Intervju

KSET: “Scena je puno toga izgubila, ali možda konačno cijenimo koncerte”

kset
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sjećanja na bezbrižne večeri u klubovima pomalo blijede, gužve kroz koje smo se nekad prije probijali kako bismo došli do šanka danas bi nam izazvale anksioznost, a ono poskakivanje organa dok stojiš pored razglasa na koncertu pamte još samo oni s najboljom memorijom.

Jedni od njih su i ljudi iz KSET-a, volonteri voljenog zagrebačkog kluba studenata koji će iduće godine proslaviti ravnih 50 godina imena i 45 godina stanovanja u bivšoj kotlovnici Unske 3. Ove godine prvi put od ratnih godina neće se održati najveća i najalternativnija Brucošijada u gradu, ali mi na KSET ne zaboravljamo.

Upravo zbog toga, umjesto da početak studenog provedemo nasmiješenih lica na glasnim i ljepljivim hodnicima FER-a, odlučili smo studeni proglasiti mjesecom KSET-a na Ziheru. Zašto je KSET puno više od kluba studenata, što rade pojedine sekcije, kako su nastali najpoznatiji programi i mnoge druge zanimljivosti iskopat ćemo za vas kako biste, jednom kada sve ovo konačno prođe i nađemo se u nekom prihvatljivom novom normalnom, voljeli KSET onoliko koliko ga mi volimo.

Kao uvod u Mjesec KSET-a, ‘snimili’ smo stanje u kojem se klub nalazi u 2020.

Kada je počeo lockdown, KSET je, kao i cijeli fakultet, prekinuo s radom. Kako ste osobno, ali i kao klub, podnijeli lockdown?

Teško, ali nije bilo druge opcije, odgovorno smo obustavili rad Kluba, kako za posjetitelje tako i nažalost za same članove. Svi koncerti, slušaonice i ostale aktivnosti su otkazane, a unutarnje aktivnosti i sastanci su bili prebačeni na online video platforme, kao što su to učinile mnoge firme, a i same obrazovne ustanove. Uz sve poteškoće, uspjeli smo održati članove povezanima i pripremiti ih na novu sezonu.

Što je, po vama, koncertna scena najviše dobila, a što izgubila u ovom ‘novom normalnom’?

Pa ne bih rekao da je nešto previše dobila, snalazili smo se svi kako smo mogli, ali mislim da je svima jasno da novo normalno nije ni približno situacija kakva je vladala na našoj koncertnoj sceni prije lockdowna, a koja je po meni bila fenomenalna. Otkazano je puno iznimno kvalitetnih domaćih i stranih koncerata, a oni koji su se održali morali su biti strogo limitirani po broju ljudi. Mnogi domaći umjetnici nisu bili u mogućnosti promovirati uživo svoj materijal koji su objavili tijekom ove godine. Situacija u državi i svijetu je bila takva da se nije moglo drugačije, zato i naziv ‘novo normalno’. Ono što mislim da je proizašlo kao dobra stvar kod toga svega, bar iz moje osobne perspektive, jest da smo naučili cijeniti koncerte puno više nego prije te nam je svaki od tih malobrojnih održanih koncerata tijekom ljeta i jeseni značio puno i bez razmišljanja smo otišli na koju god svirku smo mogli uhvatiti.

kset
Foto: Darjan Grilec

Ljeto je iza nas i, možemo reći, bilo je solidno popunjeno događajima po ljetnim terasama. Kako ste prilagodili programe, što ste uspjeli održati i jeste li zadovoljni postignutim?

Zbog prirode KSET-a kao studentskog Kluba, nismo radili preko ljeta pošto tada formalno nema ni nastave na fakultetu. Održali smo tri manja koncerta u lipnju u onom kratkom periodu kada neko vrijeme nije bilo novih slučajeva u državi.

Stiže zima. Kako se pripremate za program u zatvorenom? Kakve programe možemo očekivati u KSET-u tijekom zime?

KSET je u jesen krenuo s programom ‘100po100’. Ideja tog programa bila je ponuditi koncerte u smanjenom kapacitetu KSET-a od 100 sudionika (inače maksimalni kapacitet je 300) poštujući epidemiološke mjere, dovodeći bendove koji bi u slučaju rasprodaje jednog koncerta uzastopno odradili i drugi koncert i tako sve dok postoji interes od strane publike tj. dok se karte prodaju, od kud i naziv ‘100po100’. Ugostili smo M.O.R.T. koji je dvaput rasprodao ulaznice, Malady Lane te BUNTAI (koji je također rasprodao prvi koncert te je bio najavljen drugi). Taman pred drugi koncert BUNTAI-a donesene su nove mjere s kojima se nismo mogli više u očima stožera i zakona nositi. U ovome trenutku zbog trenutne situacije s brojem zaraženih te su mjere dodatno postrožene te sigurno u narednom periodu neće biti moguće organizirati koncerte ovakvog tipa u zatvorenom prostoru. U trenutku kada mjere popuste do prihvatljive razine, program ‘100po100’ se vraća.

Što posjetitelji mogu učiniti i kako vam mogu pomoći u vašem radu dok traje pandemija?

Pratite naše društvene mreže i sadržaje koje objavljujemo, dođite popiti kavu po danu u KSET, dođite tu i tamo navečer kada ćemo imati glazbenih slušaonica, video projekcija, radionica i možda predstava, bacite oko na video uratke naših članova na našem YouTube kanalu jer ćemo nastojati odraditi i neke sessione s izvođačima, a možda i streamati izvedbe u ovome periodu.

Be social

Komentari