Glazba

Mjesečna doza popa: Miley Cyrus, Dua Lipa, Madonna i drugi

Vrijeme čitanja: 4 minute

Kao i srpanj, kolovoz je bio glazbeno darežljiv. Mjesečna doza popa i nova playlista tako još jednom donose sve vrijedno vaše pažnje, a da vam je možda promaklo prošli mjesec. Bilo je povrataka velikih imena, jedan zanimljiv remix album, puno odličnih singlica. Plesno ljeto, koje nismo baš otplesali.

Kolovoz su u popu najviše obilježile Miley Cyrus i Dua Lipa, a šire, naravno, Cardi B i Megan Thee Stallion. WAP će kasnije dobiti poseban odlomak. Nadolazeći album Miley Cyrus jedno je do najviše iščekivanih izdanja godine. U travnju, ako se ne varam, nešto je materijala iscurilo u bespuća interneta na uživanje fanova, štetu Cyrus. Uključujući suradnju s Blink 182. Da, dobro ste čuli. Međutim, zvuk albuma bi trebao biti drukčiji od tih traka. Midnight Sky, prvi komadić albuma, svojevrstan je hommage Stevie Nicks, disco-pop pjesma o slobodi i jedan od njezinih najpamtljivijih singlova. U playlisti sam sakrio i jednu frišku obradu, ali strpite se još malo.

Samo legende

Pandemija i karantena stvorile su neuobičajene uvjete u glazbenoj industriji i preusmjerile kreativnu energiju u možda neočekivana područja i projekte. Nakon uspješnog drugog albuma „Future Nostalgia”, Dua Lipa izdaje pravi remix album naslova „Club Future Nostalgia”. Prilično fora, zar ne? Uistinu, album dobiva novu dimenziju, iz postojećih hitova izvlači se još više, a da pritom ne postaje ni u jednom trenutku dosadno. Osim remixa pjesme Cool, bez toga se moglo. U suradnji primarno s The Blessed Madonna, stvoren je pravi DJ miks, gdje se pjesme prelijevaju jedna u drugu bez stanki.

Nije novost da je Dui Madonna jedna od najdražih pjevačica, ali svejedno je bilo iznenađenje ugostiti je na remixu Levitating, najavnom singlu. Kao i u dobra stara vremena Madonni se pridružila i Missy Elliott. Obje zvuče dance floor ready, kao i nekada. Tu su i Masters At Work, Mark Ronson, Gwen Stefani i naravno, hrpa super sampleova. Također, na izdanju su završile dvije neizdane pjesme, Love Is Religion  i That King of Woman.

Kažu da Mariah Carey (kao i mnogi drugi) živi na staroj slavi, ali ponekad je to upravo ono što nam treba. MC početkom listopada časti obožavatelje kompilacijom „The Rarities”! U sklopu kampanje #MC30 kojom se obilježava 30. godišnjica od izdanja njenog prvijenca, kompilacija će sadržavati neizdane pjesme, kao i audio snimku koncerta u Tokyu s „Daydream World Tour”. Prvi singl s albuma, zanimljivo, bila je Save The Day s Lauryn Hill.

Pričajmo još malo o legendama. Planove oko izdavanja filma Mulan” poremetila je pandemija. Christina Aguilera ponešto očekivano i ovaj put je uključena. Sasvim nepošteno, Loyal Brave True, nova „Mulan” pjesma,  prošla je ispod radara, ali CA ima novu poslasticu. I to veliku. Reflection 2020. Za sve koji su kao mali, ali i veliki, voljeli „Mulan” i Reflection, pjesmu koja je Aguileri otvorila vrata glazbenog svijeta, ovo će sigurno uveseliti. Izvedba je majstorska, a ništa manje nisam ni očekivao.

Zašto se digla tolika prašina oko pjesme WAP?

Perverzije nisu ništa novo u rapu, a Cardi B i Megan Thee Stallion zbog teksta novog hita WAP (wet ass pussy) već tjednima blate kritika, mediji i šira javnost. U čemu je štos? U seksizmu, naravno. Kada jedan Travis Scott ili jedan Kanye West repaju o svojim seksualnim užicima, pohoti i promiskuitetnosti, to je poželjno, to je veliko, to je jako vruće i smatra se normalnim. Kada to rade žene, onda je upitno. Zašto?

Pogotovo nakon svih poruka Madonne, Lil’ Kim i recentnije Cupcakke. Kada frajer repa o tome koliko djevojaka „osvoji” u jednoj večeri, faca je, kada to radi žena, znate kako je već nazovu. Frajeri mogu glorificirati svoje genitalije, žene ne? Takvo razmišljanje bolesno je ukorijenjeno u društvo ne samo SAD-a, već globalno. Sama diskografska kuća molila je Cardi B da zamijeni WAP drugom pjesmom i da Megan smjesti na manje perverznu pjesmu. Srećom, to se nije dogodilo.

Moje mišljenje o pjesmi je da je produkcija bombastična, da se radi o jednom od najvećih hitova godine i da se nikoga ne smije osuđivati zbog izražavanja svoje seksualnosti, koliko god tekstovi bili vulgarni i netaktični. Ako ti se ne sviđa njihova ekspresija, jebiga, nemoj slušati. Tekst činjenično nije nešto odmjereno, ljupko i milo, ali s obzirom na žanr, nije ni nevjerojatno.

Napisan je s ciljem da provocira, opisivanjem fantazija kroz debeli sloj ega, što je prisutno u industriji desetljećima. Kada realno sagledamo tematiku i žanr, tekst je svojevrsno dostignuće unutar spomenutog, zbog nevjerojatno zabavnih linija i doze humora. Uistinu kreativan i na trenutku iznenađujuć, što slikama, što formulacijama, tekst je kao stvoren za snimanje video reakcija na prvo slušanje.

Sve zajedno bi trebalo poslati samo jednu jasnu poruku, a to je da takve pjesme mogu raditi i žene. Dodatno, tu je i sample “Whores in This House” (DJ Frank Ski) kojim se dodatno provocira odnosno ismijava neistomišljenike. S druge strane, scene iz spota nepobitno upućuju i na seksualnu objektivizaciju dvije zvijezde spota, ali svejedno prenose spomenutu feminističku poruku.

Nova playlista

Slušajući svoje uobičajeno beskonačne popise za slaganje Mjesečna doza popa playliste, otkrio sam Galimatiasa, Graace, Grant, Russa i još par imena. Ne propustite novi Disclosure album,ENERGY”, možda najbolji u karijeri im, a i Troye Sivan je konačno izbacio svoj prekrasan EP „In a Dream”. Sve popularniji SG Lewis ima genijalan singl Impact s voljenom Robyn i Channel Tres. Calvin Harris suradnju s The Weekndom, Over Now. Vratili su se London Grammar!

Bogata kolovoška Mjesečna doza popa uz spomenute ugostila je i mnoga druga imena kao što su Gallant, Glass Animals, LAUREL, Roosevelt, Sevdaliza, Doja Cat i mnogo drugi.

Do sljedećeg čitanja i slušanja, čuvajte se, ali i zabavljajte.

Be social

Komentari