Glazba

Izvještaj – Gaby Moreno i Calexico: ‘Vidimo se ponovno sljedeći put, ok?’

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Petak je obukao najzabavnije haljine i natjerao na ples i pjesmu. Čestitali su se rođendani, dijelilo se cvijeće i pozdravilo se do ponovnog susreta. Prepuni Veliki pogon Tvornice kulture jučer je, u organizaciji SuperUho Festivala, ponovno ugostio Calexico. Ova supergrupa predstavila nam je izrazito talentiranu i šarmantnu gvatemalsku kantautoricu Gaby Moreno.

Neočekivano odstupanje od satnice zbog sablasno praznog velikog pogona u trenutku kada je program trebao početi, probudio je u meni sumnje i strah da će Calexico nastupati pred nezasluženo premalo ljudi. To je bila šašava pomisao jer se pogon dupkom napunio kroz sljedećih dvadesetak minuta. Gaby Moreno pojavljuje se tiho na pozornici s akustičnom gitarom i instantno oduševljava svojom krhkom pojavom i vibrantnom karizmom. Izvevši prvu pjesmu, koja se nalazi na njenom albumu “Ilussion”, koji je svjetlo dana ugledao jučer, dala nam je jasno do znanja da nema ama baš ništa krhko u njenom vokalu.

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Uslijedile su pjesme na engleskom i španjolskom, a na pjesmi inspiriranoj gvatemalskim usmenim predajama, pojavljuje se i Calexico kao podrška na ostalim instrumentima. Tu nam se daje do znanja da su pjesme Calexica i Gaby Moreno čvrsto isprepletene, što će se još potvrditi kasnije tijekom večeri. Gaby Moreno prenijela je emociju kroz svoje pjesme, ostavila bez daha predivnim glasom i jednostavnim, a efektnim aranžmanima pjesama. Glazbenica je i sama bila vrlo emocionalna jer se nastupom u Zagrebu oprostila s Calexicom. Njihova zajednička priča zasad se prekida u Zagrebu. Iskreno se nadam da će se njena suradnja s Calexicom u budućnosti nastaviti, a bilo bi zanimljivo kada bi nekome možda palo na pamet da se ova jedinstvena kantautorica pridruži sastavu.

Kako se cjelokupni sastav Calexica pojavio na pozornici još za vrijeme nastupa Gaby Moreno, nije bilo potrebno duljim pauzama i dodatnim pripremanjima gubiti vrijeme. Calexico je ležerno ušetao na pozornicu i veselo pozdravio okupljenu masu, čaroliju su započeli pjesmom Across The Wire s albuma “Feast Of Wire iz 2003”. Zatražili su od publike veselje i spremnost na ples, dobili su i više od toga. Tijekom koncerta imali smo prilike čuti odlične pjesme sa zadnjeg, izvrsnog albuma “Edge Of The Sun” među kojima su bile Falling From The Sky, izvrsna Cubia De Donde, Bullets & Rocks i Beneath The City Of Dreams.

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Sedmero multi instrumentalista stvaralo je jedinstvenu glazbenu fuziju na najbolji mogući način, bilo je tu bluegrass i country elemenata, laganog shoegazea, laganih elektro dodataka, a sve tako savršeno upakirano u iskričav mexicana zvuk. Iz pjesme u pjesmu dizali su atmosferu i pokazivali svoj virtuozitet na potpuno nenametljiv način. Koncert je bio podijeljen na prvi dio koji se sastojao od šesnaest pjesama. Gaby Moreno pojavljivala se na sveopću radost publike utkavši dio svoje radosti i talenta na nekoliko pjesama Calexica tijekom večeri. Drugi dio sadržavao je beskonačnost biseva. Ma kakvi bisevi, bila je to ljubav koju je publika slala skandiranjem i glasnim ovacijama, ljubav na koju je Calexico odgovarao pjesmom. U nekoliko navrata Joey Burns opraštao se s publikom riječima ‘See you again next time, ok?’

Teško je izdvojiti vrhunce ovog događanja. Koncert je bio poput velike glazbene priče, atmosfera nije opadala ni u jednom trenutku, nije bilo momenata dosadnjikavosti, sve oko nas bila je jedna velika meksička zabava. Plesalo se i pjevalo, a na licima članova sastava jasno se čitala sreća i ljubav prema glazbi koju stvaraju. Sreća jer su baš tamo gdje trebaju biti u jednom savršenom trenutku u vremenu koje juri. Osobno, najefektniji trenutak večeri dogodio se za vrijeme izvođenja pjesme Moon Never Rises koju je upotpunila Gaby Moreno. Pjesma mi je ostala zvoniti u hodnicima misli, ispratila me na počinak i veselo uvela u novo jutro. U redovima biseva mogli smo čuti i jedinstvenu mash up cover obradu pjesama Bigmouth Strikes Again i There’s A Light That Never Goes Out legendarnih The Smithsa. Bilo je tu još prizivanja refrena El Cuarto De Tula, pjesme Buena Vista Social Cluba. Ovo nezaboravno koncertno iskustvo završilo se uz posvetu na pjesmi Five Years neprežaljenog Davida Bowiea.

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Nema potrebe govoriti o zvuku, talentu ili ostalim tehnikalijama o kojima valja raspraviti u jednom glazbenom izvještaju. Calexico predugo postoji u svijetu glazbe da bi si dozvolili bilo kakav propust. Profesionalnost proporcionalna talentu svakog od pojedinaca koji su jučer svirali na pozornici zaokružila je petak u veselo savršenstvo. Zahvalni što smo bili dijelom jučerašnjeg događanja u Tvornici kulture, jednostavno ćemo veselo mahnuti i reći ‘Vidimo se ponovno sljedeći put’.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari