Knjige

Preminuo Martyn Goff – dugogodišnji čelnik nagrade Booker

Foto: facebook.com/ The Man Booker Prize for Fiction
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ The Man Booker Prize for Fiction
Foto: facebook.com/ The Man Booker Prize for Fiction

Dva dana nakon objavljivanja nominiranih za Man Booker International Prize, među kojima su se našli i domaćoj publici dobro poznati Laszlo Krasznahorkai i César Aira, iz Londona je stigla vijest o smrti Martyna Goffa, dugogodišnjeg čelnika nagrade Booker i čovjeka kojeg John Sutherland opisuje kao zaslužnog za očuvanje britanske književnosti. Goff je u svakom slučaju zaslužan za brendiranje nagrade Booker kao jedne od najznačajnijih u anglosaksonskom književnom svijetu.

Martyn Goff preuzeo je nagradu Booker pod svoje okrilje 1973. i vodio je sve do 2002. godine. Nagrada je osnovana 1969. godine kao pandan kultnoj francuskoj nagradi Goncourt, ali u prvih nekoliko godina romani nagrađeni Bookerom nisu postizali značajniji uspjeh. Dolaskom Goffa na čelo mijenja se sve – od ceremonije dodjele nagrade, koja je postala javan i glamurozan događaj, do povremene namjerne proizvodnje medijskih incidenata (što i danas u kulturi nije strana metoda). Od nagrađivanja Djece ponoći Salmana Rushdieja, nagrada je postupno dobivala sve ozbiljniji medijski tretman, a vrijedi spomenuti i da je 1982. nagrađen i roman Schindlerova lista, koji će 1993. ekranizirati Steven Spielberg i za njega osvojiti većinu prestižnih filmskih nagrada. Goff je i sam napisao devet romana, od čega su se četiri bavila tematikom iz života homoseksualaca. Nakon objavljivanja jednog od tih romana, započeo je i dopisivanje s Rubijem Lindroosom, koji će mu postati životni partner sve do njegove smrti prošle godine.

U gotovo četrdeset godina povijest nagrade Booker, njom su nagrađeni mnogi autori koje danas smatramo modernim klasicima kao što je Iris Murdoch, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Ian McEwan i J.M.Coetzee, a zanimljivo je da je jedina autorica nominirana za zbirku kratkih priča u povijesti nagrade bila Alice Munro. 2005. godine osnovana je nagrada Man Booker International Prize, koja se dodjeljuje svake dvije godine, a za koju mogu biti predloženi autori iz svih zemalja svijeta, za razliku od Bookera za koji mogu biti nominirani samo autori iz zemalja Commonwealtha. Među dobitnicima te nagrade je i stalni kandidat za Nobelovu nagradu Phillip Roth, i njena lanjska dobitnica Alice Munro.

Be social

Komentari