Film

Ljeto u Art-kinu: Premijere, festivali i najbolje od prošle sezone

Foto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 6 minute

Srpanj započinje premijerom kratkometražnog dokumentarnog filma «3D svijet» redateljice i scenaristice Danijele Stanojević. Film prikazuje inicijativu dvoje ljudi u Rijeci gdje je pokrenut projekt istraživanja, obnove i oživljavanja kompleksa nekadašnjeg rimskog vojnog zapovjedništva. Premijeri će, uz redateljicu, prisustvovati i glavni protagonisti.

U srpnju će se održati još dvije filmske projekcije na otvorenom u sklopu Festivala Tobogan.  U srijedu, 5. srpnja s početkom u 21 sat i 30 minuta u Parku Nikole Hosta prikazat će se tri animirana filma u skupu Festivala Tobogan – Animafest: Obiteljski program kratkometražnih filmova među kojima i «Ježeva kuća» Eve Cvijanović. Zatvaranje Festivala Tobogan će se održati u subotu, 8. srpnja u ex-kompleksu Rikard Benčić uz prezentacije radova s radionica Igre na filmu, Stop animacije te Video reportaže. Ulaz je slobodan.

Biografski, kriminalistički i mediteranski filmovi

Biografska drama «Mladi Karl Marx» smještena je u 1844. godinu jada Karl Marx ima 26 godina i živi sa suprugom Jenny u pariškom egzilu. Tamo će prvi put upoznati nešto mlađeg Friedricha Engelsa, tvorničareva sina kojeg je u početku ignorirao jer ga je smatrao dendijem. Doduše, ubrzo će ga oduševiti njegova inovativna studija o bijedi engleskog proletarijata. Promatrajući europsku revolucionarnu klimu kao sukob anarhista stare škole, koje inkarnira Joseph Proudhon, i radikalnih mladoturaka koji su harali Europom, Peckov komad ne govori o mladom Marxu, već o njegovoj ‘bromansi’ s Engelsom. Film je na repertoaru Ljetnog Art-kina 2. i 26. srpnja.

Foto: press [“Ježeva kućica”, E. Cvijanović]

Treći film iz serije filmova nastalih prema knjigama danskog pisca krimića Jussija Adler-Olsena, u čijem su središtu stručnjaci za ‘hladne slučajeve’ iz Odjela Q, detektivi Carl Mørck (Nikolaj Lie Kass) i Assad (Fares Fares). Priča filma «Poruka u boci» vrti se oko dva slučaja – prvom je u središtu slučaj nestalih osoba, mladog brata i sestre koji su iznenada nestali, a drugi se bavi osam godina starom porukom u boci – poziv u pomoć otetog dječaka – koja je pronašla put od Škotske do Odjela Q. Triler «Poruka u boci» na repertoaru je Art-kina 3. i 12. srpnja.

Festival mediteranskog filma Split u Art-kinu gostuje u već poznatom ruhu – kroz  program Kino Mediteran. Ovo ljeto, tri utorka donose i tri ‘mediteranska’ filma. Drama «Provalnica» prati 18-godišnju Alex koja, odlaskom majke, pronalazi novu snagu i samopouzdanje (4.7. u 21:30). «U mojim godinama još skrivam da pušim» (11.7.) otvara vrata hammama, tradicionalne muslimanske kupelji, koji su otvoreni ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Španjolska drama «Prevrtljiva slava» (18.7.)

Drame i kultno kino u punom zamahu

Romantična drama «Povijest ljubavi», nastala po romanu Nicole Krauss, priča je o davno izgubljenoj knjizi koja se misteriozno ponovno pojavljuje i povezuje starca koji traži svog sina s djevojkom koja traži lijek za majčinu usamljenost. Fantastična romantična freska Radua Mihaileanua na repertoaru je Art-kina 6. i 10.7. u 21 sat i 30 minuta.

Kultno kino donosi «Klub boraca» u utorak, 11. srpnja u 21 sat i 30 minuta. Lokacija se još uvijek drži tajnom. Ništa više nije potrebno naglasiti.

Foto: facebook.com/MoonlightMov

Prva srpsko-indijska koprodukcija, film kojeg redatelj smatra svojim najintimnijim postignućem – «Zemlja bogova» svoju će premijeru imati u Ljetnom Art-kinu u četvrtak, 13. srpnja. Nakon četrdesetogodišnjeg odsustva, Rahul se vraća iz Engleske u svoje selo na Himalajima. Tu se zatiče u svijetu punom predrasuda, u kojem žene nemaju pravo odlučivati o vlastitim sudbinama, a mora se i suočiti sa stvarima iz prošlosti koj je smatrao davno zaboravljenima. Premijeri će prisustvovati redatelj Goran Paskaljević.

Osvrt na američke prilike

Američki je pisac James Baldwin 1979. godine započeo rad na tekstu «Remember this House». Sjećanja na njegova tri ubijena prijatelja i borca za ljudska prava – Malcolma X-a, Medgara Eversa i Martina Luthera Kinga. Tih trideset neobjavljenih stranica pretvorio je u snažan kolaž arhivskih fotografija, filmskih isječaka i snimaka TV-vijesti vezanih za bojkot i otpor rasne segregacije u 50-im i 60-ima: od nevidljivosti tamnoputih Amerikanaca u holivudskim filmovima, afroameričkih protesta protiv brutalnosti bijelih policajaca, Baldwinova kompleksnog odnosa spram pokreta Black Power pa do paranoičnog pogleda FBI-ja na Baldwinovu homoseksualnost. Prodoran i uznemirujući esej o stvarnom životu Afroamerikanaca, «Ja nisam tvoj crnac» na repertoaru je Art-kina u petak, 14. srpnja.

Početak je devedesetih godina i poljsko se društvo, nakon godina stagnacije, pokušava redefinirati. Prve godine slobode i demokracije, no ujedno i straha pred onime što budućnost donosi. Glavne su protagonistice filma «Sjedinjene Države Ljubavi» naizgled sretne žene u malom provincijskom gradu… Na repertoaru Ljetnog Art-kina 15. srpnja.

Inovativan koncertni film rock grupe The Talking Heads. David Byrne prvi dolazi na pozornicu, a pridružuju mu se Jerry Harrison, Tina Weymouth i Chris Frantz. Počevši s legendarnom «Psycho Killer», bend nas kroz osamnaest pjesama oduševljava glazbom, riječima, plesom i kostimografijom. U suradnji s Art House Convergence prikazujemo film u sjećanju na nedavno preminulog redatelja ovog filma, Jonathana Demmea. «Stop Making Sense» će se prikazati u srijedu, 19. srpnja u Kružnoj ulici.

Foto: Discovery Film press
Tradicionalni Motovun

U Ljetno Art-kino stiže i Pula Film Festival, od 20. do 22. srpnja – svaku se večer može pogledati po jedan – triler. «Čovjek s tisuću lica» nevjerojatna je istinita priča o čovjeku koji je prevario cijelu državu – intrigantnom špijunu Franciscu Paesu. Neo-noir o osveti vrti se oko Piera Ulmanna (Niels Schneider) koji krivi svoju obitelj trgovaca dijamantima za vlastiti tragični život. Radnja filma «Psi ljubavi» smještena je u Perth 1987. godine, a nadahnuta je stvarnim zločinima. Nakon što je otme jedan par ubojica, sedamnaestogodišnja se Vicki Maloney, koja ima iskustvo s bračnim teškoćama svojih nedavno rastavljenih roditelja, bori za život nastojeći razotkriti nejednakost u vezi svojih otmičara.

Posljednje tri večeri Ljetnog Art-kina, od 28. do 30. srpnja,  već tradicionalno stiže Motovun Film Festival.

Srpanj donosi i 10 najgledanijih te najbolje ocijenjenih filmova protekle sezone.

Dokumentarni film Darija Juričana «Gazda: Tranzicija / Privatizacija / Korporacije» na repertoaru je Art-kina u velikoj dvorani 7., 8. i 9. srpnja u 19 sati i 30 minuta.

«Kapetan Fantastični» (5.7.) s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi prati neobičnu obitelj koja živi u dubokoj šumu po svojim pravilima.

Na repertoaru je i bezvremenska priča o odrastanju, ljudskom samootkrivanju i vezama –  «Mjesečina»  (Moonlight) i to 8. srpnja u 21 sat i 30 minuta jer film nagrađen s tri Oscara gledamo pod punim mjesecom.

Repriza najboljih

Paterson živi svoju jednostavnu rutinu: vozi dnevnu rutu, promatra grad koji promiče ispred vjetrobranskog stakla i osluškuje razgovore Za razliku od njegova, Laurin se život stalno mijenja, ona svaki dan ima nove snove. Iako su kao nebo i zemlja, Paterson voli Lauru i ona voli njega. Dok on podržava njene ambicije, ona vjeruje u njegovu nadarenost za poeziju… «Paterson» novi je film Jima Jarmuscha i može se pogledati 23. srpnja u Ljetnom Art-kinu.

Najnoviji film nagrađivanog redatelja Kennetha Lonergana prati život (Casey Affleck) koji se vraća u rodni grad kako bi se susreo s nećakom. «Manchester pokraj mora» dirljivo je i neočekivano zabavno istraživanje moći obiteljske ljubavi, zajednice, žrtve i nade. Uz brojne druge nagrade, film je osvojio dvije nagrade Oscar (glavni glumac i originalan scenarij), nagradu BAFTA u 6 kategorija, a Affleck je nagrađen i Zlatnim globusom za najboljeg glumca.

Redatelj Ken Loach nas vodi na još jedno putovanje u kojem elementi humora olakšavaju tešku priču o očaju i društvenim problemima – «Ja, Daniel Blake» još samo 17. srpnja.

Foto: facebook.com/gazdafilm
Filmovi koji ljeto čine boljim

«Lude od sreće» prati  Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) samozvanu milijarderku koja živi u svom svijetu mašte i ne prestaje pričati i Donatellu (Micaela Ramazzotti) tetoviranu, introvertnu i osjetljivu mladu ženu okupiranu prošlošću koje kreću u nezaboravni provod i potragu za ljubavlju i srećom. Novi film Paola Virzìja, u kojem majstorski spaja komediju i dramu, na repertoaru je Ljetnog Art-kina 7. i 19.7. u 21 sat i 30 minuta.

Animirani film bez dijaloga «Crvena kornjača» prati najvažnije životne faze jednog brodolomca koji, nakon dugog plutanja divljim oceanom, završi na pustom tropskom otoku. Tu se nalaze samo plahe kornjače, rakovi i ptice, a sve je okruženo predivnom pješčanom plažom i bambusovom šumom. Na repertoaru je Ljetnog Art-kina 9. srpnja u 21 sat i 30 minuta.

Talijanska komična drama prati sedam dugogodišnjih prijatelja tijekom jedne zajedničke večere. Pomalo zaigrani i uz čašicu vina odlučuju staviti svoje mobitele na stol te pročitati svaku poruku na glas, javiti se na svaki poziv i uključiti zvučnik, pročitati svaki mail… Jer, naravno, tvrde da nitko od njih nema što skrivati od svojih najboljih prijatelja. «Potpuni stranci» se prikazuju u Ljetnom Art-kinu 25. srpnja u 21 sat i 30 minuta.

Prvo se ukazala prilika… Zatim je stigla osveta – «T2 Trainspotting». Prošlo je dvadeset godina, mnogo toga se promijenilo, ali mnogo toga je ostalo potpuno isto. Mark Renton (Ewan McGregor) vraća se na jedino mjesto koje je ikada mogao zvati domom i svi ga čekaju: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) i Begbie (Robert Carlyle). «T2» u četvrta, 27. srpnja.

Filmovi započinju u 21 sat i 30 minuta u Ljetnom Art-kinu (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg se ne otkazuju već se program održava u velikoj dvorani Art-kina.

Be social

Komentari