Izvedbene umjetnosti

Od ove godine u Dubrovniku postoje i Zimske igre

Foto: screenshot/experience.dubrovnik.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot/experience.dubrovnik.hr
Foto: screenshot/experience.dubrovnik.hr

Dubrovnik namjerava postati i zimska hit destinacija, no Dubrovački zimski festival nije kopija Dubrovačkih ljetnih igara. Dok je ljetni festival karakterističan po isticanju renesansno-barokne tradicije grada Dubrovnika održavanjem brojnih glazbenih, dramskih i plesnih priredbi, zimski festival bit će u svojevrsnom kulturno-zabavno-zimsko-božićnom ugođaju.

Ovogodišnji prvi Dubrovački zimski festival traje od prve nedjelje adventa do prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja, a upriličit će 127 događaja kroz 40-ak dana. Program je raznolik. Obuhvaća umjetni snijeg i klizališta u povijesnoj jezgri Dubrovnika, te koncerte klasične i zabavne glazbe. Osim oživljavanja božićnog duha, ovaj festival ima i svoju dublju svrhu. „Osnovni cilj Dubrovačkog zimskog festivala je da od 1. studenoga od 31. ožujka, izvan sezone, život za građane Dubrovnika bude veseliji i da na jednom mjestu mogu vidjeti sve što će se događati u tom razdoblju“, rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za novinare, te dodao kako se na taj način želi utrostručiti brojka gostiju koji dođu u Dubrovnik zimi.

Foto: facebook.com/ExperienceDubrovnik
Foto: facebook.com/ExperienceDubrovnik

Ovo je pionirski pothvat vrijedan pažnje, baš kao što su prije 65 godina bile i Dubrovačke ljetne igre, koje sada imaju status duboko usađene tradicijske manifestacije. Za razliku od Ljetnih igara koje se ostvaruju u okviru jedne institucije, Dubrovački zimski festival bit će ostvaren u mozaičnoj formi iza koje stoje Grad i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Prema riječima gradonačelnika Vlahušića, ove je godine za zimski festival izdvojeno oko milijun i pol kuna, a najavio je i planove za sljedeću godinu. „Zimski program dogodine bit će težak 20 milijuna kuna, a to je čak osam milijuna kuna više od proračuna koje imaju Dubrovačke ljetne igre“, istaknuo je Vlahušić te dodao da će se sljedeće godine u sklopu krovnog Zimskog festivala održati i još nekoliko festivala, poput Festivala svjetla.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović naglasila je kako je Dubrovački zimski Festival odgovor svima koji kažu da se u Dubrovniku zimi ništa ne događa. „Od klasične glazbe i kazališta, pa do zabavnih pjevača, sada je sve to stavljeno pod jednu kapu“, rekla je Bogdanović i dodala kako će za sljedeću godinu tražiti i potporu hotelijera i turističkih agencija kako bi zima u Dubrovniku zaživjela u pravom smislu riječi. Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž iz programa Festivala posebno je izdvojio klizalište koje će biti otvoreno u staroj gradskoj jezgri u četvrtak, 4. prosinca, umjetni snijeg pokraj mora na predjelu Peskarije, te božićne kućice koje su već postavljene.

Detaljan program Dubrovačkog zimskog festivala potražite na web stranici Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Be social

Komentari