Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Glazba

Izvještaj – Minami Deutsch: Obostrano ugodna krautrock zabava

04.05.2018. Luka Sinković
Foto: Valentina Sertić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Krautrock volim, ali nisam nikada jako puno kopao po diskografijama, pratio novosti u žanru ili iščekivao albume, no znam da kada Japanci sviraju negdje u Europi, postoji pravilo da će koncert biti barem dobar, ako ne i genijalan. U skladu s time nisam pretjerano slušao Minami Deutsch prije koncerta – nastup na Roadburnu po odabiru ovogodišnjeg kustosa Jacoba Bannona (Converge) govori sam za sebe. Ono što sam uspio čuti nije me pretjerano oduševilo, ali kako bi rekao Paul Rudd u filmu I Love You Man: “It sounds better on big speakers”.

Jako sam želio vidjeti Fjodor, ali spriječilo me nevrijeme koje je počelo nekih pola sata prije nastupa benda. Sjećam se da sam ih gledao prije tri godine u KSET-u, kada su po procjeni kolege Vukasovića bili bolji od tadašnjeg headlinera. Ne sjećam se koncerta u toliki detalj, ali znam da sam bio oduševljen. Zato ostaje žaljenje za propuštenim nastupom.

Japanci su počeli vrlo laganim ritmom i melodijom koja ga prati. Vokal je tek u pozadini, lako bi ga se dalo usporediti sa shoegazerskim, a zvuk je čist i nije preglasan. Bubanj proizvodi klasičnu repetitivnu krautrock podlogu, prati ga jedna gitara, dok je druga malo nestašnija. Genijalnost basa mi je upala u oči na jednoj od kasnijih stvari, gdje je basist, ako sam dobro razabrao, svirao dva ritma istovremeno. Taj me trenutak oduševio. Monotonost podloge dopušta vam da uočite takve odlične sitnice.

Foto: Valentina Sertić / Ziher.hr

Pjesme nisu preduge i to je ono što ovaj bend čini vrlo pristupačnim. Ne odlaze u avangardu pretjerivanjem, pjesme su jednostavnijih struktura, osim krešenda kojim često završavaju. Moglo bi se reći da djeluju pomalo predvidljivo, no sve je to u kontekstu žanra, a predvidljivost vam ovdje upravo godi, pratite taj ritam u pozadini i osjećate se kao da ste na elektronskom koncertu, držite isti ritam glavom lagano kimajući, njišete se jer je i noga pokušava pratiti.

Atmosfera je vrlo ugodna, gotovo plesna te se publika dobro zabavlja. Odala se svakim pljeskom poslije pjesama. To je onaj pljesak koji se volumno pojača kada mislite da bi se trebao početi stišavati. Čuli su to i Japanci, a da su se i oni zabavili odali su ih pomalo sramežljivi osmjesi i simpatična skromnost koja preuzima oblik gledanja u pod u onim trenucima kada očekujete da će bend pogledati kroz publiku na kraj dvorane. Zvuk je pritom ostao savršen cijeli nastup, a njihova usviranost dala se razabrati u točnosti izvedbe. Fascinantno je vidjeti bubnjara u apsolutnom grču koji odaje koliko napora ulaže u to da svaki planirani udarac dostavi točno na vrijeme.

Rezonacija ovih fragmenata učinila je koncert genijalnim, a čini mi se i kako smo gledali bend koji bi mogao napraviti veliku karijeru ako ostane kreativno interesantan. Novi album “With Dim Light” svakako je dokaz tome. Znate da je koncert bio dobar ako slušate album nakon toga. Ne bih želio duljiti, nakon dugo vremena osjećam da sam u par odlomaka uspio kvalitativno sažeti kompletan doživljaj koncerta i osjećaj je vrlo dobar, poput onog kada rad od pedesetak stranica sažmete na prezentaciju od petnaestak slajdova.


(Visited 121 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.750 out of 5)

Komentari