Knjige

J.K.Rowling otkriva detalje skrivanja iza imena Robert Galbraith

Foto: jkrowling.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Polovicom srpnja književni svijet iznenadila je vijest o pozadini romana izdanog u travnju The Cuckoo’s Calling. Unatoč vrlo dobrim kritikama, roman bi vjerojatno prošao nezapaženo na svjetskom književnom radaru da nije otkriveno kako se pod pseudonimom Robert Galbraith krije britanska književnica Joanne Kathleen Rowling. Rowling  je svoje ime u svjetsku književnu povijest upisala debelim slovima serijalom knjiga o malenom čarobnjaku pod imenom Harry Potter.

The Cuckoo’s Calling, koji je prije ovog velikog otkrića bio prodan u manje od 1000 primjeraka, sada se nalazi na vrhu američkih ljestvica prodaja knjiga. Knjiga je najviše prodavana u elektroničkom obliku, a izdavačka kuća Little, Brown Book koja je knjigu izdala u prvom obliku, sada ubrzano tiska nove primjerke  kako bi do njih mogli doći svi zainteresirani čitatelji. Koliko za popularnost knjige znači veliko spisateljsko ime, osim podataka o ogromnom porastu prodaje, govori i zainteresiranost velikih hollywoodskih filmskih studija koji žele The Cuckoo’s Calling adaptirati u film. Nagađa se kako najizglednije šanse ima Warner Bros, koji je s J.K. Rowling surađivao na filmskoj adaptaciji svih sedam nastavaka Harryja Pottera.

Ovih dana, poznata spisateljica ispričala je kako je i zašto došlo do pseudonima. Naime, u želji da što duže ostane tajna kako je upravo ona napisala ovu detektivsku novelu, složila je pseudonim Robert Galbraith zato jer joj je omiljeno muško ime Robert i zato jer je njezin idol Robert F. Kennedy. Prezime je odabrala zato jer je kao malena djevojčica, ni sama ne znajući zašto, željela da ju zovu Ella Galbraith. Prekasno se sjetila da postoji biznismen imena J.K. Galbraith pa je dugo bila u strahu da će se upravo na taj način doznati pravi identitet autora The Cuckoo’s Calling. Također, smatrala je da je dobro da odabere muški pseduonim iz razloga što je željela djelo udaljiti što više od svojega imena.

Na portalu posvećenom knjizi The Cuckoo’s Calling, Rowling je otkrila i da je svome pseudonimu pripisala militarističku funkciju zato jer je to bilo najuvjerljivije objašnjenje Galbraithovog dobrog poznavanja funkcioniranja tajnih službi, što čini veliki element knjige. Najavila je i novi nastavak  The Cuckoo’s Calling pod imenom Robert Galbraith, koji bi trebao izaći dogodine.

Be social

Komentari