Istaknuto
10.05.2022.

Vrijeme čitanja: 13 minute Zakoračili smo u tjedan Eurosonga. Prvo polufinale održava se već večeras, drugo u četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu. Naše ljubiteljice Eurosonga, Eva i Helena, poslušale su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvale svoje dojmove.

28.04.2022.

Vrijeme čitanja: 5 minute Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu.

Vizart

Međunarodna izložba fotografije 38. Zagreb salona

29.11.2018. Maja Hoić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Za sve ljubitelje fotografije, do kraja ovog tjedna u muzeju Mimara traje izložba 38. Zagreb salona. Radi se o bijenalnom međunarodnom natječaju umjetničke fotografije koju organizira Fotoklub Zagreb. Prijave su trajale do 20. rujna i na natječaj je pristiglo čak 5 tisuća fotografija.

Fotografije su se prijavljivale u 4 kategorije: slobodna u boji, slobodna crno bijela, ulična u boji ili crno bijela i portret u boji ili crno bijela.

Najuspješniji autor Roberto Pavić

Među pristiglim fotografijama žiri sastavljen od Petra Sabola (Hrvatska), Andreje Ravnak (Slovenija) i Miljenka Marottija (Hrvatska) odabrao je i nagradio 1279 najboljih fotografija. Kao najuspješnijeg autora natječaja žiri je proglasio Roberta Pavića iz Hrvatske.

Foto. Roberto Pavić Photography

Izložba u muzeju Mimara do 2. prosinca

Izložba nagrađenih radova i onih s najvećim brojem dobivenih bodova započela je 21. studenog u muzeju Mimara. Izložba je još samo do kraja ovog tjedna u tijeku. S obzirom na bijenalnu prirodu natječaja preporučljivo je iskoristiti priliku još ovaj tjedan i posjetiti izložbu.

Povijest izložbe

Izložba je u organizaciji Fotokluba Zagreb započela 1910. prvom međunarodnom izložbom u Umjetničkom paviljonu. Prekidana je bila zbog Svjetskih ratova. Pokrenuta je ponovno 1951., a 1962. godine dobiva naziv Zagreb salon. O žilavosti izložbe navode na internetskim stranicama Zagreb salona:

“Premda su velike svjetske kataklizme, poput Prvoga i Drugoga svjetskog rata prekidale kontinuitet ove izložbe, danas s ponosom konstatiramo da su se mijenjali društveni sustavi, formirale se i raspadale države ali je žilavi fotoamaterski pokret, zasnovan na beskonačnoj ljubavi prema fotografskoj umjetnosti opstao, kao što je i opstala ova izložba zahvaljujući dugoj i sjajnoj tradiciji fotoamaterskog pokreta u Fotoklubu Zagreb.”

Neke fotografije s prijašnjih Zagreb salon natječaja:

Foto. Anto Magzan

Foto. Sayan Sarkar

Foto. Goldin Leonid

Foto. Ole Suszkiewicz

(Visited 360 times, 1 visits today)

Komentari