Glazba

Izvještaj – Good Vibrations: Justin’s Johnson, Big Strip Gorila, Jam Ritual i Mnogi Drugi

Foto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto:facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)
foto:facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)

Program pod nazivom Good Vibrations, koji se održava svake srijede u Vintage Industrial Baru, ustoličio se kao jedan od kvalitetnijih programskih standarda ovog grada. Pokrivaju cijeli spektar žanrova čime automatski okupljaju i najširu publiku. Njihovi minimalistički plakati koji najavljuju događaje postali su inventar grada. Jedino što bode u oči na tim plakatima je „powered by CMC TV“. To ruglo od televizije kvalitetne bendove pušta jedino u neatraktivnim terminima tipa ponedjeljak u 4 ujutro, a bendovi koji najčešće nastupaju na Good Vibrationsu vjerujem da ne bi daleko dogurali kod CMC publike.

Prošlu srijedu nastupala su čak 4 benda, različitih glazbenih usmjerenja. Prvi bend večeri bili su Mnogi Drugi. Obično bendovi koji imaju duhovito ime sviraju loše. Nekad ispada kao da više pozornosti posvete smišljanju imena nego smišljanju glazbe. Jeli to slučaj i kod Mnogih Drugih nisam se imao prilike uvjeriti jer sam njihov nastup propustio. U Vintage Industrial stigao sam tek na posljednjih nekoliko pjesama Big Strip Gorille. Ugodno me iznenadilo da pjevaju na hrvatskom, a o njihovom zoo rock zvuku mogu samo reći da me jako podsjeća na sirovi prvijenac danas malo previše uglađenih Arctic Monkeysa. Čak i pjevač ima sličnu frizuru kao Alex Turner. Publika se za vrijeme njihovog nastupa pred stejđom tek polako skupljala i više ljudi je bilo vani za stolovima nego pred pozornicom. Šteta jer su bend koji bi mnogima bio zanimljiv.

foto: facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)
foto: facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)

I dok su Big Strip Gorilla bili relativno suzdržani u komunikaciji s publikom i sveli ju samo na hvala poslije aplauza, Jam Ritual je nastupio nešto hrabrije pozivajući ljude bliže pozornici tjerajući ih na interakciju. U njihovom nastupu najviše se ističe karizmatični pjevač koji vješto vlada pozornicom i mikrofonom, te solo gitarist čije blues solaže dovode pjesme do vrhunca . Nešto suzdržaniji basist i bubnjar čine čvrstu kičmu benda koja dozvoljava slobodnije izražavanje drugoj dvojici. Iako je jasan „keep it simple“ stav, jer Jam Ritual ne poseže za predugim solažama ili kvazi virtuoznim improvizacijama, bendu ne fali tehnička potkovanost. Pjesme im odišu R’n’r energijom, dobrim riffovima i mudima. Čak i pjesma koju je pjevač najavio kao „melankoličnu“ ima snažni refren za paranje grla i čvrstu gitaru koja je sve samo ne melankolična. Promovirali su pjesme koje bi u narednih nekoliko mjeseci trebale ugledati svjetlo dana na njihovom prvom albumu Greasebucket. Ako na albumu postignu razinu energije i duh kojim im odišu live nastupi, bit će to jedan izvrstan album.

foto: facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)
foto: facebook.com/good vibrations (Mlađan Marušić)

I na kraju splitski ska s Bačvica, Justin’s Johnson, iskusan i uigran bend koji svira već više od deset godina. Na njima se publika otarasila sve hladnoće i počela plesati. U tome su veliku ulogu imale trube i vesela ska glazba koja je prvenstveno i bila plesna glazba. Još da Justin Johnson sviraju onu 2tone-Specials verziju, a ne onu Real Big Fish i pomalo generičnu 90’s verziju ska punka bio bih presretan. No mora im se priznat odlična usviranost i zarazna energija koju tih 7 momka ima na pozornici. Treme, koja se kod ranijih bendova mogla naslutiti, na njima nije ni u tragovima bilo, svako na pozornici zna gdje mu je mjesto i u kojem prostoru on operira. Justin’s Johnson još uvijek promoviraju svoj album „Na Krivom Mjestu u Pravo Vrijeme“ koji je izašao krajem prošle godine na Croatia Recordsu. Zarazni refreni i dobra energija su aduti s kojima bi ovaj bend uz pravu promociju mogao doći i do nekih unosnijih (da ne kažem komercijalnijih) glazbenih krugova.

Be social

Komentari