Glazba

Izvještaj – Drito iz Tvornice (Dan 2.): Oblijala nas kiša metaka

drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ako ste čitali izvještaj s prvog dana ovogodišnjeg izdanja festivala Drito iz Tvornice, mogli ste doznati da ovaj event nije namijenjen maloljetnicima. Pa eto, bilo je i nas koji smo jučer samouvjereno predali osobnu koju su zatim redari dodatno provjeravali i čudili se punoljetnosti osobe koja izgleda maloljetno. Kontrola je zbilja bila stroga. Ono po čemu je jučerašnji, drugi dan festivala, bio ipak drugačiji od prvog jest to što je publike na samom početku, za vrijeme nastupa repera Furija Đunte, bilo relativno malo, što je dosta utjecalo i na atmosferu.

Furio Đunta se kao prvi izvođač jučerašnjeg rap spektakla unatoč malobrojnoj i poprilično „usporenoj“ publici poprilično snašao. Reputacija mu je svakako porasla najavom pjesme Tajči, na kojoj je surađivao sa srpskim reperom Kendijem kojeg smo predstavili u prvom dijelu. Da, upravo to! Kendi nam se vratio! Pjesma je, kao što i sam naziv govori, posvećena poznatoj hrvatskoj pjevačici Tajči i njezinom najpoznatijem stihu Hajde da ludujemo ove noći. Bila je to odlična najava za zbilja ludu noć koja je uslijedila.

Mimi vs. Sajsi
drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Nakon Furija Đunte i službeno najslađeg izvođača ovogodišnjeg Drito festivala, Kendija, pozornicu je okupirala Mimi Mercedez, srpska reperica koja je iz moje perspektive žestoka konkurencija Sajsi MC, koja je istu pozornicu zauzela dan prije. Tada je postalo očigledno da je velik dio posjetitelja došao upravo zbog nje jer se prostor Velikog pogona Tvornice kulture u kratkom roku poprilično napunio, posebno dio oko pozornice. Svoj nastup Mimi je, gotovo jednako provokativno kao i Sajsi MC prethodni dan, otvorila pjesmom Samo Keš, čiji novi spot se već dva tjedna može pogledati na You Tubeu. U četrdesetak minuta nastupa izvela je većinu svojeg glazbenog repertoara. Nije lako izdvojiti pjesmu na koju je publika najbolje reagirala.

Atmosfera je čitavo vrijeme bila, najkraće rečeno, vruća. Među poznatijim pjesmama našle su se MMM, Kleopatra, Šta (Opet Neko Kurčenje) i nešto novija Ne možeš da sediš sa nama, na kojoj je radila s Kayom. Glazbu ove reperice uglavnom vide kao opću provokaciju i odraz minimalne inteligencije. Poveznica sa Sajsi očita je upravo ovdje jer oni koji dijele takav stav ne znaju ni povod, a niti pravu tematiku njezinih tekstova koji vrve parodijom i često humorističnom ekspresijom danas naizgled normalnih situacija u životima „neupućenih“ ljudi, uglavnom mlađih generacija. Mimi Mercedez je unatoč „hejterima“ očito omiljena zagrebačkoj publici.

Headlineri prije headlinera
drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Treći izvođač koji je ušao u povijest drugog dana ovogodišnjeg izdanja Drito iz Tvornice jesu High5 i Kuku$. Ovo su zapravo dvije zasebne zagrebačke rap grupe koje su za ovu prigodu podijelili stage. Rekla bih da su upravo oni bili headlineri večeri, posebno jer su bili uvjerljivo najbrojniji izvođač sinoć i jer su imali najviše vremena na raspolaganju, ali usred samog koncerta sam se uhvatila kako razmišljam baš o tome – koga proglasiti headlinerom. Kako je koncert odmicao, atmosfera se sve više rasplamsavala. Reklo bi se, ubili su, i to baš svi.

Dječaci su publiku pretvorili u nešto slično onome u što ju je Krankšvester pretvorio dan prije. Da citiram samu sebe: „Takav trans i adrenalin potaknuti specifičnim glazbenim efektima i čudna potreba da im se pridružiš na pozornici i zagrliš ih kako bi prenijeli dio svoje beskonačne energije na tebe.“ Nastup su otvorili Narodnom, kvalitetno i energično kao i obično. Veliki pogon tada je bio već napunjen do posljednjeg mjesta, a možda i više od toga. Atmosfera se ne treba posebno opisivati jer riječi za nju u ovom slučaju ne postoje. Dječaci su nastup nastavili u jednako zagrijanom ritmu hitovima Lovrinac, Dalmacija i druge, a zaključili ga „himnom“ gotovo svih žena, Bile starke. Nakon Dječaka, stageu su se vratili High5 i Kuku$ koji su zatim izveli drugi set pjesama.

Past će kiša metaka
drito
Foto: Martina Trbuščić/Ziher.hr

Večer je zatvorila žestoka Kiša metaka, a pridružili su joj se Krešo i Žuvi. Past će kiša metaka, svi će poginut od kiše metaka. Stihovi su to pjesme Konan, koje je publika složno recitirala kada je došao red da dečki iz Kiše metaka izađu na pozornicu. Pogriješili su što upravo tom pjesmom nisu otvorili svoj nastup. No, ne postoji pjesma ovih repera na koju publika sinoć nije reagirala dobro. Upravo suprotno, u Tvornici su temperature lagano postajale previsoke, a ritmovi sve zahtjevniji. Ovime zaključujemo ovogodišnji Drito iz Tvornice. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati sljedeću godinu i novu dozu žestokih beatova i odlične atmosfere.

S Drito iz Tvornice izvještava Emilija Ivković.


Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari