Glazba

Klinika Denisa Kataneca (Vinyl): Malo manje koncert Denisa Kataneca, malo više koncert jednog indie benda

Foto: Marina Uzelac
Vrijeme čitanja: 3 minute

Klinika Denisa Kataneca složena je tema za razgovor. Što zbog toga što je Denis Katanec složena ličnost, što zbog toga što bend koji se predstavlja tim imenom već neko vrijeme titra između formacija i stila. Kratki set koji je Klinika izvela u Vinylu ove srijede pokrenuo je neke nove struje misli i prekinuo jake predrasude koje bi mogli imati o Klinici ako ste već upućeni u karijeru njezinog pročelnika. Bilo je to, barem za mene, daleko najvibrantnije izdanje Denisa Kataneca koje sam imala priliku vidjeti. No, možda baš zato što je to bila prilika da se iznenadite, mogli ste s koncerta otići i razočarani.

Kako je Denis prigrlio bijele tjeskobe

Za mene je ovaj nastup u mnogočemu nemoguće sagledati bez kratkog osvrta na nastup u Močvari od prije dvije godine, prvi koji je promovirao prvi album KDK-a “Nikta Zorja”, ali i na Katanecova ukazanja koja su se događala u međuvremenu. Jedno od njih imalo je isto mjesto radnje kao i koncert o kojem je sada riječ pa je zbog toga vrlo pogodno za usporedbu. Tom je prilikom Denis svirao poprilično dugi set potpuno sam. Iscijedio je iz sebe sve pjesme po kojima ga prepoznajemo. Imao je tu istu sjenu na licu i u jednakom je grču držao gitaru, ali bio je to neki tankoćutniji i teže probavljivi Katanec. Takav je bio i u staroj postavi Klinike. Ovaj novi klinički Katanec nekako je zaigraniji, sigurniji i pitkiji, kao da je odlučio raskrstiti s depresijom i crnim tjeskobama.

To što sada radi glazbu za dječje kazališne predstave potpuno je bizarno, ali ima smisla, jer dječji pjesnici često raspolažu vrlo morbidnim motivima – ako ne u pjesmama, onda u životu. Bez obzira na tu poletnost i činjenicu da bend, ovakav kakav je, ima potencijal osvojiti i širu publiku, što se dugo činilo nezamislivim, imam osjećaj da Denis ipak još nije našao pravu postavu benda.

S (drugim) bendom ili bez?

Trenutnu postavu Klinike uz Kataneca čine Branimir Norac na gitari (klarinet je uposlio na samo jednoj pjesmi, što je prava šteta), Vinko VujecKarlo Cmrk kao predstavnici bjelačke afro-ritam sekcije i Martina Burulić koja je nepravedno besposlena na sceni. Bilo je tu puno nervoze. Čak je i Norac, koji se činio smirenim, stojeći usred te mreže tjeskoba djelovao nervozno. Možemo im to oprostiti, jer je svirka bila dobra. Nervoza ih nije slomila. No nisu se pokazali neophodnima. Činjenica je da Denis može bez benda te da bi, ako njegove članove ne potakne da daju više, opet mogao ostati bez njega. Prvi je postav Klinike (u kojem su već bili Norac i Vujec) barem instrumentalno bio jači i zanimljiviji. Koncert u Vinylu bio je malo manje koncert Denisa Kataneca, a malo više koncert jednog indie benda.

Foto: Marina Uzelac

Možda je to bio i plan. Sviralo se dosta novih pjesama (Rode, Kapilare) i nekolicina starih (Zeka, U snijegu, Klinika), a sve su zvučale novo. To je svakako bila jedna pobjeda. Druga je bio broj ljudi koji se slio u Vinyl da bi čuo što se novo sprema. Publika je to koju velikim dijelom čine i drugi glazbenici, oni koji su oduvijek cijenili Kataneca zbog onoga što radi. Tu je večer Klinika Denisa Kataneca mogla napuniti i veći prostor. Možda tako izgleda njezina budućnost. Za one koji su navikli na bandless Denisa on je izveo Pejotl. Ali bend se na tom bisu vrlo brzo vratio na stage i ponovio neke od već izvedenih pjesama. Bilo je jasno da Denis neće tako lako pustiti ove ljude.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari