Istaknuto

KORONTENA: Što raditi online dok vlada korona?

Vrijeme čitanja: 5 minute

Pandemija je možda uspjela zaustaviti svijet kakav poznajemo, no virus srećom ne napada online svijet. A ljudska vrsta, osim što je otporna i riješit će i ovaj virus, kao i sve prije njega, ona je i kreativna i domišljata. I dok ste savjesni (zbog drugih, ako ne zbog sebe) i vrijeme provodite u svojim domovima u samoizolaciji, vjerojatno će vam u jednom trenutku ponestati površina za čišćenje i ladica za razvrstavanje.

Upravo ćemo zato ovdje, na jednom mjestu, svakodnevno ažurirati razne opcije na koje naiđemo na internetu, a koje vam (nam) mogu skratiti vrijeme u izolaciji, ali i održati nas zabavljenima, educiranima, kulturno nahranjenima i obogaćenima. Neke su free, neke se plaćaju, no sve su online i nema potrebe da u idućim danima uopće izlazite iz kuće. Pa krenimo!


Sovjetska kinematografija na YouTubeu


Vrijeme je da se upustite u nepoznato! Budite pustolovni čak i iz najdražeg naslonjača. U bespućima interneta postoji jedan YouTube kanal pod nazivom All soviet movies on RVISION, koji samo za vas znatiželjne besplatno prikazuje filmove i serije iz doba Sovjetskog Saveza, ali i nekolicinu starijih naslova.

Naslovi su podijeljeni unutar 18 različitih kategorija, a materijala za gledanje ima napretek. Ovdje možete provjeriti što se sve nudi.


Vratite se u djetinjstvo uz Leteće medvjediće


Nije bilo veće sreće i šireg osmjeha na licu, nego kad smo saznali da je Zagreb Film na svom YouTube kanalu uploadao tridesetak epizoda Letećih medvjedića. Sad je vrijeme da navučete klince na crtiće vašeg djetinjstva ili da probudite dijete u sebi uz dozu nostalgije.

Leteće medvjediće besplatno pogledajte ovdje.


Igrajte Cards Against Humanity online!


Pred koji tjedan smo u višesatnoj partiji testirali online verziju igre Cards Against Humanity – i nasmijali se do suza. Igra je preimenovana u Remote Insensitivity, besplatna je, na engleskom je jeziku i može se igrati u grupi od 6 ljudi maksimalno, a funkcionira i ako vas je manje. Potrebno je da jedna osoba iz ekipe uđe u virtualnu sobu na stranici PlayingCards.io (skrolajte do dna stranice gdje će vam se u donjem, lijevom kutu ponuditi Remote Insensitivity) i podijeli link na sobu svojim suigračima kako bi se mogli pridružiti.

Zatim slijedi jedna tehnička sitnica, dodjeljivanje imena igrača na virtualnom stolu i igra može početi. Savjetujemo da prethodno napravite zajednički inbox (mi smo to napravili na WhatsAppu, ali može i bilo koja druga platforma) i uključite voice chat kako bi komunikacija među igračima bila bolja i kako biste se bolje zabavili 🙂

Opća pravila igre i PDF verziju za printanje i izradu u kućnoj radinosti (ako vam se ne sviđa online varijanta) pronađite ovdje.

Uputu na engleskom kako se koristiti virtualnom verzijom igre pripremili smo ovdje. Primijetit ćete da je u ovom videu igra bila pozicionirana na vrhu i još uvijek imala originalno ime.

Dodatno pojašnjenje i savjet: U svakom trenutku svi igrači mogu vidjeti tuđa kretanja, ali ne i karte svojih suigrača. Karte se miču drag and drop opcijom. Izbjegavajte povlačenje sa špilova u isto vrijeme jer na trenutke dolazi do otkrivanja karte svim igračima. Zamislite samo da ste svi zajedno za stolom – jedan po jedan biste vukli karte. Primjenjujte isto pravilo i u online igri. 🙂


Naučite plesati swing!


Tko će vam reći što sve možete, a što ne možete? Barem sada imate vremena da pokušate naučiti sve što se ikad htjeli, a niste stigli, mogli, ili ste bili previše neodlučni ili sramežljivi. Možete sve, pa čak i naučiti plesati swing! Jamin Jackson je profesionalni plesač, instruktor i koregraf te osnivač online platforme Street Smart Swing na kojoj još uvijek besplatno možete naučiti plesati.

S instrukcijama možete početi već danas putem sljedećeg linka.


Cirque du soleil od sada online


Svjetska cirkuska atrakcija otvorila je svoja virtualna vrata širokoj javnosti. Na njihovoj službenoj stranici trenutno je dostupno 14 različitih videa koje možete besplatno pogledati iz vlastitog naslonjača. Predstave za djecu, odrasle, vježbe s artistima, izrada make upa, virtualni obilazak backstagea su samo neke od zanimljivosti koje su od sada dostupne za sve vas.


Hrvatski filmovi


Croatian film

Prva hrvatska online platforma koja nudi besplatne filmove – popularni ‘hrvatski Netflix’. Bacite oko ovdje. Na stranici vas čeka 135 kratkih hrvatskih filmova. Javite nam koji su vam filmovi bili favoriti!

Festival mediteranskog filma Split

Na Vimeo kanalu Festivala mediteranskog filma Split čekaju vas 22 filma koja možete gledati besplatno ili uz naknadu od 2$ – po želji. Cijena pored filmova je izražena jer postoji mogućnost kupnje. Odaberite film i koristeći promo kod KARANTENA prije kupnje, pogledajte ga besplatno. Provjeri što se kod njih nudi.

Volim dokumentarce

Ma tko ne voli?! 😀 Na ovoj stranici čeka vas poveći broj raznih dokumentaraca za ubijanje vremena dok ste kod kuće. Jednako tako u narednom periodu na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani mogu pogledati pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca.

Art-kino Croatia na MUBI-ju

Art-kino je privremeno zatvoreno, no sjajni se filmovi gledaju i dalje! Kino privremeno dobiva mjesto u online sferi i to na popularnoj platformi MUBI gdje je otvorena posebna stranica za posjetitelje Art-kina koji u naredna tri mjeseca imaju opciju potpuno besplatnog gledanja svih filmova u MUBI-jevoj ponudi. Pristupni se link nalazi ovdje: MUBI Art-kino.

Kino Europa Online

Pored nedavno pokrenute platforme croatian.film, ZFF je povodom rođendana kina Europa predstavio i Kino Europa Online na kojem nudi suvremene međunarodne autorske filmove, koji su od 2008. do 2019. godine bili dio redovnog repertoara. Platforma je dostupna na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr na kojoj će biti moguće pratiti vijesti i preporuke tjedna dok će se cijene najma filma kretati od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK). U idućih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.


IDFA


International Documentary Film Festival Amsterdam omogućuje gledanje tristotinjak dokumentarnih filmova objavljenih između 1988. do 2019. Ponudu provjerite ovdje.


Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost


Ovaj projekt nije rezultat pandemije, iako je završio otprilike u vrijeme kada je virus počeo izbijati, ali je zanimljivost koju vrijedi provjeriti. Projekt je iznjedrio knjigu i nekoliko kratkih filmova koje možete proučiti i pogledati ovdje.


Online kazališta


Zagrebačko kazalište Mala scena omogućuje online uživo praćenje svojih predstava, uz naknadu od cijene jedne ulaznice, a svakodnevno dijele priče i anegdote iz kazališta, što sve možete proučiti na njihovoj Facebook stranici. Prikazom snimke predstave Tko pjeva zlo ne misli na YouTube kanalu 24sata započela je korontenska suradnja dnevnih novina i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u kojoj svakodnevno izbacuju YouTube premijere kazališnih predstava. Snimke se najprije mogu pogledati u realnom vremenu s ostalim gledateljima, a kasnije ostaju na njihovom kanalu ukoliko niste stigli uloviti termin u kojem ih izbacuju. Toj se akciji priključilo i Zagrebačko kazalište mladih koje svojoj publici nudi i opciju biranja predstava koje će izbaciti.


NASA-ina galerija fotografija i videa


Nasa je 2017. godine otvorila pristup svojim svemirskim fotografijama, videima i snimkama, a ovo vrijeme kontemplacije je savršeno za podsjetiti se koliko smo male točke u široj slici svemira. Ali samo pozitivno i lijepo uz pomoć NASA-ine zvjezdane galerije!


Google Podcasts


Treba li ovo pobliže objašnjavati? Podcast sadržaja ima za samoizolaciju do kraja čovječanstva (što će biti za jako puno milijuna godina, bez brige), a Google Podcasts ih drži na jednom mjestu. Prošvrljajte, otvorite umove i sigurno ćete pronaći nešto i za najizbirljiviji dio svoje osobnosti.


Virtualni muzejski sadržaji


Pariški muzeji daju pristup 150 tisuća svojih slika, koje se ne mogu samo pogledati, već i skinuti, a epidemija je i brojne svjetske muzeje potaknula na otvaranje svojih virtualnih vrata posjetiteljima diljem svijeta bez da se mrdnu iz fotelje.


Začarana močvara FB live sessions


Glazba nam i dalje može uljepšavati dane, a za to se pobrinula Začarana močvara svojim live koncertima na svojoj Facebook stranici.


Online stripovi


Sad imamo savršenu izliku za malo eskapizma, a jedan od kvalitetnih načina urona u tu gorko-slatku aktivnost je pročešljati bazu online stripova ovdje i ovdje.


Online kolegiji na Ivy Leagueu


Škola na Trećem i raznoraznim yammerima, Google Teams-ima i Loomenima možda je zavladala obrazovnim sustavom Hrvatske, ali ako su vaši obrazovni ukusi istančaniji, sveučilišta Ivy Leaguea sada nude svoje brojne online kolegije besplatno.


Svjetske radio postaje


Rad od kuće možete si upotpuniti radio valovima različitih svjetskih radio postaja koje možete pronaći ovdje.


SciHub – dom eseja i znanstvenih radova


Iako su obrazovne ustanove fizički zatvorene, nisu svi rokovi odgođeni. Ukoliko vam treba prostor na kojem ćete pronaći inspiraciju za taj seminar koji odgađate ili diplomski rad koji biste trebali izbaciti do ljeta, ova stranica vam je najbolji prijatelj. Ali ne morate biti student da se bacite u istraživačke vode.

Ako i nakon ovog popisa niste uspjeli pronaći načina kako kvalitetno ispuniti svoje vrijeme, ne očajavajte! Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta se pobrinula da svatko pronađe nešto za sebe – učlanite se u Facebook grupu Umjetnost dolazi vama i ostavite zadivljeni informacijama koje su nam svima odjednom dostupne. Čitajte, istražujte, budite sumnjičavi, otkrijte neku novu kreativnost i najvažnije od svega – ostanite kod kuće!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari