Film

Kamera! Akcija! FROOOM! Filmska radionica prvi put u Prelogu i Sinju

Foto: Press/FROOOM!
Vrijeme čitanja: 3 minute

FROOOM! je složeni obrazovno-odgojni program medijskog opismenjavanja namjenjen djeci i mladima od 9 do 14 godina starosti koji Bacači Sjenki provode u Republici Hrvatskoj od 2012. godine. Kroz njega zainteresiranoj i darovitoj djeci i mladima kroz kreativnost i igru pokazuju koji sve procesi ulaze u produkciju jednog filmskog ili medijskog uratka. Kroz intenzivni obrazovni proces polaznici i polaznice uče o prirodi filma eksperimentirajući sa svim onim što je dovelo do filma kakvog ga danas poznajemo: renesansni i maniristički optički eksperimenti, Camera Obscura, Zoetropi i Praksinoskopi, te mnoga druga iznenađenja. Obrazovna ideja medijskog opismenjavanja Bacača Sjenki podrazumijeva film kao funkcionalan i nepohodan dio razvoja djeteta i mladih, te da je životno važno upoznati svako dijete s prirodom i namjerom onog što gledaju i čemu su često nekritično i polusvjesno izloženi više sati dnevno.

Polaznicima radionice se kroz suvremene metode sudjelovanja u procesu nastave daje osnove cjelovitog promišljanja filmske i vizualne kulture uvidom u složen i uzbudljiv proces nastajanja filmske umjetnosti. Kroz takav timski rad djeca se također uče odgovornosti, strpljivosti, usvajaju razne socijalne vještine i iskustva te stiču nova korisna i stimulativna iskustva i prijatelje. Ovo je prvo gostovanje Frooom! filmskih radionica u Prelogu i Sinju, tako da je sudjelovanje na radionicama u potpunosti besplatno.

Termini radionica za oba grada su:
29. kolovoza do 2. rujna od 8:00 do 16:00 sati

VODITELJI RADIONICE U PRELOGU: Vedran Senjanović (snimatelj, novinar i filmski autor), Sanja Milardović (glumica, filmska autorica i dramska pedagoginja) i Stipe Bagarić (pedagog i animator).
VODITELJI RADIONICE U SINJU: Boris Bakal (filmski i kazališni redatelj, glumac i intermedijalni umjetnik), Nada Kovačević (glumica i dramska pedagoginja), Veno Mušinović (filmski autor, glumac, scenarist) i Ivana Bandić (psihologinja).

Projekt se provodi u suradnji s udrugom EFEKT iz Preloga i udrugom mladih S.K.U.P. iz Sinja. Uspostavljanjem suradnje sa udrugama u Sinju i Prelogu te aktiviranjem lokalnih kreativnih potencijala projekt doprinosi decentralizaciji kulturno/obrazovnih sadržaja u Hrvatskoj te razvija i potiče kulturne inicijative i umjetničku suradnju u tim sredinama.

Uz samu filmsku radionicu, Bacači Sjenki i lokalni partneri dovode sadržaj za sve zainteresirane filmofile i filmofilke, ne samo polaznike i polaznice radionice. Po prvi puta u svojem gradu stanovnici Sinja i Preloga mogu pogledati dvije premijerne filmske matineje i to potpuno besplatno.

Kao dio obrazovno-odgojnog programa predstavit će animirani film Oskarom nagrađivanih francuskih redatelja Jean-Loup Felicolija i Alaina Gagnola – Phantom Boy, te dokumentarac britansko/američke koprodukcije o najopasnijem pothvatu u povijesti – prelasku po žici između čuvenih newyorških Tornjeva Blizanaca – film Čovjek na žici. “Oduševljavajući i mudar film koji doseže neslućene visine“ Time out, New York”

Filmske matineje su besplatne i otvorene za sve zainteresirane, a održavati će se u utorak 30.08. i u četvrtak 1.9. s početkom u 11:00 sati. Projekcije će se održati u prostorima Doma kulture Grada Preloga, te Gradskog kina Sinj, nedavno digitaliziranima uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra.

Svoje buduće filmašice i filmaše roditelji još uvijek mogu prijaviti mailom na frooom.filmskaradionica@gmail.com. Potrebno je samo upisati ime, prezime i starost djeteta, ime, prezime i kontakt roditelja te termin željene radionice. Prijavu možete izvršiti i putem web stranice FROOOM!a

Za sva pitanja i/ili prijave nazovite 097 780 4498 (Ivan Pavlić) ili 098 1658 186 (Boris Bakal).

Bacači Sjenki su neprofitna i nevladina organizacija koja djeluje od 2001. godine, a posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Poseban naglasak stavljaju na politike javnog prostora, posljedicama tranzicijskih procesa, statusu i oblicima intime, te kritici sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Svojim djelovanjem također potiču debatu o onim društvenim, političkim i kulturnim temama koje ukazuju na goruće probleme pojedinog društva/lokaliteta. Realizirali su više od 50 edukativnih, umjetničkih, aktivističkih i interdisciplinarnih projekata i manifestacija

FROOOM! u Prelogu i Sinju održava se zahvaljujući partnerima: Savez udruga Clubture, Udruga EFEKT, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, S.K.U.P., Kulturno umjetničko središte Sinj.
DONATORI PROGRAMA: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada “Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Prelog.
Uz pomoć i podršku brojnih lokalnih sponzora.

Be social

Komentari