Glazba

Izvještaj – Future Islands: Synthpop plesnjak u prepunoj Močvari

Foto: Marko Lopac / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Marko Lopac / Ziher.hr
Foto: Marko Lopac / Ziher.hr

Subota navečer, 11. listopada, 21:30. Kako smo se približavali Močvari, žamor je bio sve jači. Probivši se kroz nalete ljudi koji traže kartu viška, ušli smo unutra i zauzeli mjesta. Ne znam zašto se uvijek, na svakom koncertu, bez obzira na mjesto, pušta glazba koja nema veze s nadolazećim izvođačem, ali tu ćemo raspravu ostaviti za neki drugi put. Iako zakazani u 22:00, bend izlazi na pozornicu u 22:15, i uz par riječi frontmana odmah počinju energično.

Baltimorski bend uživo je već godinama odličan, ali su napravili veliki korak naprijed, dopuštajući Samuelu T. Herringu da pokaže svoju snažnu personu na pozornici. Njegovi plesni pokreti su u najmanju ruku čudni, ali iskreni i bez straha, i pravo je zadovoljstvo gledati ga uživo dok vlada pozornicom, lupajući se po prsima kao da naglašava da je to njegov teritorij. Naravno, tu je i njegova veoma impresivna vokalna izvedba, koju je teško okarakterizirati jer mu se glas često mijenja, od melodioznog pjevanja pa sve do vrlo zapanjujućih death metal growlova, koja bi posramila i mnoge pjevače navedenog žanra.

Foto: Marko Lopac / Ziher.hr
Foto: Marko Lopac / Ziher.hr

Zvuk je, na veliko iznenađenje prisutnih, bio vrlo dobar, te su se tako podjednako dobro mogle čuti synth dionice, bubnjevi, bas i vokal. Jedina zamjerka je možda što ostatak benda više izgleda kao da su došli odraditi svirku i ukrcati se na bus za sljedeću postaju, nego što su došli predstaviti svoju glazbu i uživati u njoj i u publici koja se izvrsno zabavljala. Čak je i Sam nekoliko puta rekao kako mu je nakon nekoliko zadnjih nastupa drago da ovaj put nastupa pred tako dobro raspoloženom publikom.

Koncert je trajao par minuta dulje od sat vremena, izmjenjući par sporih pjesama s ostatkom ubrzanih, kulminirajući sa svima dobro poznatom Seasons, koja je rasplesala, kako fanove, tako i ljude koji su se usputno našli na nastupu. Zatvorili su uz bis od dvije pjesme, na koji su izašli nakon kratkog odmora u backstage-u, a pridružila se i publika, koja je, popevši se na stage, zajedno s bendom okrajčala ovaj i više nego odličan nastup. Sve u svemu, nastup je bio možda malo prekratak, no kad se uzme u obziru da su na tour-u i da već sljedeći dan nastupaju u Ljubljani razumljivo je.

Osim obligatornog frajera koji se poga sa svojom curom na svakom koncertu, momka s cigaretom koji ju koristi kao baklju na stadionu, te djevojke koja pleše kao Elaine iz Seinfielda, publika, atmosfera i koncert su bili odlični. Iako im ovo nije bio ni prvi, a nadajmo se ni posljednji koncert pred našom publikom, sljedeći put kad dođu nipošto nemojte propustiti priliku za ovu indie synth-pop senzaciju.

Pročitajte recenziju ovogodišnjeg albuma Future Islandsa, “Singles”: Synthpop odiseja kroz patnju i ljubav

Be social

Komentari