Glazba

Izvještaj – Kiša metaka: Cijela Hrvatska je 2015. godine krek kuća…

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

„…okružen kučkama, osmijeh Franje Tuđmana“

Uglavnom, da ne ostane sve na vrlo poznatim stihovima iz Konana, Kiša metaka je jučer ponovo pokazala, dokazala i na sve ostale moguće načine ostala svoja te izvedbom većine pjesama iz ‘drugog foldera’ pokazala zašto puni prostore diljem regije. Pogon kulture, a i sama Rijeka, dočekala je treći put britke Splićane, koji su od njihovog prvog koncerta u Rijeci (Palach 2014.) postali još bolji, izravniji te na taj način gotovo popunili nekadašnji Stereo.

Ne treba se raditi neki veliki uvod za njih – Vuk Oreb, Vojko i Krešo, zajedno s DJ Vrhom, izašli su na pozornicu desetak minuta nakon 23 sata i otpočeli s Europe Intro, pravom treš poslasticom koja ima melodiju pjesme Final Countdown, u koju je ubačeno i predstavljanje ekipe koja će u narednih sat i dvadeset minuta puno toga reći. Kao što sam već spomenuo, Konan je tu da opusti sve prisutne, svi sve znaju, zborsko pjevanje, određeni stihovi su promijenjeni jer sve što je bilo prisutno 2012. moglo bi se reći da je aktualno i danas. Kiša metaka nikako ne brije isključivo na ozbiljne političke poruke u svojim pjesmama kao neki (hint: Dubioza i bend s početnim slovima S.A.R.S.), ali između redaka se može vidjeti da se ne boje okrznuti nikoga, sve od onih na vrhu pa na dolje.

Dobar i čist zvuk na mikrofonu i na mikseti kod DJ Vrha, doprinio je tome da Bauhaus zvuči nabrijano, a na refrenu gromoglasno. Ljudi su već bili naviknuti na atmosferu, opušteni i uopće se nije primjećivalo da je pjesma nešto novijeg datuma. Odnosno, svi su već odavno upoznati s novim folderom, s kojim bi situacija bila ista i da je izdan prije tjedan dana. Štovatelji Kiše metaka su jednostavni takvi da njihove „albumi“ preslušavaju konstantno i to u dugim periodima. Dobar dio posvetili su pjesmama poput Model, Swaguša, Pazar i raspametili legendarnom Krek kućom, kojoj se i nakon toliko vremena rado vraćaju. Možda je na posljednjoj reakcija publike bila dosta mlaka, naspram ostalih, ali jednostavno to je takva pjesma, a nešto noviji fanovi nisu bili spremni za nešto što je postalo jednom od ponajboljih pjesmi hrvatskog rapa prošlog desetljeća.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Malo razočarenje u nastupu našao sam u tome što se na sceni nije pojavio Batman 3000 tijekom Jakete i Mi, ali koga nema bez njega se moglo i to se ubrzo preboljelo nakon fantastičnih Drei Millionen i Crnih fondova. Ako je prva prigodna za par tisuća nesretnika koji zarađuju u ‘Dojčlandu’, onda je druga prigodna za političku stranku koja sutra pretendira na pobjedu na izborima. Od istočnih melosa se nije moglo pobjeći pa je Miješano meso također vrlo dobro prihvaćeno među ljudima, nešto slično kao Pazar s prvog foldera. Na bisu je ostalo vremena za Namazan u Kocki. Postoji neka količina ludosti i plesne zaraze dok počinju stihovi „bija san u kocki, opet san u kocki, tko je to u kocki…“ pa je sam kraj koncerta ličio na frenetično pjevanje, plesanje, skakanje. Nakon nje Vuk, Vojko, Vrh i Krešo u stilu su otišli sa stagea i pronašli zabavu na nekom afteru, a sa zvučnika se zaorio Apartman. Nažalost, tu pjesmu još ne izvode uživo jer im na toj numeri uvelike fali dvojac iz Prti Bee Gee.

Spektar zvuka i pjesama od prošle godine uvelike se poboljšao i povećao. Stari štovatelji ostali su uz njih, a u međuvremenu, novim zvukovima s drugog foldera uspjeli su pridobiti još sljedbenika. Krešo uskoro izdaje solo album, Vojko i Oreb pišu odlične tekstove, a DJ Vrh im daje odličnu instrumentalnu podlogu. Čini se da Kiša metaka još dugo namjerava ostati na vrhu, a do njega su se probili u relativno kratkom vremenu djelovanja.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari