Glazba

Izvještaj – S.A.R.S.: Perspektiva im nije jeftina cigara

Vrijeme čitanja: 2 minute

Foto: Facebook

Drugi, od tri koncerta u nizu beogradske skupine S.A.R.S., pokazao je da nismo imuni na glazbu s istoka, bez obzira na žanr. Također se nadam da je to najava dobre koncertne godine jer dugo u klubu nije vladala takva atmosfera, a u gradu pomama za kartama.

Izbor predgrupe u najmanju ruku mi je neshvatljiv. Bend čije dugo ime nisam zapamtio, dobio je sjajnu priliku pred punim klubom osvojiti novu publiku, ali mi se čini da im nije uspjelo. Instrumentalno su dobri, ali James Hetfield vokal pomiješan s Lemmyjevim, nikako. Glasom uništava sve što njegovi kolege instrumentima lijepo naprave.

Nešto prije 23 sata krenuo je S.A.R.S. sa svirkom, odmah u glavu pjesmom Može i drugačije. Odsvirali su tako redom pjesme Mir i ljubav, Ratujemo ti i ja, itd. Publika je bila odlično raspoložena, kao i uvijek na narodnom veselju, a pjevač Žare nagradio ih je pohvalom uz komentar da je ovaj koncert bolji od jučerašnjeg, bila to pristojnost ili ne. Ponešto smo i naučili iz “istorije“, kako kaže Žare, saznavši da je ovo prvi puta od 1986. da u Zagrebu netko ima tri dana za redom koncerte. Onda su to u Kulušiću uspjeli zajedno EKV i Električni orgazam. Bend je odsvirao i pjesmu Lutka s nadolazećeg albuma, a šteta što publika nije uzvratila s malo pristojnosti za vrijeme nje i balade prije toga na akustičnoj gitari, jer žamor je vrlo često neprijatelj kada netko svira, kao da si došao u ćevabdžinicu, a ne na koncert. Ali što je tu je, očito više volimo žestoke pjesme s puno harmonike i puhačke sekcije.

Atmosferu su podigle pjesme Mir u svetu, Buđav lebac, Debeli lad. Pjesma Rakija svojevrsna je oda piću koje na životu drži generacije. Izdvojit ću pojedinca koji je u KSET sa sobom ponio plosku i ponudio Žaru s malo domaće rakije, što ovaj nikako nije mogao odbiti, uz povik: “Rakijom protiv droge!“ Za kraj je ostavljena Perspektiva. Sat i pol je prošlo i to je bio kraj regularnog dijela koncerta. Uvijek mi je iznova simpatično kako u KSET-u bend kad se povuče sa bine, ne ode u neki backstage iliti zabinje, kako mi to lijepo kažemo, već se spuste među publiku gdje ih čuvaju dvojica zaštitara. Morao se dogoditi bis, pa su tako izveli opet Mir u svetu, Ratujemo ti i ja i Perspektivu. Mislim da su odsvirali sve što su imali jer inače ne vidim razloga za ponavljanje tri pjesme iz regularne setliste. To im je jedini minus.

Kada se sve zbroji bio je to koncert dostojan subotnjeg izlaska, a večeras slijedi repriza. Svirački bend je čvrst i siguran, a laki tekstovi idealni za večernje grupno pjevanje. Vizualnu sliku benda popravlja prateća pjevačica Sanja, dok je saksofonist Pera zadužen za stand up viceve. Ne želeći skrenuti pozornost samo na vokale, dosta se prostora u pjesmama daje puhačkoj sekciji, po mom sudu previše, jer skoro svaka pjesma ima neku malu solo dionicu saksofona. Gitara je reggae/ska, na koju smo navikli bezbroj puta, no ona se  i dalje prodaje uspješno isto kao i S.A.R.S.

Be social

Komentari