nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Kultni Laibach objavljuju reizdanje svog prvog albuma

Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedan od najstarijih aktivnih slovenskih bendova, provokativni i mračni Laibach, objavljuju reizdanje debitantskog albuma. Laibach”, prvobitno objavljen 1985. u cenzuriranom formatu i bez imena grupe, naći će se u posebnom jubilarnom formatu.

Novo eponimno izdanje objavljeno je kao vinil i CD box, a vlasnici oba kompleta također imaju pristup digitalnoj verziji svih pjesama na webu. Izdanje sadrži tri nosača zvuka, a vinilna kutija dva dvostruka i jedan vinilni album. Radi se o proširenom izdanju koje sljubljuje albume Laibach”, Revisited” i Underground”.

Album Laibach” sadrži 15 izvornih pjesama iz razdoblja od 1982. do 1985. Album Revisited” sadrži 12 pjesama, od kojih je deset obrada pjesma Laibacha iz prve polovice 80-ih. Ovdje su dvije live izvedbe, u suradnji sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i Lvovskom filharmonijom. Treći album Underground” sadrži jedan od tri koncerta koje je Laibach izveo 2012. u rudniku Velenje, dvjesto metara pod zemljom. Taj materijal predstavljaju rane pjesme s početka rada benda. Koncerte je snimio pokojni legendarni tonski majstor Boško Bursać, kojem je Laibach i posvetio ovaj album. Još pet pjesama iz tog ranog razdoblja dostupno je na internetskim stranicama benda.

Laibach Revisited” izlazi u ograničenoj tiraži, a u kutiji se nalazi i posebna numerirana metalna značka s originalnim simbolom benda s početka 80-ih. Sadrži i popratnu knjižicu sa svim informacijama i uvodnim tekstom urednika prvog izdanja albuma Igora Vidmara. Ovdje je knjiga s opsežnim esejem Marcela Stefančića Jr. te kratak zaključni tekst prvog slovenskog predsjednika Milana Kučana. Vinilna kutija sadrži dvostruki plakat s portretima članova i njihovih suradnika na tom izdanju ili na koncertima grupe.

Nakon australske i azijske turneje na samom početku godine, u periodu od 8. do 10 veljače Laibach je izveo tri nastupa u Berlinu. Ondje je na poziv Heiner Müller Gesellschafta koproducirao kazališno-glazbeni projekt Wir sind das Volk. Projekt je nadahnut tekstovima kontroverznog njemačkog dramatičara Heinera Müllera. Sve tri predstave u legendarnom kazalištu HAU1 bile su rasprodane pa se zbog velikog interesa pripremaju dodatne četiri predstave na jesen.

Be social

Komentari