eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Vizart

Kulminacija grupacija u vizualnoj i tekstualnoj formi u Živom ateljeu

Kulminacija grupacija
Foto: Ziher.hr/ Katarina Jukić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ove srijede u galeriji Živi atelje DK otvorena je izložba Kulminacija grupacija. Pod tim je nazivom Ivan Oštarčević izložio 28 linoreza podijeljenih u pet manjih tematskih cjelina. Jednu cjelinu čine četiri otiska uz završni peti koji predstavlja kulminaciju svih matrica na jednome otisku. Prostor galerije prima posjetitelja, predstavljajući mu prvi dio postava koji započinje priču o izumrlim civilizacijama. Kao što je i Oštarčević naglasio – poanta izložbe nije romantiziranje nekih prošlih vremena kako bi se kritizirala današnjica i osporio modernitet. Dapače, posjetitelju se nudi uvid u povezanost onoga što je nekad bilo i onoga što je danas, prošlost i sadašnjost neminovno se isprepliću. U drugom dijelu galerijskog prostora nastavlja se priča.

Postav koji tjera posjetitelja da se zadrži

Zaista, fundament postava upravo je priča – zanimljiva priča ispričana putem vizualnog medija, ali i putem tekstualnih elemenata koji se nalaze ispod linoreza. Radi se o relativno kratkim, nerijetko duhovitim i interesantnim pričicama koje su mahom tjerale posjetitelje da zastanu ispred izložaka nekoliko minuta i razmisle. Postav Kulminacija grupacija, dakle, nije postav kojeg je moguće preletjeti pogledom i zaboraviti već nakon nekoliko minuta.

Tekstovi, koje je vlastoručno ispisao sam umjetnik, predstavljaju misli i riječi sudionika i autora. Prenosim jedan dio teksta ispisanog ispod izloška: „Čovjek sam. Glup i najpametniji. Naivan i realan. Naivan i pun krasta od prijašnjih padova. Da su barem samo ogrebotine. Ima tu i slomljenih kostiju i fraktura lubanje, urušavanje prsnog koša i nemoći u nogama. Sve to za nagradu koja je neizvjesna. Jer očekujem nagradu. Toliko sam sitničav. Toliko i ja stremim adiciji, ali želim zaboraviti matematiku. Likovnost mi je trenutačno stanje i ne želim razmišljati o imenovanju budućeg. Samo ga želim živjeti.“

Napisana misao djeluje kao unutarnji monolog nekog našeg suvremenika, a riječ je, kao što sam spomenula, o drevnim civilizacijama i izumrlim plemenima. Ta, na prvi pogled, nespojivost tekstualnog i vizualnog zapravo je ono što čini ovaj postav jedinstvenim i odgovara na umjetnikovo pitanje o tome što se promijenilo, a što nije.

Bogati linorezi i njihova nadopuna
Foto: Press

Umjetnik pažnju posvećuje strukturama i linijama pa nastaju likovno izrazito bogati linorezi koji, s određene distance, podsjećaju na crteže. Neupitno promišljeni prikazi zasigurno su zahtijevali puno truda, a umjetnik itekako uspijeva postići narativnost, izražajnost i opisnost. Kulminacija grupacija posjetitelju je ponudila vizualno intrigirajuće izloške, ali i čašicu razgovora napunjenu mislima i idejama koje su nadopunile i „uokvirile“ linoreze.

(Visited 171 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari