Film

Kurosawa, Haneke, Bergman, Sorrentino i ostali u programu ‘Starost na filmu’ kina Tuškanac

starost na filmu
Foto: press Kino Tuškanac
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od ponedjeljka, 04. veljače do nedjelje, 10. veljače u kinu Tuškanac prikazuje se izbor od 12 filmova koji na različite načine obrađuju temu „starost na filmu“. Na programu će se naći remek djela Akire Kurosawe, Vittorija de Sice, Ingmara Bergmana, Yasujira Ozua, Michaela Hanekea i dr., a uoči prve projekcije uvod će održati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Program započinje filmom Živjeti (Akira Kurosawa, 1952), dramom o postarijem državnom činovniku kojeg tek spoznaja o skorašnjoj smrti nagna da počne živjeti punim plućima. Riječ je od jednom od najuspjelijih Kurosawinih ostvarenja socijalno-psihološke tematike koji je u Japanu bio proglašen filmom godine te je nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu.

Foto: 365filmsbyauroranocte.tumblr.com/

Remek-djelo neorealizma

U utorak je na programu remek-djelo neorealizma Umberto D. (Vittorio de Sica, 1952), iznimno emotivna studija staračke usamljenosti koji je po mnogima i najuspjeliji film s temom beznadnosti starosti, te Pripremi se za budućnost (Leo McCarey, 1937), jedna od najboljih holivudskih drama toga vremena koja je poslužila kao nadahnuće za Ozuovu Tokijsku priču.

Srijeda donosi psihološku dramu i remek-djelo oniričkog filma Divlje jagode (Ingmar Bergman, 1957), nagrađeno Zlatnim medvjedom u Veneciji, u kojem je glasoviti švedski redatelj Victor Sjöström ostvario svoju posljednju ulogu, te humornu dramu Lucky (John Carroll Lynch, 2017), s legendarnim Harry Dean Stantonom u naslovnoj i posljednjoj ulozi.

U četvrtak je na rasporedu Posljednji čovjek (Friedrich Wilhelm Murnau, 1924), legendarno ostvarenje kammerspiel filma iz razdoblja Weimarske republike, te egzistencijalna drama Ljubav (Michael Haneke, 2012), nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu te Oscarom za najbolji strani film.

Foto: thepoisonous.tumblr.com/

Sorrentino, Imamura, Payne…

Petak donosi čuvenu Tokijsku priču (Yasujiro Ozu, 1953), film koji se već desetljećima redovito nalazi na listi 10 najboljih filmova svih vremena, ujedno i najbolje redateljevo ostvarenje, te dramu koncipiranu kao film ceste Nebraska (Alexander Payne, 2013), za koji je sjajni Bruce Dern nagrađen u Cannesu.

Subota je rezervirana za dojmljivu stiliziranu dramu Balada o Narayami (Keisuke Kinoshita, 1958), koja obrađuje drevnu nacionalnu legendu o senicidu, odnosno o običaju zvanom Ubasute, dok u 21 sat slijedi novija verzija Balade o Narayami (Shohei Imamura, 1983), nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu.

Program završava u nedjelju projekcijom filma Mladost (Paolo Sorrentino, 2015), drugim redateljevim filmom na engleskom jeziku koji gledatelje osvaja šarmom i elegantnom režijom.

Više informacija o rasporedu i filmova možete pronaći na službenim stranicama kina Tuškanac.

Be social

Komentari