Glazba

Kompletiran program World Music Stagea na Sziget festivalu

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ove godine posetitelji Sziget Festivala, koji se u Budimpešti održava od 10. do 16. kolovoza, mogu očekivati sjajnu glazbu koja iz cijelog svijeta dolazi na Master Card World Music Stage. Međunarodno priznati program će ponuditi širok raspon nastupa na Otoku slobode, s posebnim naglaskom na romske običaje i tradiciju.

World music stage na Szigetu je postao hot spot za ovaj žanr u Mađarskoj u proteklih 15 godina. Mnoge ikone world music scene nastupile su tamo ovdje i program odražava nove trendove u svijetu glazbe te utječe na glazbeni ukus publike. MasterCard World Music Stage sada se spojio s prethodno odvojenim Roma Tent, Afro-Latin Reggae Stage and the Hungaricum village stage, stvarajući kutak za sve ljubitelje ove glazbe.

Line up će imati poseban naglasak na romskoj glazbi koja dolazi iz svih krajeva svijeta. Dhoad Gypsies from Rajasthan kolektiv je mudrih i spiritualnih glazbenika, pjevača i plesača koji će stići iz Indije, dok iz Rumunjske dolaze Taraf de Haidouks kao jedan od kamena temeljaca romske glazbe današnjice. Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane donosi brak romskih limenih puhača, bugarskih melodija, električne gitare i tradicionalnih udaraljki.

Tu je i Boban Marković – najpoznatiji balkanski trubač. Počevši svoju novu koncertnu sezonu u Mađarskoj, svjetski poznati obiteljski brass band postigao je gotovo sve što se može postići. The Egyptian Project okuplja glazbenike svijetske klase koji na virtuozno sviranje dodaju slojeve elektronske ritmove. Mađarska romska glazbena scena bit će zastupljena s Romengo koji donose novi zvuk istočne europske romske glazbe.

Klasici iz svijeta world musica će također biti zastupljeni, kao što je portugalska fado zvijezda Marisa, njemački brass band revolucionara LaBrassBanda i najpopularniji europski klezmer bend iz Londona She’Koyokh. Iz Mauritanije stiže afrorock bend Noura Mint Seymali te Helsinki-Cotonou Ensemble koji koriste svoje iskustvo iz jazz glazbe da bi pomiješali vudu ritmove s modernim urbanim glazbenim dodirom.

Imam Baildi remiksiraju grčke pjesme iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina. Zaštitni znak Antwerpen Gipsy-Ska Orkestra je vrela mješavina istočnoeuropske romske glazbe i jamajčanskog ska, začinjena s buntovnim duhom. HK & Les Saltimbanks dolaze iz francuske, vješto kombiniraju hip-hop, harmoniku i violine te se bore za identitet radnika širom svijeta. Canzoniere Grecanico Salentino smatra se vodećim talijanskim tradicionalnim glazbenim ansamblom, osnovani su 1975., a dolaze iz Salenta, štikle talijanskog poluotoka.

Listu mađarskih izvođača upotpunjuju i Besh o Drom, koji sviraju mješavinu folk glazbe i suvremenih instrumenata (uključujući cimbal i gramofone) u stilovima u rasponu od jazza do world music, dok je LB27 formiran 1985. godine, kada su neki dečki shvatili da su Mađari gladni karipskog stila. Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) tradicionalni su ska veleposlanici Mađarske i jedan od najenergičnijih mladih bendova s različitim korijenima istočne Evrope. Söndörgő je jedna od najaktivnijih glazbenih skupina u Mađarskoj, a njihov je cilj poticanje i očuvanje južnoslavenske tradicije Srba i Hrvata u raznim naseljima u Mađarskoj. Szalonna és Bandája donijet će autentične mađarske narodne napjeve i ples.

Od ostalih izvođača, na ovogodišnjem Sziget festivalu nastupit će Florence + the Machine, Robbie Williams, Foals, Interpol, Kasabian, Alt-J, Ellie Goulding, Martin Garrix, The Maccabees, Paloma Faith i brojni drugi.

Be social

Komentari