Izvedbene umjetnosti

Ljetne kazališne premijere: “Glembajevi” u Dubrovniku, “Aziz” u Splitu, “Mate Parlov” na Brijunima

[Kralje Lear] Foto: www.ulysses.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Iako je ljeto u punom zamahu, a s njim su stigli i godišnji odmori, nemojte misliti da je gotova i sezona kazališnih predstava. U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše čekaju nas najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Putujete li na more ili pak ostajete na kopnu, priuštite si dobar kazališni komad jer je izbor i više nego velik.

Jedan od najprestižnijih ljetnih festivala, Dubrovačke ljetne igre, i ove godine tradicionalno traju od 10. srpnja do 25. kolovoza. Vrhunac festivala bit će dramski naslovi “Gospoda Glembajevi” u režiji Zlatka Svibena i predstava “Marin Držić – viktorija od neprijatelja” koju prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića režira Ivica Boban. Uz premijerne naslove, u izvedbi festivalskog dramskog ansambla igrat će i prošlogodišnje predstave, “Kafeterija” prema komediji Carla Goldonija i Shakespeareov “Othello” za koji je redateljica Ivica Boban osvojila Nagradu hrvatskog glumišta. Tu je tradicionalno i studentski teatar Lero s predstavom “Grad sjena” Davora Mojaša, a u Dubrovniku gostuju i “Hinkemann” Zagrebačkog kazališta mladih te “Tri zime” Tene Štivičić u produkciji HNK u Zagrebu.

Krležin klasik, psihološka drama u tri čina “Gospoda Glembajevi” premijerno će biti odigrana 6. kolovoza u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Radnja prati moralni i ekonomski raskol građanske obitelji Glembay, a glavne uloge tumačit će Mijo Jurušić kao Leone Glembay, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli, dok će Nacija Glembaja utjeloviti Predrag Ejdus. Uz njih u predstavi igraju Bojana Gregorić, Damir Lončar, Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek i Amar Bukvić. Predstava će igrati svakoga dana od 6. do 10. kolovoza u 21:30, scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Zlatko Tanodi, koreograf Staša Zurovac, a oblikovatelj svjetla Ivo Nižić.

[Othello] Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Predstava “Marin Držić – viktorija od neprijatelja” premijerno će biti izvedena pred sam kraj festivala, 20. kolovoza u Parku Umjetničke škole. Predstava će također u 21:30 igrati od 20. do 23. kolovoza. Povod predstave je 450. obljetnice smrti Marina Držića, a u njoj slavni komediograf govori sam o sebi, o svom i našem vremenu. “Predstava je satkana od fragmenata njegovih komedija, pastorala, pjesama, od krhotina urotničkih pisama i tragedije Hekube, povezanih u jednu misao; misao poete urotnika koji svoj utopijski plan ne ispisuje kao nacrt mogućeg, nego kao subverzivnu pjesničku fantaziju suprotstavljenu vladajućoj društvenoj i etičkoj  paradigmi”, zapisao je dramaturg Hrvoje Ivanković. Redateljica je Ivica Boban, a u predstavi igraju Ozren Grabarić, Maro Martinović, Doris Šarić Kukuljica, Danijel Ljuboja, Jure Radnić, Mateo Videk i drugi te studenti ADU u Zagrebu.

Uz Dubrovačke ljetne igre, jedan od najstarijih i najvećih hrvatskih ljetnih festivala je Splitsko ljeto. Festival ove godine traje od 14. lipnja do 14. kolovoza, a središnja dramska premijera je “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” Predraga Lucića u režiji Dine Mustafića. Riječ je o tragikomediji koja je trebala biti praizvedena još 2008., no spletom okolnosti svjetlo dana ugledat će tek ove godine. Drama govori o predrasudama i industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva. U predstavi igraju Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Nives Ivanković i drugi, a igrat će od 9. do 13. kolovoza u Vili Dalmacija s početkom u 21 sat.

Splitsko ljeto tradicionalno će otvoriti operna premijera, a ovog je puta riječ o najpopularnijoj komičnoj operi, Verdijevom “Seviljskom brijaču” pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Izvodit će se 14. i 16. srpnja na lokaciji Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac, a u glavnim su ulogama Mark Milhofer, Ozren Bilušić, Diana Haller, Ljubomir Puškarić i Ivica Čikeš. Od opernih naslove izvode se i Verdijeva “Aida”, Puccinijeva “Turandot” te “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca. Što se baletnog programa tiče, Igor Kirov jezikom plesa dočarat će svijet metafizičkog i mističnog Selimovićeva romana “Derviš i smrt“, čija će premijera 14. kolovoza u splitskom HNK ujedno i zatvoriti festival. Prije toga publika će moći pogledati predstave “Na putu”, “East West – baletni triptih”, “Crvena soba” i “Tango Piazzolla”.

[Turandot] Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Na Brijunima od 15. srpnja do 26. kolovoza traje 17. sezona Kazališta Ulysses za koju je najavljena jedna premijera, reprize poznatih i uspješnih naslova te niz gostovanja. Sve će se odvijati na tvrđavi Minor na  Malom Brijunu te u Ljetnom kinu i u Etnografskom muzeju na Velikom Brijunu. Ove će godine premijerno biti izvedena predstava “Mate Parlov” u režiji mladog pulskog redatelja Aleksandra Švabića, a riječ je o koprodukciji Kazališta Ulysses i BITEF teatra iz Beograda. Predstava nastaje prema tekstu koji autorski supotpisuju Tomislav Zajec, Olga Dimitrijević, Aleksandar Radivojević, Dimitrije Kokanov i Nataša Rajković, ujedno dramaturginja predstave.

Mate Parlov” je posveta liku i djelu najboljeg hrvatskog i jugoslavenskog boksača svih vremena koja će se s jedne strane baviti činjenicama iz njegovog života, a s druge strane s njim kao mitskim junakom koji je postao simbol pobjede, slobode, snage i vrijednosti  jednog vremena koje je zauvijek nestalo. U predstavi glume Slavko Štimac, Dejan Dedić, Katarina Bistrović-Darvaš, Lucija Šerbedžija i Jerko Marčić, a igrat će od 11. do 16. kolovoza u 20:30 sati. Scenograf je Davor Sanvincenti, kostimografkinja Maria Marković, glazbu potpisuje Damir Urban, a scenski pokret Staša Zurovac. i

Od 27. do 30. srpnja sedamnaestu godinu zaredom igra i nezaobilazni “Kralj Lear“, zaštitni znak Kazališta Ulysses, u režiji Lenke Udovički i s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi. Ponovno će biti izvedene i prošlogodišnje uspješnice Ulyssesa, predstave “Shakespeare ljetne noći – varijacije”, “Antigona – 2000 godina kasnije” i “Pečat” Borne Vujčića. Studenti glume i medija Sveučilišta u Rijeci izvest će “Dobrog čovjeka iz Sečuana” Bertolta Brechta, a beogradski BITEF gostuje s predstavom “Novo doba”  Vuka Boškovića u režiji Dine Mustafića. Na Brijunima će igrati i “Glumac je glumac je glumac”, monodrama Zijaha Sokolovića koji će izvesti i komediju “Medvjed”, podnaslovljenu “šala za džez trio i jednog glumca u deset slika”. Sezonu će zatvoriti zagrebački HNK s predstavom “Ljudi od voska” Mate Matišića.

Pod motom “Vrijeme je za odluke!” 30. lipnja u Rijeci su započele 14. Riječke ljetne noći. Jedna od dvije dramske premijere bio je “Turbofolk” Olivera Frljića koji je s novom glumačkom postavom bio izveden 6. i 7. srpnja pod nazivom “Turbofolk RI-loudid. Od 13. do 15. srpnja u Arheološkom parku Principij igrat će komedija “Zajc Stand Up“u režiji Borka Perića, trenutno ponajboljeg komičara hrvatskog glumišta i člana glumačkog ansambla satiričkog kazališta Kerempuh. U formi stand up-a okušat će se Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić, uz glazbenu podlogu Marija Knezovića, frontmena grupe Zoster. U koprodukciji Riječkih ljetnih noći i Festivala Opatija 20. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji premijerno će biti odigrana grandiozna Verdijeva “Aida” u režiji Marina Blaževića, intendanta HNK Ivana pl.Zajca, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi.

Foto: www.histrion.hr
Ljeto u Zagrebu

Kazališni komadi očekuju nas i u Zagrebu. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini započelo je 8. srpnja s premijerom predstave “Kći Lotrščaka” Marije Jurić Zagorke. Redatelj i autor adaptacije je Zlatko Vitez, a predstava će do 2. rujna igrati svakoga dana osim nedjelje i ponedjeljka, s početkom u 21 sat. Histrioni će tako na Opatovini prepričavati legendu o postanku Zagreba kroz romantičnu priču o ljubavi, dobroti i vjernosti. U predstavi glume Vini Jurčić, Ivan Čuić, Zlatko Vitez, Franjo Kuhar i drugi.

Uz Histrionsko ljeto na Opatovini, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt od 28. lipnja do 2. kolovoza tradicionalno će se održati Ljetne noći Teatra EXIT. U MUO će tako igrati popularni Exitovi naslovi “Kako misliš mene nema?”, “Njuške”, “Shakespeare na Exit”, “Taksimetar”, “Pluća”, ali i brojne gostujuće predstave: “Kako život” kazališta Moruzgva, “Nemreš pobjeć od nedjelje” Ludens teatra, “Franky i Johnny” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Čekaonica” Ateljea 212 iz Beograda, “Gluha svadba” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, “Malo blago” gradskog kazališta Jazavac iz Banja Luke, “Oleanna” Putujućeg kazališta PUK i Scene Ribnjak te legendarne “Stilske vježbe”.

Za sve detaljne programe kao i cijene ulaznica, posjetite službene web stranice manifestacija i festivala.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari