Glazba

Izvještaj iz Ljubljane – Felon i Miki Solus: Spoj romantike i britkih rima

Foto: Marta Lučić/ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Marta Lučić/ziher.hr
Foto: Marta Lučić/ziher.hr

Prvo prilaženje skvotu Metelkovoj i njegovim šarenim prostranstvima u meni je pobudilo veliko i radosno iščekivanje koncerta. Lutanje i divljenje uređenosti jednog takvog mjesta budila je mnogo pitanja. Od onog prvog, najvećeg – gdje je ta Halla Galla, do onog – kako uspijevaju biti tako uredni i uređeni? Nakon lutanja završili smo u Jalli Jalli (dovoljno slično, ali ipak nije isto) gdje je pred malobrojnom ali zainteresiranom publikom svirao neki žestoki ali zanimljivi strassburški bend. Nažalost ne znam kako se zovu, a društevene mreže Metelkove nisu tako aktivne kao one naše drage Medike. Tako smo uz koju pivu dočekali 21 sat, kada se europskom točnošću markantnih Slovenaca otvorio ulaz i počela prodaja karata. Već tada mnogo ljudi je stajalo ispred i čekalo koncert. Povratni Felonov koncert i Mikijevu zabavu uz britke rime.

Foto: Marta Lučić/ziher.hr
Foto: Marta Lučić/ziher.hr

Nedugo nakon ugodno popunjen prostor Halle Galle čeka na koncert. Da, dragi Hrvati. Ovdje je publika čekala na koncert. Unatoč činjenici da se ne smije pušiti u prostoru. Nema onog, kad čujemo glazbu uđemo. Većina je spremno čekala čuti ‘predgrupu’ Felon, koja nakon dvije godine stanke ponovno okuplja stare prijateljske uspomene u vidu snažnih pjesama iz pera zagrebačkog kantautora Denisa Kataneca. Od samog početka koncerta osjetna je bila povezanost Tene i Ivče (Vlasta Popić), Riže i Denisa. Nadvladalo je ono što se rijetko osjeti, a to je osjećaj koji prenose na publiku dok sviraju, onaj osjećaj da imaju jedni druge i da su sretni zbog toga. Onda iskrenije i glazba izlazi iz svega. Publika je unatoč tome što nije znala tekstove (osim vjernih zagrebačkih fanova u prvim redovima) bodrila Felon i uživljenošću sudjelovala u energičnim instrumentalnim dijelovima. Snaga emocija snažno je i ekspresivno progovarala iz svake pjesme i teško mi se odlučiti za favorite ovog koncerta. Na trenutke simpatično, ironično, bolno romantično ili u stilu folk veselice. Uvježbani i u formi izbriljirali su na Zagrebu, Kazaljkama, Renatinoj Pjesmi (čiji me početak dosta podsjeća na melankoliju Dark, Dark, Darka). Ipak, osobni favorit koji mi je izmamio suze je završna Prijateljstvo br. 2. Jedna od onih koja ne ostavlja ravnodušnim i emocionalno kida barijere koje si bezobrazno postavljamo. Sve u svemu, predivan povratak i izvrstan koncert. Jako mi je drago da nam se na scenu vratio Felon. Jedva čekam zagrebačko izdanje.

Foto: Marta Lučić/ ziher.hr
Foto: Marta Lučić/ ziher.hr

Veseli i među Slovencima očito izrazito popularan trojac Miki Solus, dugo nisam čula uživo tako da mi je ovaj energični i rasplesani koncert bio prava poslastica. Još ispred samog ulaza jedna nam je oduševljena Slovenka pričala kako na poslu Hipstera slušaju na ‘repeatu’. Tako da mi je jasno da su se redovi publike stisnuli kad je na scenu stupila ovaj simpatični trojac. Kao i uvijek poletna i plesna atmosfera ponijela je publiku koja je na moje iznenađenje sigurno i glasno pjevala Mikijeve stihove. Najbolji koncertni trenutak ipak su bili uzvici odgovora na pjesmi Bojim se muzičkih kritičara. Nastavi li Miki ovako, nema se koga bojati. Hitovi Hipster i najavni singl nadolazećeg albuma Suncobran, izvrsno su sjeli svima i zaokružili i upotpunili večer. Dečki su sigurni u sebe, poneseni slovenskim salvama hvalospjeva dobili krila i odradili izvrsnu svirku. Energičnu, na onaj mikisolusovski funky i pomalo nevini hip hop način. Nakon svirke, na kraju pohvale  treba uputiti i DJ-evima koji su miksom najboljih numera ‘naše’ scene uspjeli održati zagrijanu atmosferu i na afteru.

Kratki odmak sa zagrebačke scene bio je pravo osvježenje. Uz sve imajte na umu da ne propustite Mikijevu promociju albuma u Tvornici 28. ožujka, kao ni neki od Felonovih koncerata.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari