Glazba

Konoplja na radiju #6: Pola godine radijske borbe

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Nakon 6 mjeseci emitiranja, emisija Konoplja Na Radiju, obradila je teme o kojma se ljudi nisu usudili pričati javno. Radio Student i ova jedinstvena emisija u našoj regiji krenuli su u razbijanje tabua, edukaciju građanstva, u zaštitu i informiranje stigmatiziranih pacijenata te pripremanje hrvatskih gospodarstvenika za novu-staru industrijsku granu – uzgoj i preradu konoplje. S obzirom da je emisija znanstvenoga karaktera i ovoga puta je ugostila stručnjake medicinskog kanabisa.

Prije nego je emitirana prva epizoda, mediji su baratali polovičnim informacijama, a u javnosti nije bilo dovoljno stručnih informacija za neku konkretnu raspravu. Danas nitko ne može tvrditi da nema dovoljno informacija, stručnih dokaza ili primjera uprabe konoplje, jer je ova emisija u eter Radio Studenta do sada pozvala kompetentne znastvenike, sveučilišne profesore iz Hrvatske i svijeta, proizvođače, prerađivače, poduzetnike, političare, aktiviste, ali najvažnije od svega, pacijente koji su sami svjedočili pozitivnom djelovanju konoplje na njihov organizam. Pa je tako i šesta epizoda ponovno u prvi plan stavila problematiku medicinske uporabe marihuane.

Glavna gošća nove epizode je Marta Gold, magistar agronomije, specijalizirana za ekološku poljoprivredu te uzgoj medicinskog kanabisa, koja radi u nizozemskoj tvrtki Bedrocan. Ova jedinstvena tvrtka uzgaja i distribuira medicinski kanabis pacijentima kojima zakon njihove države dopušta legalno liječenje.  U Hrvatskoj je zakonska situacija puno drugačija, pa će se kroz razgovor pokušati doznati kakve su novosti u liječenju ovom biljkom te popričati o iskustvima pacijenata i tvrtke Bedrocan.

Druga priča nije znanstvena, nego poduzetnička. Riječ je o mladom poduzetniku i glazbeniku Ziggi-ju, koji je rodom iz Slovenije, ali od nedavno posluje u Coloradu – državi koja je legalizirala kanabis (i) u rekreativne svrhe. Ziggi će, iz prve ruke, u kratkim crtama ispričati kako je biti dijelom legalne kanabis zajednice, a također donosi i izvještaj sa najvećeg Cannabis Cup-a u povijesti, koji je održan prije tjedan dana u Denveru.

Kako bi se zaokružila priča sa naših prostora, jedna od tema ove emisije će biti usmjerena na trenutnu situaciju u susjednoj Srbiji. Razgovarat će se sa društvom I.R.K.A., koje je krenulo u ozbiljnu borbu za promijenom postojeće zakonske regulative kako bi pacijenti mogli dobiti pravo na dostojanstveno liječenje i legalno liječenje teških bolesti.

Budite i ovaj četvrtak, 8.5., u 22h na 100.5 MHz ili pratite novosti iz svijeta konoplje putem web streama na www.radiostudent.hr.

Be social

Komentari