Film

Jubilarno dvadeseto izdanje Splitskog filmskog festivala obilježit će bogat program

Foto: peterbilak.com/design/split_film_festival
Vrijeme čitanja: 4 minute

Najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj – Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma od 12. do 19. rujna doživjet će svoje dvadeseto izdanje. Njegova jubilarna dva desetljeća bit će obilježena iznimno bogatim programom podijeljenim na osam sekcija, unutar svake od kojih će gledatelji moći uživati u najkvalitetnijim recentnim filmskim ostvarenjima. U posebnom dijelu programa tu su i zanimljive radionice na ovogodišnju temu Festivala, a to je svjetlo jer je 2015. proglašena Godinom svjetlosti.

Iz programa svakako treba izdvojiti dvodnevni kolokvij BRODOLOM JEDRENJAKA STEFANO 1875 – 2015 u organizaciji direktora Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch, dr. Joška Petkovića. Priča o brodolomu iz devetnaestog stoljeća ide u korak s aktualnim zbivanjima, posebno u svjetlu nedavnih stradavanja brojnih migranata.

Ovogodišnji program Splitskog filmskog festivala podijeljen je na: Konkurenciju dugometražnog te Konkurenciju kratkometražnog filma, Forum 4, Libido, Frame Extended, Odraze / Reflections, Hrvatski film te Posebni program.

Okosnicu jubilarnog izdanja čine filmovi iz hrvatskoj publici manje poznatih kinematografija: Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua, Vijetnama. Središnji dio programa, koji predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, odn. filmove koji su prikazivani ili nagrađivani na mnogim svjetskim festivalima čini Konkurencija dugometražnih filmova. Bit će ih prikazano devet i to premijerno. Festival će 12. rujna u 21:30 sati u kinu Central otvoriti film Nasilje / Violencia kolumbijskog redatelja Jorgea Forera čiji su filmovi bili prikazani na festivalima diljem svijeta.

Foto: STFF - Violencia
Foto: STFF – Violencia

Ako je ljubav diskurs, njezine stilske figure nude se u filmu Nude Area, nagrađivane poljsko-nizozemske scenaristice i redateljice Urszule Antoniak. Još jedna redateljica propituje granicu ljudskih odnosa, ovaj put obiteljskih, u filmu Oploditelj / The Inseminatordugometražnom prvijencu vijetnamke Kim Quy Bui. Njemački redatelj Ingo Haeb predstavit će se filmom Sobarica Lynn / The chambermaid Lynn. Gledatelji će moći vidjeti i hrvatski film Rakijaški dnevnik / The spirits diary redatelja Damira Čučića. Višestruko nagrađivani filipinski redatelj Charliebebs Gohetia hrvatskoj će se publici predstaviti sa svojim filmom Loveći valove / Chasing waves. Poznati egipatski redatelj Mahmoud Kamel na ovogodišnjem Festivalu u svom filmu Neprihvatljivo / Out of order bavi se zamršenim i izopačenim odnosima iz polusvijeta. Raskorak između virtualnog i stvarnog svijeta u psihodeličnoj Limi donosi Videofilija / Videphilia peruanskog redatelja Juana Danieal F. Molera, nagrađenog na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Švicarska redateljica Stina  Werenfels na festivalu gostuje s filmom Dora ili seksualne neureoze naših roditelja / Dora or the sexual neuroses of our parents.

Foto: STFF -  Dora or the sexual neuroses of our parents
Foto: STFF – Dora or the sexual neuroses of our parents

U Konkurenciji kratkometražnih bit će prikazan 41 film, a podijeljeni su u šest programa od kojih svaki traje 80 minuta.

Ovogodišnjom sekcijom Forum 4 proširen je prošlogodišnji Forum 3 koji je korespondirao sa životom u zemljama Trećeg svijeta. Uz film Ljubav, krađa i druge zavrzlame / Love, theft and other entaglaments palestinskog redatelja Muayada Alayana, marokanski Iza je more / The sea is behind Hichama Lasrija te film Crnje s ulice / Field niggas u režiji Khalika Allaha, bit će prikazan i austrijsko-američki Homme Less Thomasa Wirthensohna.

Film kanadskog redatelja Vincenta Ducarnea Prelazeći granicu / Line crossing bit će prikazan u sekciji Frame extended kojom su obuhvaćeni filmovi izvan umjetničkih i svakodnevnih okvira, a uz njega gostovat će i  filmovi Jezero Bowman / Bowman lake i Plavi tjesnac / Blue strait američkog redatelja Jona Josta – pripovijest u obliku simfonijske poeme u kojoj sredovječni gay par prekida svoju vezu.

Filmovi koji će biti prikazani u sekciji Libido preispituju ljudsku seksualnost. Gledatelji će tako moći vidjeti Zatvorski sustav 4614 / Prison system 4614 njemačkog redatelja Jana Soldata te švedsko-francuski film Ceremonija / The ceremony redateljice Line Mannheimer.

U sekciji Odrazi koja prikazuje život i rad umjetnika, bit će moguće pogledati singapursko-talijanski film Leonarda Cinieria Lombrosa Kinematografija jugoistočne Azije: Kad pijetao zakukuriče / Southeast Asian Cinema: When the Rooster Crows, kao i film o slavnom Raineru Werneru Fassbinderu Fassbinder – Ljubav bez zahtjeva / Fassbinder – To love without demands danskog redatelja Christiana Braada Thomsena. Publika će se imati prilike upoznati s filipinskom i turskom kinematografijom također.

Zbog velikog interesa publike, formirana je sekcija Hrvatskog filma u kojoj će biti prikazani dugometražni filmovi Imena višnje / Ungiven Branka Schmidta, Vlog Bruna Pavića, Svinjari / Swineherds Ivana Livakovića i Sirene i krikovi / Mermaids and screams Ivana Perića. Izbor kratkometražnih donosi sedam filmova mahom mladih filmskih autorica i autora.

Posebni dio programa 20. Splitskog filmskog festivala sastavljen je od brojnih i raznovrsnih sadržaja. U sklopu filmskog dijela nazvanog E(d)U – Kino namijenjenom mladima, u Kinoteci Zlatna vrata bit će prikazan afganistansko-kanadski film Mina hoda / Mina walking kanadskog redatelja Yosefa Barakija koji je svoju premijeru imao na 65. Međunarodnom filmskom festivalu na Berlinaleu. Mladi filmofili moći će vidjeti i Obećanje  sretnog djetinjstva / The promise of a happy childhood poljskih redatelja Piotra Morawskog & Ryszarda Kaczyńskog.

Posebno će atraktivan biti izbor sa Zanzibarskog međunarodnog filmskog festivala koji obuhvaća sedam kratkometražnih filmova različitih žanrova kojeg će predstaviti direktor ZIFF-a Martin Mhando i podijeliti s gledateljima uvide u suvremeni afrički film.

Jedna od najneobičnijih priča u povijesti filma zasigurno je Rika / Roar. Producent i redatelj Noel Marshall (Egzorcist), glumica Tippi Hedren (Ptice) i njihova djeca, uključujući tada još nepoznatu mladu glumicu Melanie Griffith, jedanaest su godina živjeli u društvu 150 lavova, tigrova, geparda i jaguara.

Foto: STFF - Roar
Foto: STFF – Roar

Segment Posebnog dijela programa čine filmovi iz Programa HKU Umjetničkog sveučilišta u Utrechtu, u sklopu kojeg će biti prikazan izbor diplomskih radova i ostalih značajnih filmova koje su napravili studenti Audiovizualnih medija tog Sveučilišta.

Posebnim dijelom programa obuhvaćeni su i Novi mediji te nekoliko predavanja na temu svjetlosti koja je ujedno i festivalska tema vizualnog identiteta. Ciklus pristupa temi interdisciplinarno: medij fotografije zastupa radionica Slikanje svjetlosti, fiziku kao znanost po pitanju svjetla predstavljaju profesori sa splitkog PMF-a, održat će se predavanje o svjetlosnom onečišćenju te o svjetlu u filmu. Mladi i kreativni filmski kritičari održat će radionicu Anatomija filmske kritike.

Festival će se odvijati na lokacijama: filmski program u kinu Central, kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata, ciklus Godina svjetlosti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i na Umjetničkoj akademiji, kolokvij o brodolomu jedrenjaka Stefano – Etnografski muzej te dio E(d)U Kino programa u Galeriji umjetnina uz još neke instalacije i projekcije u javnim prostorima u gradu.

Be social

Komentari