Knjige

Tko je Robert Galbraith i zašto svi pričaju o J.K.Rowling?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Robert Galbraith, bivši marinac i otac dvoje djece okušao se u pisanju, objavivši roman prvijenac The Cuckoo’s Calling. Riječ je o detektivskoj priči u čijem se središtu nalazi Cormoran Strike, ratni veteran i privatni istražitelj koji radi na slučaju ubojstva top-modela. Usprkos vrlo dobrim kritikama, knjiga se i nije baš prodavala. Nakon svega nekoliko mjeseci, britanski list Sunday Times otkrio je da Robert nije onaj za koga se predstavlja. Ime mu nije Robert, nego Joanne. Ne preziva se Galbraith, nego Rowling i definitivno nije marinac, nego jedna od najuspješnijih spisateljica današnjice.

“Nadala sam se da ću to uspjeti malo duže tajiti, jer biti Robert Galbraith bilo je oslobađajuće iskustvo”, komentirala je J.K. Rowling ovaj zanimljivi događaj: “Bilo je divno objaviti roman bez pompe i velikih očekivanja te pravi užitak dobiti kritike izdavača i čitatelja skrivajući se iza drugog imena”.

Foto: jkrowling.com
Foto: jkrowling.com

Ovo nije prvi put da se ova autorica skriva iza imena. Inače jednostavno Joanne Rowling, svoju je uspješnu sagu o čarobnjaku Harryju Potteru, objavila je kao J.K. Rowling, dodavši svom imenu Kathleen, ime svoje bake. Stvorila je tako poznate inicijale  iza kojih je sakrila spol, jer su se devedesetih izdavači još uvijek bojali da bi žensko ime na koricama moglo odbiti dio potencijalne publike – dječake. Nakon što je stekla svjetsku slavu, ponovno se sakrila, ovaj put u potpunosti iza muškog pseudonima, no njezini glasnogovornici ovo nisu htjeli komentirati.

Je li riječ o nekakvom eksperimentu, želji autorice da pobjegne od slavnog imena, izvrsnom marketinškom triku ili nečem trećem, teško je ocijeniti. S jedne strane, prodaja knjige koja je prema navodima stranih medija, donedavno bila neznatna, sada je skočila za vrtoglavih 500 000%, a J.K. Rowling ponovno se nalazi središtu medijske pompe. S druge strane, autorica je navodno svoj rukopis, prije nego sigurnom izdavaču koji je objavio i Prijevremene izbore, nudila i drugima, od kojih se neki sad sigurno pokrivaju ušima jer su je odbili. Čemu rizik?

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Iz britanske izdavačke kuće Orion, jedne od onih koja je odbila “Roberta Galbraitha”, poručili su da im se roman činio “savršeno pristojnim, ali tihim (…), dobar i odlično napisan, ali nije se isticao”. Tvrde da imati dobar roman, koliko god se to činilo čudnim, nije dovoljno: “Urednici se moraju zaljubiti u debitante. Veoma je teško lansirati nove autore, a na tržištu krimića poprilična je gužva”.

Ipak, pokazalo se da su propustili pravi financijski dragulj (baš kao i oni koji su prije skoro dvadeset godina odbijali Harryja Pottera), a roman je i kritika odlično dočekala, za razliku od Prijevremenih izbora koji su naišli na podijeljene stavove. 

Što god se skrivalo iza ove književne “afere”, otvara mnoga pitanja o književnoj sceni, položaju neafirmiranih autora i autorica, kao i pitanja o položaju žena u književnosti. Tko zna bismo li ikada čuli za The Cuckoo’s Calling da je Robert Galbraith “ostao” autor, kao što je upitno i kakve bi kritike roman dobio da se otpočetka znalo tko ga je napisao. Ovako je samo pitanje vremena kada ćemo dobiti hrvatski prijevod, a navodno će sljedećeg ljeta uslijediti i nastavak detektivske sage, ovaj put pod imenom J.K. Rowling.

Be social

Komentari