Film

“Kino Mediteran” stiže u Art-kino: Nagrađivani filmovi mediteranskog štiha

Foto: Facebook: "Kino Mediteran"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kino Mediteran stiže u Ljetno Art-kino s ekskluzivnim i atraktivnim naslovima “mediteranskog” štiha, od 16. do 19.srpnja 2016.

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i ljetna kina te dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Fokus projekta je na europskim i nezavisnim filmovima. Kino Mediteran se održava u 26 gradova od kojih 12 ima programe kroz cijelu godinu. Projekt organizira Festival mediteranskog filma Split, a Art-kino se treći put priključuje ovoj lijepoj festivalskoj a(tra)kciji.

Na velikom ljetom platnu Art-kina gledat ćemo film kojeg je nagradila publika Festivala mediteranskog filma Split Priče s asfalta, film kojeg je nagradio žiri FMFS – Kad otvorim oči, zatim obožavani film svjetske festivalske publike Druga majka te drama Sve što dolazi, nagrađena Srebrnim medvjedom na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Komična drama Priče s asfalta (Asphalte, 2015) Samuela Benchetrita s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi priča je o nevjerojatnim susretima punim nježnosti, smijeha i suosjećanja u svijetu urbanog otuđenja. Zgrada u planskom naselju. Jedan pokvaren lift. Tri susreta. Šest lica. Hoće li Sternkowitz ustati iz invalidskih kolica kako bi se udvarao medicinskoj sestri iz noćne smjene? Hoće li usamljeni tinejdžer Charly pronaći ulogu za Jeanne Meyer, popularnu glumicu iz 80-ih? I što će biti s astronautom Johnom McKenzijem kojeg je nakon povratka na Zemlju udomila gospođa Hamida? Priče s asfalta priče su o isprepletenim sudbinama i svemu što nas čini ljudskim bićima: manama, vrlinama, snovima i nadama. Samuel Benchetrit poznat je publici FMFS-a po filmovima Chez Gino i Oduvijek sam želio biti gangster. Priče s asfalta pogledajte u subotu, 16. srpnja u 21 sat i 30 minuta.

Nedjelja, 17. srpnja u 21 sat i 30 minuta donosi dramu Kad otvorim oči (As I Open My Eyes, 2015) Leyle Bouzid. Tunis, ljeto 2010., nekoliko mjeseci prije Revolucije. Osamnaestogodišnja Farah upravo je maturirala, a njena obitelj već je vidi kao buduću liječnicu. Ona, međutim, ne razmišlja na isti način. Pjeva u političkoj rock grupi čiji su stihovi kontra režima i bori se protiv autocenzure članova grupe. Ima veliku strast za životom, buntovnički otkriva opijate, ljubav i noćni život svoga grada, a rat vodi i s majkom Hayet, koja je opasnosti ustanka protiv režima osjetila na vlastitoj koži. Film je pobjednik Dubai Film Festivala i nagrade Europa Cinemas na festivalu u Veneciji.

Komedija Druga majka (The Second Mother, 2015), najdraži film publike brojnih filmskih festivala na repertoaru je Art-kina u ponedjeljak, 18. srpnja u 21 sat i 30 minuta. Val radi kao kućna pomoćnica i svoj posao shvaća vrlo ozbiljno. U uvijek savršenoj uniformi odano ispunjava sve potrebe svojih nadređenih, istovremeno brižno odgajajući njihovog sina Fabihna. Elegantna kuća za koju se brine savršeno je organizirana, dok jednoga dana u posjet ne dođe Valina mlada i ambiciozna kćer Jessica. Njezina poletnost i samopouzdanje do temelja narušavaju strogu ravnotežu i čvrsti klasni poredak kućanstva. Dok napetost raste, Val mora odlučiti kome je zapravo odana i što je spremna žrtvovati. Kroz mračni humor i opipljive likove, Anna Muylaert gradi intenzivnu dramu o sudaru starih principa i novih svjetova. Film je osvojio više od 20 nagrada diljem svijeta, uključujući posebno priznanje žirija na Sundanceu te nagradu publike na Berlinaleu.

Posljednji film ‘mediteranskog’ repertoara je Sve što dolazi (Things to Come, 2016) Mie Hansen-Løve, nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu. Nathalie je profesorica filozofije u srednjoj školi u Parizu. Strastveno radi svoj posao i obožava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge žene. S novostečenom, nametnutom, slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj život. Film je dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu za najbolju režiju.

 

Be social

Komentari