nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Pismo studentima: Dopustite da vam se dogodi KSET

kset
Vrijeme čitanja: 6 minute

Dragi studentu,

Ovo pismo pišem tebi, ali i svim drugim studentima koji su se u vrijeme studiranja slučajno, privremeno ili trajno našli u Zagrebu, tebi i vama koji ovdje živite cijeli život, ali i onima koji su nedavno stigli puni želja, snova i strahova. Trenutno nije važno jesi li tek na svojoj prvoj godini, parcijali, redovan si studoš ili si odlučio zamrznuti godinu. Važno je da znaš da u Zagrebu postoji jedno mjesto koje bi vrlo vjerojatno moglo postati tvojim utočištem u najboljem smislu te riječi.

U Zagrebu postoji mjesto koje će te naučiti zanimljivim i korisnim vještinama, ali najvažnije – priskrbit će ti nezaboravno životno iskustvo. Voljela bi da je meni netko ovo rekao na mojoj prvoj godini fakulteta, da sam KSET otkrila puno prije nego što sam ga otkrila. Ipak, volim misliti da je meni moj KSET došao u trenutku kad mi je to najviše trebalo i da je sve bilo baš onako kako je trebalo biti, no o tome možda malo kasnije.

Biti Ziherovka i (nekad) KSET-ovka dvostruki je blagoslov potpisnici ovih redova, ali koncentrirat ću se na iskustvo u KSET-u u nadi da ću te (da, baš tebe) uspjeti nagovoriti da otvoriš novo poglavlje svog života.

kset
Izvor fotografije: KSET / Facebook.com

Što je to KSET?

KSET ili Klub Studenata elektrotehnike postoji od 1976. godine, riječ je o volonterskoj udruzi studenata koja već dugi niz godina odgaja generacije studenata s raznih fakulteta te ujedno aktivno pridonosi kulturnoj ponudi grada organizacijom šarolikih programa na području kluba – i šire. KSET ima devet sekcija, a tijekom cijele godine svaka od njih prima nove članove. Više o svakoj od sekcija čitat ćeš kod nas u sljedećim tjednima, već sutra o Foto i Video sekciji, stoga prati naš mjesec KSET-a. To je jedino što u ovom trenutku trebaš znati, sve ostalo o KSET-u trebaš naučiti sam.

Što drugi misle o KSET-u?

To sad ovdje i nije toliko bitno. KSET je za neznalice samo još jedan običan klub u Zagrebu, ali ti ćeš na svojoj koži osjetiti kako je on mnogo više od toga. KSET je majka studenata koji broje mnogo neprospavanih noći, njegovi zidovi skrivaju pregršt smijeha, internih zezalica i lijepih uspomena.

Jednom članu sekcije nije neobično ostati prespavati u klubu, nije neobično učiniti ga svojevrsnim domom, a ostale članove svoje sekcije proglasiti novim članovima obitelji. Dogodi se unutar tih zidova neka čarolija koja u tebi probudi duboku ljubav prema klubu i ljudima oko tebe i poželiš zauvijek ostati vezan za mjesto i osjećaj pripadanja dok sa sedam drugih ljudi u pol 2 ujutro pričaš o koječemu, učiš o rendom kmicama i slažeš abecednim redom ploče u vlasništvu sekcije.

Izvor fotografije: Sound Report / Facebook.com

Zašto je KSET tako dobar za tebe?

Odgovor na ovo pitanje nastavlja se i u poglavlju niže, ali to nije razlog da preskačeš redove. Molim te čitaj s oprezom. KSET je dobar za tebe zato što ćeš, kroz djelovanje u jednoj (ili nekoliko) od devet postojećih sekcija (Foto, Video, Bike, Planinarska, Disco, Glazbena, Dramska, Tehnička i Računarska sekcija), kroz vrijeme provedeno tamo imati priliku ubrati plodove svog rada kroz zadovoljna lica posjetitelja programa (da, skoro sve programe u KSET-u “rade” studenti). Moći ćeš pronaći svoj novi talent, izbrusiti postojeće znanje, upoznati nove prijatelje, ljubav svog života ili pokrenuti svoj biznis. Jednom kad se učlaniš u sekciju KSET-a, sam određuješ svoje granice (u protivnom ih nema), a dobra zabava je zagarantirana.

Što ćeš sve u KSET-u naučiti?

Osim što ćeš zaista naučiti nešto novo i korisno, naučit ćeš i dvije, tri o životu, a to je ona najskuplja škola čije ti satove, ako ih propustiš, nitko ne može nadoknaditi. Naučit ćeš mnogo o sebi, svojim granicama, krivim postupcima, cijeni pravog prijateljstva i gubitku istog, ali i ljudima koji ostaju uz tebe bez obzira na sve. Naučit ćeš odrasti, ali sačuvati dijete u sebi i veseliti se nogometnoj utakmici, planinarenju, čišćenju, druženju. Znam da zvuči čudno i nevjerojatno, ali da – naučit ćeš da sve može biti zabavno uz pravu ekipu. Možda ćeš se i odviknuti od tipkanja po mobitelu cijelo vrijeme.

Cijenit ćeš usisivač frendove mame koji, nakon pospremanja kluba, mora biti vraćen u prvobitnom stanju. Znat ćeš da kvalitetan đoger zlata vrijedi, više se nećeš mrštiti na dugi red ispred garderobe i znat ćeš koji se alkoholni eliksiri nikad ne smiju miješati zajedno. Vjerojatno nikad nećeš saznati kako je čarapa s tvoje noge, dok si spavao u klubu, završila u džepu tvojih hlača, a ni oni smrvljeni keksi, koje si pronašao negdje drugdje, ti nikad neće postati jasni. To je isto jedna lekcija koju je netko drugi na tvom primjeru naučio.

Disko dominacija (Privatna zbirka autorice)

Zašto bi tvoji roditelji trebali cijeniti odluku da budeš dijelom KSET-a?

Postoje dvije vrste roditelja u našem slučaju. “Roditelji KSET-ovci” i roditelji koji ne znaju što to točno KSET predstavlja i kakve potencijale (i opasnosti) za jednog studenta nudi. Obje vrste roditelja imat će jednu želju – da ne odgađaš svoje fakultetske obaveze samo zato da bi što dulje mogao ostati u sekciji (i to se događa). 🙂

Nemojmo se lagati, u KSET-u ćeš se jako dobro zabavljati, ali mladost i jest zabava. Ono što KSET nudi je zdrava kombinacija odgovornosti, fizičkog rada, zajebancije, druženja i razvijanja socijalnih vještina uz konstantne eksplozije kreativne energije. Na tebi je da na kraju dana iz svih tih elemenata izvučeš najbolje i sakriješ u sebe za bolje sutra, za ljepši dan (ovo nije reklama za Barcaffe).

Ti ćeš svojim idejama aktivno pridonositi boljoj kulturnoj ponudi grada, otvorit ćeš drugim studentima nove poglede na svijet, naučit ćeš na svojim i tuđim greškama što valja, a što ne. Uostalom, radit ćeš na realizaciji najbolje brucošijade u gradu – kad se male ruke slože, dogodi se brucošijada FER-a. Ako sve već navedeno u roditelju ne budi osjećaj ponosa i dragosti, vrijeme je za surovu stvarnost – moraš shvatiti da ih vjerojatno nikad nećeš uspjeti zadovoljiti, ma koliko god im želja udovoljio. Ne treba ti to predvorje nemira. Teži dobrim stvarima, živi svoj život, radi svoje greške i budi dobra osobica.

Što sam ja naučila u KSET-u?

Mene je jednom odgajala Disco sekcija, a osim onih praktičnih znanja zbog kojih sam se pridružila sekciji, naučila sam mnogo toga. Mnogo životnih istina nosim sa sobom, greškica i gluposti koje činiš kad si mlad, nesiguran i nesvjestan sebe u mjeri u kojoj bi trebao biti. Osim tih životnih filozofija koje sam spremila u torbu na ramenu dok hodam kroz život, naučila sam što pije Sanja Doležal. U svakodnevnom razgovoru koristim citate ili reference na pjesmu Kao da ne postojim Danijela Popovića.

Znam odgovor na skoro svako pitanje koje se tiče Maycugove Kalvarije, kao i izrezbariti sušilo za kosu iz krumpira. Naučila sam da je uvijek bolje čistiti muški wc nego ženski (nažalost – tema za neko drugo pismo). Bolje trčim uz štenge, poznajem uznemirujuću količinu pjesama Josipa Katalenića, znam koliko dugo mogu izdržati polirajući pod malene sobice bez da počnem halucinirati i zašto nije dobro zaspati usred radne večeri.

Festivalska Disko dominacija (Privatna zbirka autorice)

Skupila sam ogromnu količinu veselih fotografija s druženja, dežurstava, odrađenih brucošijada, sastanaka, fešti, radova i bivanja u KSET-u. Taj šareni period mog života bio je ljepši baš zbog mojih Disco kolega. Moja KSET priča ne bi bila ni upola dobra da nije bilo djevojke iz Našica koja obožava Šegrta Hlapića, kraljice agruma iz Metkovića koja je pokorila Poljsku i Francusku s osmjehom, Žinosaurusa – kraja neugodnih punova, vječnog mentora kojem smo posvetili Detektivsku priču Videosexa, djevojke koja zna sve o Dori i Eurosongu, plesačice sa šljokičastim cipelicama, pankerice šarene kose i nekoliko kužera nazvanih po autorima Evanđelja i nekolicine drugih nespomenutih junaka. Ovo pismo je ujedno i jedan prikriven način da im kažem hvala za sve, a posebno neprospavane noći, salve smijeha i svaki odgledani filmski maraton.

Osim što ti otkrivam biser nadohvat ruke, želim ti zapravo reći (ako to dosad nisi shvatio) kako će ti iskustvo KSET-a promijeniti život. Budi spreman na to, opusti se i daj tom malom-velikom KSET Svemiru ljubavi koliko je god stane u tvoje biće – KSET Svemir će ti jednakom mjerom vratiti.

mosa bavlju
Sada kad je gotovo, sve bih ponovno
Forever #ddpp

Be social

Komentari