Glazba

Izvještaj – Goran Bare i Majke: Teške boje obojile riječki Pogon kulture

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Subota je u Rijeci bila rezervirana za sad već standardne odlaske u Pogon kulture i koncert osebujnog Gorana Bareta i njegovih Majki. S Baretom su uvijek moguća samo dva scenarija. Prvi je onaj u kojem je on jako raspoložen, a koncert izvrstan. Drugi uključuje neraspoloženog Bareta i koncert tijekom kojega žalite za novcem koji ste potrošili za kartu. Jučerašnja se večer, na sreću punog Pogona kulture, odvila prema prvom scenariju.

Nešto sitno nakon 23 sata večer je otvorena Grešnikom i Baretovim nazdravljanjem s Pogonom. Publika je euforično reagirala na prve taktove (i čuturicu) i instantno uspostavila izvrsnu komunikaciju s glavnom zvijezdom večeri i peteročlanim bendom (u sastavu Kruno Domačinović i Davor Rodik na gitarama, Alen Tibljaš na bubnjevima, genijalan Dan Divjak na klavijaturama i Berislav Vrabec na bas gitari). Koncert je bio koncipiran u tri dijela – prvo smo slušali „stare“ Majke, onda Plaćenika i tek na kraju pjesme s novijih albuma. Fantastična vatra, inače fantastična pjesma, bila je posvećena drugu Titu što je naišlo na dobru povratnu reakciju od publike (ipak smo na Kvarneru). Razglas je u početku bio loš, a to je najviše smetalo samom ekscentričnom Baretu koji je u trenutku prvog izvođenja Odvedi me odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Totalno iznerviran prekinuo je pjesmu i krenu psovati bližu i dalju rodbinu toncu i vrijeđati ga na svim nivoima koje čovječanstvo poznaje. Brutalno, bez pardona i granice dobrog ukusa. Jedina je dobra stvar bila da je monolog bio plodonosan i da je razglas od drugog izvođenja Odvedi me do kraja bio gotovo bez greške.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

I publika i Bare tijekom cijelog su dvosatnog nastupa bili jako dobro raspoloženi pa su tako odlično prošle i Daj mi, Krvarim od dosade, Mršavi pas i ostale gotovo antologijske pjesme. Ništa manje uspješne reakcije nisu izazvale ni pjesme nastale u fazi Plaćenika pa su tako svi veselo cupkali pitajući se gdje je nestao čovjek tijekom izvođenja Puta ka sreći. Osobno tu pjesmu više ne mogu pjevati u originalnoj verziji jer sam je previše poistovjetila s političkom kampanjom Ive Josipovića, ali pjesma je i dalje zabavna i zanimljiva. Zanimljiva je i činjenica da Bare tijekom cijelog nastupa koristi gomilu „religijskih“ simbola pa nas je tako nekolika puta blagoslovio, otpustio nam grijehe i pomolio se za nas i njegovoga boga, takozvanu energiju.

Apsolutnu je euforiju izazvala Budi ponosan, a na momente je Pogon bio veliki pogo s pivama koje su letjele iznad nas nesretnika koji ne vole takve stvari. Hitoidne Teške boje nisu teško sjele publici, baš kao ni Baretovi različiti performansi na pozornici koji su uključivali ležanje na podu, plivanje, previjanje preko stolice i ostale akrobacije koje nije pametno izvoditi kod kuće. Regularni dio koncerta nije bio dovoljan publici koja je nakon što se sastav povukao spontano stvorila stadionsku atmosferu i gromoglasnim navijanjem vratila Majke i njihovog oca na pozornicu.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

S obzirom na to da smo imali sreću prisustvovati dobrom scenariju (a šanse su nam bile 50-50) i uživati na vrhunskom koncertu, možemo biti i više nego zadovoljni viđenim. Izuzevši incidentić oko tonca (ako mu je bilo teško želim da zna da je i meni bilo teško i da sam ga htjela doći zagrliti, ali me prijatelji nisu pustili) večer je protekla gotovo bez greške. Bare, kad hoće, može pružiti beskompromisni rock’n’roll i publiku odvesti u neke druge sfere u kojima je stvarno moguće vjerovati da Život je osjećaj.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari