Glazba

„Malo skuplji” (Špiro i Tej): Nova lica trapa

Špiro i Tej
Vrijeme čitanja: 2 minute

Špiro i Tej kreatori su nedavno objavljenog EP-a „Malo skuplji”, njihovo je izdanje objavljeno u rujnu ove godine. Unatoč kratkom vremenu koje je prošlo od objavljivanja izdanja možemo reći kako se ovaj glazbeni pothvat već urezao u pamćenje mnogim ljubiteljima trapa zato što spaja trap elemente s inače ne toliko uobičajenim obilježjima toga žanra.

Debitantsko izdanje dvojca već se pri prvom slušanju posebno ističe svojom kvalitetnom produkcijom kakva priliči puno ozbiljnijim autorima. Dakako, produkcijsku kvalitetu dvojac zahvaljuje Traposlaviji i Nikoli Bateliću, već naveliko poznatim imenima hrvatske trap scene. „Malo skuplji” sastoji se od pet pjesama koje izazivaju snažnu želju za dodatnim materijalom i uzbuđenje za naredne projekte. Dvojac je već svojim prvim izdanjem dokazao da se izvrsno nadopunjuju, a „Malo skuplji” prvi je dokaz njihove uspješne suradnje.

Cijelu priču otvara pjesma Kaj Sad koja je oličenje dobre i pozitivne energije te je idealna uvertiru u ono što slijedi. Unatoč tome što se radi o njihovom prvom zajedničkom projektu, tijekom cijelog slušanja ne postoji težnja za preskakanjem bilo kojeg dijela, već možemo uživati u pozitivnoj energiji i melodičnim dionicama koje je dvojac dao na slušanje.

Iako se cijeli EP ističe pozitivnom vibrom i melodijom, posebno se izdvajaju pjesme Kaj Sad i Ginem s izvrsnim korištenjem predloška jedne pjesme grupe Magazin. Kao što se može pretpostaviti, korištenje Magazina kao inspiracije može se izjednačiti sa zabavom i inovativnošću.

Prema brojkama slušanosti, koje dosežu visokih 30 000 slušatelja na streaming servisu Spotify, najviše se ističe pjesma Posebna kao najveći hit EP-a. Brojke idu u korist pjesmi Posebna što uopće ne čudi jer ona naglašava melodičnost EP-a koja će buduće koncerte dvojca zasigurno dodatno začiniti.

Producentski dvojac u navedenoj je pjesmi dosegao vrhunac svoga rada na ovom projektu. „Malo skuplji” predstavlja inovaciju na našoj sceni kojom trenutno, uz neka već dobro poznata lica kao što su Hiljson Mandela ili Grše, vladaju mlade nade Baks, Peki i Dani. Špiro i Tej, koliko se god se kratko nalaze na sceni, ne posustaju za puno etabliranijim imenima.

Vodeći se napisanim, Špiro i Tej su publici pružili zrelo izdanje kakvog se ne bi posramili ni mnogo ozbiljniji autori. Kao najveći aduti EP-a mogu se spomenuti melodičnost i neopterećenost, a duo je pokazao puni potencijal za daljnje projekte. Kvaliteti njihovih narednih izdanja definitivno bi pridonijele suradnje s nekim poznatim imenima domaće scene što bi duo podiglo na novu razinu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari