Film

Misliti van scenarija: Pogledajte 15 filmskih scena koje su čista improvizacija!

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Padne li vam ikad na pamet da određene scene, dugotrajni dijalozi, izjave ili zvukovi nisu nešto što je isplanirano i zapisano u scenariju? Često se radi o pukom spletu okolnosti i rezultatu tolikog unosa u ulogu zbog kojeg glumci zavire u vlastitu maštu, a to ispadne toliko dobro da na kraju bude uvršteno u konačnu verziju filma. Pogledajte poznate scene za koje možda niste znali da su improvizirane!

15. Dumb and Dumber – najiritantniji zvuk
Vožnja u „sheepdog“ autu s dva idiota i „najiritantniji zvuk na svijetu“ koji je ništa do plod mašte Jima Carreyja. Bilo je rečeno da ispusti što odbojniji zvuk, ali nije bilo specificirano kakav točno. Moram priznati, stvarno je prilično iritantan.

14. Taxi Driver – “Are you talking to me?”
Istina je – za kultno gledanje u ogledalo uz pitanje „Are you talking to me“ možemo zahvaliti Robertu De Niru i njegovom smislu za improvizaciju.

13. Silence of the Lambs – “I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.”
Anthony Hopkins kao Hannibal Lecter… Sam gornji quote nije improvizacija, improvizacija je jezivi zvuk koji prati gornju izjavu.

12Tootsie – Minuta i pol čiste improvizacije

Bill Murray trebao je pričati kroz čitavu scenu, apsolutno sve što je rekao plod je njegove mašte i improvizacije.

11. The Lord of the Rings: The Two Towers – Krik zbog lomljenja prstiju
U sceni gdje Aragorn (Viggo Mortensen), naizgled, potaknut emocijama, vikne nakon što nogom udari kacigu, to možda izgleda kao psihička bol. No, zapravo su, od siline udarca, Viggu ostala slomljena 2 nožna prsta, ali on je, kao pravi profesionalac, ostao u ulozi. Pao je na koljena i čekao „rez“.

10. The 40 Year Old Virgin – “You wanna know how I know you’re gay?”
Čitav komični dijalog između Paula Rudda i Setha Rogena je improviziran, zapravo, scene uopće nije trebalo biti. Na kraju je ubačena u film, no u produženoj verziji, ovaj dijalog traje oko 6 minuta  i nije ništa više mudar od priloženog.

9. Good Will Hunting – “My wife used to fart in her sleep.”
Robin Williams priča, Matt Damon sluša i smijeh je iskren. Zašto? Jer Robin izmišlja hrpu gluposti van scenarija o tome kako je njegova supruga nekoć, mhm… Ispuštala plinove u snu toliko glasno da je znala probuditi psa.

 

8. The Usual Suspects – „Give me the fucking keys, you cocksucker!“
Svima dobro poznat film, Privedite osumnjičene i „Keyser Soze“ . No, sjećate li se scene pri početku kada petorica osumnjičenih stoji i primorana je reći u podnaslovu spomenutu imperativnu izjavu  u svrhu prepoznavanja u policijskoj stanici? Scena je u scenariju, no nikome nije rečeno kako da izgovore svoj tekst. Pogledajte njihove originalne načine.

7. A Clockwork Orange – Jezivi “Singing In the Rain”
Radi se o sceni kojom Stanley Kubrick nikako nije bio zadovoljan. Nakon niza ponovnih snimanja, Malcolm McDowell počeo je pjevati bez da mu je rečeno i uspio joj dati „ono nešto“ što je nedostajalo.

6. Eternal Sunshine of the Spottless mind – parada slonova
Ovdje se ne radi samo o improvizaciji. Poznata scena parade slonova iz ESOTSM-a, dogodila se potpuno slučajno kada se filmska ekipa našla u blizini cirkusa, a režiser, Michel Gondry, pomislio je kako bi se ta scena savršeno uklopila u film. Entuzijazam Jima Carreyja i Kate Winslet je iskren, a izjave su apsolutno improvizirane do te mjere da u većem dijelu Jim nije znao kako snimano postaje dio filma pa Clementine naziva Kate, što je kasnije utišano i zamijenjeno imenom njezine uloge. Gondryju je to omiljen dio filma jer je, kaže, “Jimov izraz lica zbunjen do te mjere da izgleda tužno” kada Kate nestane u gužvi.

5. Blade Runner – “Like tears in rain”
Rutger Hauer u popularnom filmu Ridleyja Scotta, uživljen u ulogu, upotrijebio je usporedbu koja nije bila zapisana u scenariju. Izraz njegova lica je neprocjenjiv. Pogledajte!

4. Reservoir Dogs – Odrezano uho
U Tarantinovim Reservoir Dogsima, u sceni u kojoj Michael Madsen drži odrezano uho, nije mu rečeno što da kaže ili učini s njim. Pogledajte što je odlučio.

3. Full Metal Jacket – “Only steers and queers come from Texas!”

R. Lee Ermey improvizirao je čitav vulgarni dijalog u remek djelu Stanleyja Kubricka, sve riječi su suvišne.

 2.  The Shining – Here’s Johnny!
Poznata izjava Jacka Nicholsona iz Kubrickovog Isijavanja zapravo nije bila planirana. Jack ju je posudio iz The Tonight Showa i ispalo je da savršeno pristaje u scenu.

1. Midnight CowboyDustin Hoffman, psovke i udarci
Radi se o pravom taksiju koji je, ignoriravši znakove, prošao kroz filmski set. Kada je Dustin Hoffman to primijetio, reagirao je na najbolji mogući način – genijalnom improvizacijom.

Možda je najbolje ovu temu završiti mišlju Viole Spolin, inovatorice američkog kazališta 20. stoljeća i majstorice improvizacije: „Svatko može improvizirati. Ako okolina to dopušta, svatko može naučiti što god izabere, ako pojedinac dopusti, okolina će ga naučiti svemu što ima za naučiti.“  Ipak, ovakva doza talenata i profesionalnosti, rekla bih, nije svakidašnja.

Be social

Komentari