Knjige

Izvještaj – Tribina Učitavanje: Poezija odletjela iz Kaveza u Retro na novo Učitavanje

Foto: Vigor Vukotić
Vrijeme čitanja: 2 minute

U utorak navečer u poznatom se kafiću Retro, na Savskoj cesti u Zagrebu, održala tribina Učitavanje, formalna nasljednica neformalne tribine Poezija u Kavezu, čija je pokretačica i moderatorica bila Lana Bojanić, mlada književnica i jedna od osnivača Književne grupe 90+. Tribina je osnovana kao platforma za predstavljanje mladih autora koji su uglavnom nepoznati, nezastupljeni te slabije ili nikako objavljivani.

U tom je tonu nastavljeno i u 2018. godini, pod moderatorskom palicom Martina Majcenovića, još jednoga člana Književne grupe 90+. Gosti prvoga Učitavanja bili su Ana Vučić i Denis Ćosić. Tribina je bila, kao i one njoj predšasne, organizirana tako da su se izmjenjivali red pitanja autorima i red čitanja poezije.

Ana Vučić

Ana Vučić (1992.) studentica je pete godine kroatistike i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na prvoj Kroeziji, javnom čitanju poezije u organizaciji Udruge studenata kroatistike, a objavljivala je dosad samo u studentskom časopisu Jat.

Ana je svoju poeziju smjestila, na tragu semantičkog diferencijala, između pojmova sentimentalnost i humor. Ostavila je, naravno, svakom slušatelju i čitatelju da ocijeni i ocjenjuje što od toga dvoga preteže. U poeziji nije sklona jezičnim eksperimentima, premda nije isključila ni to jednoga dana. No od svih pjesama koje je pročitala, jedna je ipak bila u rimi (Nemoguća ljubav). Ostale su tekle u slobodnom stihu, uvijek prema nekoj humornoj poanti ili zaokretu. Tekle su odmjerenom pripovjednom strujom, u kojoj bi se dala iščitati zainteresiranost za prozno, čak i da Ana nije izrijekom spomenula da piše – fragmentarizirani – roman, čije likove, kaže, voli ubaciti i u pjesme.

U metatekstualnoj pjesmi Pisanje odmaknula se (doduše) od zacrtane poetike i progovorila o mori pisanja, močvari punoj rukavaca, u kojima se krije bjelina papira, glas i jezik, nemoć procesa, semantika finalnoga, ali nikad dovršenog proizvoda te, naravno, i interpretacijski pečat, koji daje čovjek – mjera svih stvari.

Denis Ćosić

Denis Ćosić (1996.) student je treće godine turističkog menadžmenta u Zagrebu. Sudjeluje u večerima poezije pod nazivom Pamela, večerima čitanja i slušanja autorske poezije uz instrumentalnu pratnju benda The A!, koje organizira neprofitna organizacija Ocean Znanja. Pjesme je objavljivao u zbornicima i časopisima.

Kako sam kaže, Ćosić piše hibridne pjesme s elementima proze (struje svijesti), zamišljene kao eksperiment. U skladu s time, istaknuo je da na njega utječu avangardisti – ekspresionisti i nadrealisti. Stoga, ne čudi fragmentarnost, suodnos s vlastitim snovima, poigravanje s grafijom. Ćosić je prošao put, vjerojatno kao i mnogi, od rime i soneta do slobodnog stiha. A sam dodaje da je slobodni stih odveo prema eksperimentu, igrivome u jeziku, resemantizaciji itd.

Njegove su pjesme ostavile dojam živosti i pokreta. Proizvodile su u svijesti slušača bljeskove intermedijalne centrifuge koja je izbacivala mnoštvo pojmova, dojmova, slika i podataka (iz kemije, astronomije, geografije, fizike, biologije, jezika, glazbe, književnosti itd.). Takvo je mnoštvo bilo ulančeno u označiteljski lanac, relativno frekventno umotan oko tijela i tjelesnosti sa svojim licem i naličjem. Intermedijalnost, pak, nije slučajna jer je Ćosićev dugoročni poetički orijentir Wagnerov Gesamtkunstwerk.

Novo Učitavanje

Kao što je Poezija u Kavezu ustvari oslobađala poeziju, tako i ovo Učitavanje u Retru nipošto ne zatvara poeziju u kalupe prošloga, već je otvara novome. Iduća bi tribina trebala biti održana u veljači, kada će se predstaviti novi mladi autori, vjerojatno opet u ležernom i opuštenom tonu zamračenoga Retra.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari