Intervju

Pobjednica mjeseca (Vijuga + Ziher): Sofija Stojanović

vijuga ziher
Vrijeme čitanja: 4 minute

Tko stoji iza pobjedničke slike mjesečnog natjecanja fotografija fotografa članova udruge Vijuga? Razgovarali smo s mladom fotografkinjom Sofijom Stojanović koja već sa 17 godina starosti radi izvrsne fotografije.

Pitali smo je o iskustvu fotografiranja općenito kao i u kontekstu života na liniji Smedereva i Požarevca. Kako se počela baviti fotografijom, koje stilove preferira i gdje svoju fotografsku budućnost vidi, pročitajte u intervjuu.

S obzirom na članstvo u Vijugi koja okuplja umjetnike iz cijelog susjedstva, predstavi nam se ukratko i reci kako je došlo do uključivanje u Vijugu.

Ime mi je Sofija Stojanović, 2001. sam godište. Živim u Ralji kod Smedereva, ali zbog škole koju pohađam stanujem u Požarevcu. Što se tiče fotografije, aktivna sam skoro podjednako i u jednom i u drugom gradu. Vijugi sam se priključila tako što me je netko od članova kontaktirao preko Instagrama i objasnio o čemu se radi. Činilo mi se zanimljivo pa sam se priključila daljoj priči.

Foto by Sofija Stojanović
Kako si se počela baviti fotografijom? Koja su ti dosadašnja iskustva?

Malo ozbiljnije sam počela da se bavim fotografijom krajem oktobra 2018. godine kada sam kupila bolji aparat (Canon eos 650d), dok sam pre njega imala jedan stari Olympus. Od malih nogu morala sam da ovekovečim fotografijom sve što bi mi se svidelo, ali je neko ozbiljnije interesovanje za fotografiju počelo tokom prve godine srednje škole. Od tad pa do danas fotoaparat ne ispuštam iz ruku. Što se tiče dosadašnjih iskustava, uglavnom su to bila pozitivna iskustva, retko možemo naći nešto negativno u onome što volimo. Ono što volim kod fotografije je to što mogu dati mašti na volju, volim onaj osećaj koji nastaje posle super odrađenog šutinga, a posebno kada fotografišem decu, trudnice ili parove, saznanje da sam ja ta koja je doprinela stvaranju njihovih uspomena.

Foto by Sofija Stojanović
Postoje li neke druge zanimacije u životu koje usklađuješ s bavljenjem fotografijom?

Pored fotografije mnogo volim da crtam, čitam, a treniram i gimnastiku već neko vreme. U crtežima težim ka nekom nivou realizma i nadam se da ću stalnom  vežbom to i postići. Što se tiče čitanja, što mi je kućna biblioteka veća, to sam srećnija. Odrastajući sa životinjama, rasla je i moja ljubav prema njima, tako da se kad god mogu trudim da im pomognem na bilo koji način, a neretko ih i fotografišem.

Imaš li neke inspiracije u drugim fotografima, ili stilovima, drugim umjetnostima?

Inspiraciju crpim iz svega, u drugim fotografima čiji rad pratim, u slučajnim prolaznicima na ulici, muzici i svim ostalim umetnostima. Dešava mi se da vidim tuđu ideju i da ona inspiriše nastanak moje, čujem određenu melodiju i na, sebi još uvek nepoznat način, dobijem ideju, ili vidim delo nekog umetnika i osmislim ceo šuting koji bi ličio na delo koje sam videla, ili makar sadržao neke njegove komponente. Sve ideje moram odmah da zapišem, inače mi se brzo izgube u glavi. Većinu ideja nisam još uvek ostvarila, ali se trudim da taj spisak smanjujem, iako se svakog dana događa suprotno.

Imaš li najdražu tehniku ili temu fotografiranja, ili stalnu opremu, neka iskustva oko opreme za fotografiranje? Smatraš li da je bitnija oprema ili osoba koja stoji iza opreme?

Od opreme imam aparat, 2 objektiva i tripod. Pošto sam početnik, trenutno mi ništa više od opreme i nije potrebno, a kako budem napredovala, tako će napredovati i moja oprema. Probala sam da fotografišem svašta, od macro fotografije, pejzaža, arhitekture, životinja, do portreta. Portreti su ono u čemu sam se pronašla i snašla najbolje. Svaki čovek je jedinstven i drugačiji, a slikanje portreta mi je omogućilo da istaknem različitosti koje odlikuju svakog od nas. Još veće zadovoljstvo mi čini kada mogu u svoj rad da ubacim i neku temu, onda od obične fotografije stvorim malu priču, a divan je osećaj kada se ta priča svidi i drugima.

Što se tiče toga da li mislim da je bitnija oprema ili osoba koja stoji iza opreme, samo ću ponoviti priču nekog čoveka koji zna koliko je bitnija osoba iza fotoaparata:

Jedan fotograf je došao kod dame na večeru. Pogledavši njegove fotografije, ona je uzviknula:
– Kako su prekrasne! Verovatno posedujete veoma dobar fotoaparat?
Fotograf je prećutao. Kasnije, kada je odlazio, reče:
– Hvala, večera je bila veoma ukusna. Verovatno imate veoma dobre šerpe.

Foto by Sofija Stojanović
Koja je priča oko nastajanja ove pobjedničke fotografije, fotografiraš li inače portrete i/ili crno bijelom tehnikom?

Oko nastajanja pobedničke fotografije nema neke posebne priče. Moja cimerka, inače model sa fotografije i ja smo prethodnog dana odlučile da odemo do napuštenih vagona i probamo da napravimo neke dobre fotke. U žurbi i pazeći kuda gazimo, izgleda da smo napravile i više od toga. Fotografija kojom sam pobedila nam je privukla posebnu pažnju, pa sam odlučila da baš sa njom učestvujem. Fotografija je prvobitno bila u boji, ali pošto je tema te nedelje bila crno-bela fotografija, malo sam je uredila i poslala. Na kraju mi se više dopala crno-bela, nego u boji.

Kakvo iskustvo očekuješ od ove pobjede? Koji su ti planovi u vezi bavljenja fotografijom u budućnosti?

Posle pobede i ovog super iskustva, očekujem da više ljudi primeti moj rad, da upoznam nove ljude i sarađujem sa mnogima. Svaki profesionalac je jednom bio početnik, a meni preostaje da se svakog dana trudim da budem što bolja i možda ću jednog dana moći i sebe da nazovem profesionalcem. Želja mi je da moje fotografije budu inspiracija drugima, da šalju bitnu poruku i dopru do ljudi, ne želim da ih samo gledaju, nego da ih vide. Budućnost niko od nas ne može da predvidi pa stoga i ne razmišljam preterano o njoj. Ostaje mi samo da svakog dana učim i trudim se da napredujem, a kada se trudimo oko nečega što volimo, taj trud se itekako isplati.

Za kraj ostavljamo poveznicu na rad Sofije Stojanović koji predstavlja na svom Intagram profilu. Popratite i pohvalite 🙂


Za najbolju mjesečnu fotografiju možete glasovati ovdje. Glasovanje se otvara početkom mjeseca.

 

Be social

Komentari