boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Kino Kinoteka predstavlja program Kultni petak filmom ‘Liquid Sky’

kultni petak
Foto: Press Kinoteka/Liquid Sky
Vrijeme čitanja: < 1 minute

S remek-djelom američkog undergrounda Liquid Sky u petak, 31. siječnja počinje Kultni petak, poseban program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Program će jednom mjesečno prikazivati filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi put nakon dugo vremena na velikome platnu.

Prvo izdanje Kultnog petka obilježit će projekcija nove, digitalno restaurirane verzije znanstveno fantastičnog filma Liquid Sky iz 1982. u režiji Slave Tsukermana. Izrastao iz njujorške avangardne new wave scene ranih 1980-ih, Liquid Sky je modno-glazbeni trip u specifično stanje uma i stil života, koji Time Magazine proziva  „dvosatnim činom imaginacije“.

Film govori o Margaret, njujorškoj manekenki koja želi postati slavna. No ovisna je o drogi, što uvelike iskorištava njezin suparnik Jimmy. Istovremeno, na vrh zgrade nasuprot Margaretina stana spušta se maleni NLO, čiji su putnici došli na zemlju u potrazi za heroinom. No izvanzemaljci uskoro otkrivaju da su feromoni koje ljudski mozak ispušta tijekom orgazma puno ugodniji od onih izazvanih drogom te se počinju miješati u Margaretin seksualni život.

(Visited 171 times, 1 visits today)
Be social

Komentari