Film

Kino Kinoteka u znaku filmsko-glazbenih klasika

Foto: press Kino Kinoteka / "Pink Floyd: The Wall"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka na redu je Opus glazbenih filmova i filmova na temu glazbe koji uključuje filmsko-glazbene uspješnice i klasike: Bird Clinta Eastwooda o velikanu džeza Charlieju Parkeru, Potraga za Sugarmanom o kultnom Sixtu Rodriguezu, Pink Floyd: The Wall  temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., prvi cjelovečernji film sa sinkroniziranim dijalozima Pjevač jazza te Raskrižje, film inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu.

Pjevač jazza

Početak filmskog tjedna u Kinoteci, utorak, 15. svibnja, rezerviran je za Pjevača jazza iz 1927. godine. Radnja filma temelji se na kazališnom komadu Samsona Raphaelsona, a naslovnu ulogu – židovskog pjevača iz tradicionalne obitelji, koji prkoseći strogom ocu, napušta dom kako bi započeo uspješnu karijeru jazz pjevača – tumači Al Jolson, kome je to ujedno bila najpoznatija uloga u karijeri.

bird
Foto: press Kino Kinoteka / “Bird”
Bird

U srijedu, 16. svibnja prikazuje se Bird iz 1988., čiju režiju potpisuje Clint Eastwood i u kojem glavnu ulogu tumači Forest Whitaker. Bird je film o kreativnom geniju, svestranom umjetniku i vizionaru džeza koji je pomicao granice u sviranju saksofona i obilježio glazbenu povijest, Charlieju “Bird” Parkeru. Film nas vodi od Parkerovih ranih godina kroz različite trenutke njegove karijere i osobnog života.

Potraga za Sugermanom

Dobitnik dviju nagrada na Filmskom festivalu u Sundanceu te laureat Oscara za najbolji dokumentarni film, Potraga za Sugarmanom (2012.) redatelja Malika Bendjelloula na rasporedu je u četvrtak, 17. svibnja. Film donosi priču o misteriju ”nestanka” kultne pjevačke zvijezde iz Detroita, Sixta Rodrigueza. Ranih 70–ih Sixto Rodriguez imao je kratku karijeru kao folk pjevač – izdao je dva dobro primljena, iako slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila, i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati pravu sudbinu njihovog idola. Ono što je uslijedilo bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali.

sugerman
Foto: press Kino Kinoteka / “Potraga za Sugermanom”
Raskrižje

Film koji spaja pustolovinu, glazbu i ljubav, inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu, Raskrižje (1986.), gledamo u petak, 18. svibnja. Mladi talentirani glazbenik koji sanja o tome da postane poznati blues glazbenik odluči izvući iz zatvora najboljeg svirača usne harmonike kako bi se zajedno zaputili iz New Yorka u Mississipi u potrazi za slavom, ali i suočili s posljedicama prošlosti… Film je režirao slavni Walter Hill, a za glazbu se pobrinuo legendarni Ry Cooder.

Pink Floyd: The Wall

Subotnja večernja projekcija rezervirana je za Pink Floyd: The Wall iz 1982. redatelja Alana Parkera i scenarista Rogera Watersa, s Bobom Gedolfom u glavnoj ulozi. Film je temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., a kroz kolaž koncertnih snimaka i animiranih sekvenciji koje potpisuje engleski karikaturist i ilustrator Gerald Scarfe metaforično donosi priču o rock zvijezdi i njegovom životu punom teških trenutaka, tijekom kojeg je, da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, izgradio oko sebe zid. Može li ga srušiti i kako?

crossroads
Foto: press Kino Kinoteka / “Raskrižje”

Matineja subotom i ovoga tjedna donosi danski animirani film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški. Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Suncogradu. Njihovu idiličnu svakodnevicu prekida nestanak omiljenog gradonačelnika Đibija. Iznenadni pronalazak Đibijeve poruke u boci uvest će ih u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima.

Filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Be social

Komentari