Glazba

Komentar – Radio Yammat otkrit će koliko ljudi voli brzu hranu, a koliko dobar stari bakin grah

Foto: facebook.com/yammat.official
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/yammat.official
Foto: facebook.com/yammat.official

U sedam ujutro, dok će se većina Zagrepčana voziti prema svojim poslovima, iz potkrovlja Umjetničkog centra „Lauba“ radio će Yammat u FM frekvencijski spektar ugurati svoj signal, točnije na 102,5 MHz. Radio Yammat hrabar je projekt trojca Milana Peha, Siniše Šveca i Alena Balena koji su svoju popularnost stekli tijekom devedesetih kao voditelji Radija 101 koji je u to vrijeme simbolizirao radio „malog“ hrvatskog čovjeka u borbi protiv medijske mainstream scene i širio struju svijesti suprotnog predznaka od većine. Danas struje svijesti idu u svim mogućim smjerovima, svatko od nas ima svoj vlastiti dnevni list u kojem može objavljivati mišljenja.

Upravo se radi toga postavlja pitanje koliko radio uopće može utjecati na stanje nacije kada u svim tim beskrajnim bespućima interneta gotovo svaka riječ izgubi težinu. No kako video ipak nije ubio radijsku zvijezdu, neće niti Internet, samo što je još umanjio njegov utjecaj. U toj je manjoj snazi radio kao medij postao, osim par stanica poput evergreen Radio Sljemena ili potpuno alternativnog Studenta te pomalo zaboravljenih krhotina Stojedinice, potpuno jednoličan. Očekivane pjesme, odredi za nove svjetske hitove koji su, kao i sve radiostanice na kojima se puštaju, formatirani i spravljeni po formuli bez savjesti i isključivo za novčani uspjeh. A da ne spominjem vječno lažno nasmijane celebrity „voditelje“ lišene svih smisla za humor s papirićem i tekstom koji treba izrecitirati u što simpatičnijem tonu i prepričati koliko hektopaskala mjeri Zagreb, a gdje jednoličnost razbije poneka opskurno loša reklama. Sve te radijske postaje konzumiramo poput fast fooda nakon kojeg nikada nismo siti kao nakon, recimo, bakinog graha, a malo po malo uništavamo svoj slušni organizam. O sitosti dvojac, ili kako su se na posljednoj radijskoj gaži nazivali – Fantastična četvorka, ipak zna ponešto, tako da žvakanje cheeseburgera u svakom slučaju radije mijenjaju rezanjem špeka pod kutom od 102.5 megahertza.

To im je i glavna krilatica projekta – borba protiv glazbenog zatupljivanja i jednoličnosti radija, a kroz to će ih voditi, kako se može zaključiti iz dosadašnjih intervjua, strast i ljubav za glazbom te iskrenost – gdje jedno proizlazi iz drugog. Odnosno, da stvar svedemo na novinarsku stranu priče – protiv žutila i banalnosti današnjeg vremena.

“Možda je glupo u 21. stoljeću reći ovo što ću reći, ali svi radio pokreću proučavajući tržište i onda posao rade kako brojke kažu i što tržište traži u tom trenutku. Naša je ciljana publika sve što uspijemo zahvatiti, a s obzirom na situaciju na radijskoj sceni, možemo zahvatiti gro toga. Radit ćemo onako kako mislimo da treba raditi, trideset godina smo u ovom poslu i imamo osjećaj što i kako bi trebali raditi.” – rekao je Švec za tportal.

Dok se ostale radiopostaje okreću lakšoj priči s više glazbe, a manje govora, Radio Yammat do svoje će publike ići težim, ali ozbiljnijim putem, u vidu profesionalnosti, a ne manjka humora. Uz pokoje iznenađenje najavili su više emisija, intervjue tjedna, prostora za aktualiziranja građanskih inicijativa, udruge civilnog društva i, naravno, kvalitetniju i šarolikiju glazbu.

Činjenice koje nas sad sigurno mogu veseliti jesu dvojac Švec – Peh koji će preuzeti jutarnje emisije i pokušati uvesti jutarnju alternativu „everything is awesome“ jutrima ostalih radiopostaja. Druga stvar je promocija nove domaće glazbe za koju su rekli da će je posebno naglasiti. Glazbe koja u vidu radijskih frekvencija svoga saveznika praktički nema, a pitanje je koliko će ekipa s radija, osim klasičnih i dobro poznatih te već pomalo dosadnih domaćih imena, zagrepsti ispod površine i ponuditi mladim i nepoznatim autorima prostor. Priča bez pompoznosti i megareklama zasad ima zdrav prizvuk, no koliko je čitava stvar autentična kakvom se predstavlja i koliko zapravo može odudarati od ostalih radija pratit ćemo od sutra ujutro.

Be social

Komentari