Knjige

Međunarodni Booker otišao u Ameriku

Foto: manbookerprize_lydiadavis
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: manbookerprize_lydiadavis
Foto: manbookerprize_lydiadavis

Dodijeljena je 5. Međunarodna književna nagrada Booker za 2013. godinu kojom se nagrađuju pisci svih nacionalnosti koji stvaraju i objavljuju na engleskom jeziku. Ovogodišnja pobjednica je suvremena američka spisateljica i prevoditeljica Lydija Davis, čije se pisanje opisuje kao „najpreciznije, poetičnije, inventivnije i inteligentnije pisanje našeg doba“.

Davis je rođena 1947. u Massachusettsu, a trenutno predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Albany. Poznata je po svojim prijevodima, od kojih se najviše ističu prijevod Flaubertove Madame Bovary i Proustova Puta k Swannu te brojni drugi prijevodi francuskih klasika na engleski.
Njezine kratke priče od kritike su okarakterizirane kao iznimne, iako neke od njih nisu dulje od rečenice ( neke od njih su najkraće priče ikad napisane ). Do sada je objavila šest zbirki kratkih priča poput Break It Down iz 1986. ili Varities of Disturbance iz 2007.
Iako je konkurencija kao i svake godine bila velika te su kao mogući pobjednici isticani književnici poput Pakistanca Intizara Huseina ili Palestinca Aharona Appelfelda, četveročlani žiri, koji su činili Yiyun Li, Elif Batuman, Tim Parks i Aminatta Forna, odlučio se za Lydiju Davis.
Be social

Komentari