Glazba

Izvještaj – Modern Delusion + Merchandise: Energični i plesni ritmovi post-punka

Vrijeme čitanja: 2 minute
merch1
[Merchandise] Foto: Luka Karavidović

Ako ste tražili alternativu za izlazak u petak navečer umjesto Brucošijade FER-a, post-punk koncert koji su nam priredili Modern Delusion i Merchandise bio je sjajan izbor. Brži nastup predgrupe i nježnija razigrana svirka zvijezda večeri izmijenile su se na pozornici zagrebačke Močvare, a potonji su svojim melodijama uspjeli i rasplesati u početku pomalo statičnu publiku.

Modern Delusion, čiji članovi imaju već dulji staž sviranja u bučnim hrvatsko/inozemnim bendovima, svoj su nastup podredili glasnoj svirci uz zvukove sintisajzera, prožetoj brzim ritmovima na tragu Joy Divisiona sa žešćom pankerskom notom. Svoj žustri post-punk dosljedno su proveli iz pjesme u pjesmu, ne dajući publici priliku za predah iako su zbog ranije postavljenih bubnjeva drugog benda imali manje prostora za manevar na pozornici. Iako u kontrastu sa sljedećim melodičnijim nastupom, Modern Delusion uspješno je uspio zagrijati publiku koja se već u ovo vrijeme okupila.

[Modern Delusion] Foto: Luka Karavidović
[Modern Delusion] Foto: Luka Karavidović

Kako i doliči koncertu koji se odvija u sklopu promoviranja novog albuma, floridski bend Merchandise otvorio je nastup instrumentalom Corridor koji je upravo prva pjesma s posljednjeg izdanja „After the end“. Osvjetljenjem pozornice možda se pokušao replicirati sam omot albuma, pa je bend započeo svoj nastup izranjajući iz zelenog svijetla i maglovitog efekta koji se postigao puštanjem pare. Skinuvši celofan sa samog pakiranja, moglo bi se reći da se bez produkcijske obrade na live nastupu jasnije odrazio shoegaze prizvuk koji se prevukao preko utjecaja bendova iz osamdesetih na koji se bend inače referira. Uslijedile su tu i druge pjesme s novog albuma, kao primjerice True Monuments, Great lady i Telephone, a bend u prvom dijelu nastupa nije zaobišao ni pjesme s prije izdanih EP-a. Ipak, već nakon četrdesetak minuta i odsviranih desetak pjesama, bend se prvi put povukao s pozornice. To je vjerojatno bilo vremenski premalo za publiku koja je odlučila večer provesti uz revival osamdesetih koji nam je Merchandise pripremio, pa je ista entuzijastično inzistirala da se bend vrati na bis. Kako ovakav poziv bend nije mogao odbiti, vratio se odsvirati još nekoliko numera ne računajući da će se kulminacija koncerta odvijati upravo na bisu – publika je odjednom preuzela inicijativu i odlučila se rasplesati reflektirajući upravo energiju koju je bend pokazao na pozornici, posebice gitarist koji je mahnito poskakivao uz vlastite ritmove, a tu je već cijeli nastup pomalo počeo ličiti na koreografiju Vampire Weekenda iz spota za pjesmu A-Punk.

Uz ovakvu atmosferu ni ne čudi da se bend i drugi put vratio na bis, zaokružujući nastup fantastičnim i melodičnim izvedbama, a nakon koncerta se čak nastavio i družiti s obožavateljima i drugim znatiželjnicima u prostoru Močvare. Zbog ove neočekivano dobre reakcije publike, koncert će bendu Merchandise vjerojatno dugo ostati u sjećanju, a i nama koje smo ove večeri uživali u ovom suvremenom revivalu post-punka 80-ih.

Be social

Komentari