Istaknuto

Karlovac omogućio svim učenicama osnovnih škola besplatne higijenske uloške

Foto: Canva.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

U borbi protiv menstrualnog siromaštva važan je svaki društveni akter, koji može utjecati na njegovo smanjenje. Tako su škole na području Hrvatske prepoznale svoj značaj u borbi protiv menstrualnog siromaštva, s obzirom na to da su djevojčice i djevojke većinski dio dana u tjednu upravo u obrazovnim institucijama.

Prvi primjer ove pozitivne prakse je Strojarska i prometna škola Varaždin, koja je usvojila prijedlog ravnateljice Snježane Klarić, a isti primjer slijede i druge škole na području Hrvatske.

Škole u Hrvatskoj protiv menstrualnog siromaštva

Dobrim primjerom vodio se i grad Karlovac koji je na inicijativu Udruge Dignitas odlučio pružiti podršku donacijom i tako omogućio besplatne higijenske uloške svim učenicama osnovnih škola na tom području. Naime, oko tisuću učenica svih jedanaest osnovnih škola na području Karlovca od početka drugog polugodišta prošle školske godine besplatno koriste higijenske uloške.

Akcija se provodi tako da su u osnovnim školama postavljeni ormarići s dostupnim higijenskim ulošcima, a u osnovnoj školi Banija domari su kreirali poseban dizajn ormarića za toalete i jedan za ured pedagoga.

Karlovac je tako postao treći grad u Hrvatskoj, nakon Varaždina i Rijeke, koji se bori protiv ovog gorućeg problema koji je, unatoč svojoj nedavnoj vidljivosti u široj javnosti, ostao i dalje prisutan u društvu.

Foto: Canva.com

Pravo na besplatne higijenske uloške u karlovačkim osnovnim školama imaju sve djevojčice bez obzira na socijalno-ekonomski status. Razlog tome je činjenica da se svakoj djevojčici, djevojci i/ili ženi može dogoditi da joj treba higijenski uložak, baš onda kada ga nema kod sebe, objasnila je to predsjednica udruge Dignitas Marina Novaković Matanić.

Nadodala je kako su ih na ovu hvalevrijednu inicijativu potaknuli poražavajući rezultati anketa, koji su pokazali kako djevojčice često nisu išle u školu za vrijeme menstruacije jer obitelj nije imala financijskih mogućnosti da im omogući nabavu higijenskih uložaka ili drugih oblika menstrualnih potrepština. Ravnateljica Osnovne škole Banija, Antonija Mastelić Milanović, rekla je kako ulošci ne smiju biti tabu tema te da su o svemu razgovarali s učenicima. Financijska sredstva za realizaciju ove akcije osigurana su iz grada Karlovca i donacije dm-a tako da ova akcija bude stalna, a ne povremena, kako bi se smanjilo menstrualno siromaštvo među djevojčicama u osnovnim školama na području Karlovca.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari