Glazba

Koncertom eklektičnog Cariboua i uzbudljivog tandema Darkside pod zidinama spektakularne pulske Arene otvara se treći Dimensions festival

Vrijeme čitanja: 2 minute

Dimensions-Festival-2013-Dan-Medhurst-1929

Dan prije početka samog Dimensions festivala u srijedu, 27. kolovoza, pod zidinama Arene uz pratnju cijelog benda, nastupit će poznati kanadski glazbenik i miljenik hrvatske publike – Caribou. Mnogo se toga dogodilo u karijeri kanadskog multitalenta Cariboua nakon izlaska uspješnog albuma “Swim” 2010. godine. Caribouovi eklektični nastupi i korištenje više bubnjara istovremeno te zanimljivi vizuali zaslužni su za reputaciju izvrsnog sastava uživo. Tome u prilog idu i odlične kritike iz 2012. godine kada su nastupali kao predgrupa Radioheadu na njihovoj sjeverno-američkoj, europskoj i meksičkoj turneji. U 2013. Dan Snaith se posvetio radu na novom albumu “Our Love” koji izlazi u listopadu, a novitete iz Caribouve ropotarnice imati ćemo prilike čuti i vidjeti na koncertu otvorenja Dimensions festivala u pulskoj Areni. Na samom festivalu, na tvrđavi Punta Christo, Dan Snaith će nastupiti kao Daphni, još jedan njegov projekt koji donosi nešto klupskiji, plesniji zvuk.

Sljedeća glazbena poslastica u Areni svakako je live nastup trenutno najuzbudljivijeg elektronskog tandema današnjice Darkside, kojeg čine proslavljeni njujorški producent Nicolas Jaar i multiinstrumentalist Dave Harrington. Ovaj duo predstavit će aktualni album „Psychic“ koji je već slovi za izdanje koje pomjera granice suvremene glazbe. Nicolas Jaar je nedavno proglašen za najtraženijeg „live“ izvođača elektronske glazbe po izboru publike relevantnog portala „Resident Advisor“, a još dobro pamtimo njegov nastup na prvom Dimensions festivalu 2012. godine. Darkside, sa svojim progresivnim zvukom koji kombinira elektronsku glazbu i psihodelični rock, koristeći jako puno improvizacije, te uz zanimljivu scenografiju zasigurno će hipnotizirati pulski amfiteatar.

Arena će inspirirati i berlinskog producenta i kompozitora Nilsa Frahma koji je  nekonvencionanim korištenjem zastarjelih instrumenata i intimnom pristupu glazbi već rano u svojoj karijeri stekao mnoge obožavatelje. Listu sjajnih imena na koncertu otvorenja Dimensions festivala zatvara pjevač Kwabs, čiji snažan i produhovljeni vokal spaja afričku tradiciju s utjecajima r‘n’b i gospel glazbe te ih dovodi u sukob s zvukovima elektronskog, sintetičkog soula.

Uspjeh prošlogodišnjeg i prvog koncerta otvorenja Dimensions festivala u Areni na kojem su nastupili Bonobo, Mount Kimbie, Portico Quartet i Andrew Ashong dalo je festivalu i njegovoj brojnoj publici posve novu dimenziju vrijednu ponovnog dolaska.

Upravo je audio i video snimku s tog koncert Bonobo odabrao za svoj novi live album “The North Borders Tour” koji će svjetlo dana trebao ugledati početkom listopada, što je još jedan dokaz atraktivnosti Arene kao koncertnog prostora.

Poznata je i satnica koncerta: 
Caribou – 00.15 – 1.30, 
Darkside – 22.45 – 23.45, 
Kwabs – 21.30 – 22.15, 
Nils Frahm – 20.00 – 21.00.

Nakon otvorenja, Dimensions festival će sljedećih četiri dana trajanja na tvrđavi i poluotoku Punta Christo predstaviti najbolje od house, techno, funk, soul, drum and bass, glazbene scene, a lista  uključuje izvođače kao što su Jon Hopkins, Roy Ayers, Moodymann, Warpaint, Theo Parrish, Juan Atkins, Robert Hood, Gilles Peterson, Metro Area, Nina Kraviz, Floating Points, Omar, Mala, Kode 9, Ben Klock i više od 200 drugih.

Povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po cijeni od 660 kuna za Dimensions festival i po cijeni od 240 kuna za koncert otvorenja u pulskoj Areni te vikend plus ulaznice po cijeni od 500 kuna koje  vrijede za petak/subotu i četvrtak ili nedjelju, znači 2+1 dan po izboru možete nabaviti ovdje putem interneta, te na slijedećim pretprodajnim mjestima:

Be social

Komentari