Izvedbene umjetnosti

Deset najboljih predstava prošle sezone na 32. Gavellinim večerima

gavelline večeri
Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

U kazalištu Gavella će se od 11. do 21. listopada održati 32. Gavelline večeri. Prvi puta održane 1973., Gavelline večeri su zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., no ponovno su pokrenute 2005. godine i sada se održavaju već 13. godinu zaredom. Gavelline večeri su festival koji gledateljima nudi najbolja ostvarenja dramske produkcije hrvatskih kazališnih kuća u protekloj sezoni, obogaćena s nekoliko predstava kazališta iz susjednih nam država.

Ovogodišnji program Gavellinih večeri obuhvaća 11 predstava, od čega je deset u konkurenciji za nagrade, prema odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Hrvoja Klobučara, ravnatelja, producentice i glumca gradskog dramskog kazališta Gavella. Tijekom 11 večeri gledatelji će moći vidjeti kazališne uspješnice iz Šibenika, Rijeke, Splita, Virovitice i Zagreba, a predstve naših kazališnih kuća bit će pojačane gostujućim predstava iz Maribora i Beograda. Za ovogodišnji su program odabrane predstave koje na “upečatljiv, uzbudljiv i umjetnički relevantan način odgovaraju na stvarnost u koju smo uronjeni, pružajući užitak gledanja i obraćajući se publici kao suautoru kazališnog čina.”

Selektori ističu nekoliko obilježja ovogodišnje selekcije. Ponajprije, tu je dominacija suvremenog dramskog pisma, dinamičnog i polemičnog, vitalnog i angažiranog. Odabrane predstave nastale prema tekstovima suvremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih i kazališnih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše “sada i ovdje”. Na 32. Gavellinim večerima tako su s nama Mate Matišić, Olga Dimitrijević, Martin McDonagh, David Paquet, Kristian Novak, Tomislav Zajec, Ante Tomić i Rajko Grlić, Anica Tomić i Jelena Kovačić te Filip Šovagović.

Osim suvremenih autora, tu su i klasici. Euripid, Molière i Pirandello iz Maribora, Rijeke i Splita još jednom podsjećaju na moć velikih naslova, njihovu neprestanu privlačnost i poziv redateljima, u ovom slučaju Oliveru Frljiću, Igoru Vuku Torbici i Olji Lozici, da u poznatom otkrivaju nepoznato. Posljedično, nadahnuta glumačka igra karakteristika je ovih predstava koje izvođača nerijetko usmjeravaju k organskom pristupu, kao mogućnosti stvaranja iskrenog dijaloga glumca i gledatelja. Niz izuzetnih uloga niže se kroz ove predstave, od kojih neke otkrivaju i silan potencijal naših mladih glumica i glumaca, zbog čega će 32. Gavelline večeri zasigurno biti i festival glumačke izvrsnosti, izražajnosti i višedimenzionalnosti.

Foto: HNK Zajc

Festival će 11. listopada otvoriti Hrvatsko narodno kazalište iz Šibenika crnom komedijom “Ljepotica iz Leenanea” Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine. Dan kasnije na rasporedu je autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić “Magic Evening“, urnebesna satira ljudskih strahova i potisnutih frustracija, dok će domaćini u petak, 13. listopada izvesti autorski projekt Filipa Šovagovića “Tesla Anonimus“, predstavu koja Tesli pristupa pomalo s distance. U subotu, 14. listopada, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke gostuje s Moliereovim “Mizantropom” u režiji Igora Vuka Torbice, dok će prvi festivalski vikend zatvoriti ZKM izvedbom predstave “Črna mati zemla” Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U ponedjeljak, 16. listopada u Gavelli gostuje Atelje 212 s predstavom “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Davies, predstavom koja se bavi problemom starosne, ideološke, seksualne i rodne diskriminacije. Pitanjima rodnog identiteta na neki se način bavi “Ustav Republike Hrvatske“, komedija koju je po filmskom scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića u Kerempuhu režirao Vinko Brešan. HNK u Zagrebu izvodi hvaljene Ljude od voska” Mate Matišića u režiji Janusza Kice, dok splitski HNK gostuje sa “Šest lica traži autora” Luigija Pirandella u režiji Olje Lozice.

Nagrade za predstavu, režiju i glumce

Službenu konkurenciju zaokružuje Euripidova “Medeja” u režiji Olivera Frljića i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, dok će na svečanom zatvaranju festivala Kazalište Virovitica izvan konkurencije odigrati predstavu “2:14” Davida Paqueta u režiji Roberta Raponje. Nakon svake predstave u atriju kazališta bit će održani razgovori s publikom i autorima predstava koje će moderirati dramaturginja Mira Muhoberac i glumci kazališta Gavella, između ostalih Filip Križan, Jelena Miholjević i Anica Kovačević. Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih Gavellinih večeri su Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat i Damir Karakaš koji će donijeti odluku o najboljoj predstavi, režiji, ženskoj te muškoj ulozi.

Be social

Komentari