kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Knjige

Jo Nesbø u glavnoj ulozi na tribini o skandinavskom noiru

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Poznati norveški pisac,Jo Nesbø , stiže u Zagreb na otvaranje Noir festivala povodom kojega će se održati tribina u četvrtak, 18. travnja, od 19 sati u Cineplexxu Centar Kaptol. Na tribini će autor, kao predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti razgovarati s filmskom kritičarkom i spisateljicom Mimom Simić te će kroz razgovor pokušati otkriti tajnu uspjeha skandinavskog noira. Posjetitelji će nakon razgovora moći pogledati film ‘Jackpot’, koji je snimljen na temelju jedne od Nesbøovih priča.

Inače, Nesbø je rođen u Oslu, a diplomirao je na Norveškom ekonomskom sveučilištu u Bergenu na odjelu za ekonomiju. Nakon što je radio kao broker i kao glazbenik u bendu Di derre, umorio se te je shvatio da je zapravo pisanje njegova strast. Nesbo se posvetio pisanju te prodao više od 9 milijuna knjiga diljem svijeta, a također je dobitnik brojnih književnih nagrada. Najpoznatiji krimić mu je o istražitelju Harryju Holeu, koji se bori sa svojim unutarnjim porocima, ali je unatoč tome uspješan i pošteni policajac. Poznati krimići koje je napisao unutar serije o Holeu su Šišmiš, Žohari, Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda a zanimljiva je i činjenica da je glavni lik njegova romana Spasitelj iz Vukovara.

(Visited 123 times, 1 visits today)
Be social

Komentari