Vizart

Must-see svjetske izložbe ovog ljeta

Foto: Whitney Museum of American Art/ Facebook.com
Vrijeme čitanja: 6 minute

Foto: Yoshitomo Nara/ Facebook.com
Foto: Yoshitomo Nara/ Facebook.com

U ljeto 2013. galerije i muzeji u New Yorku, Bostonu, Seattleu, Parizu, Amsterdamu, Berlinu, Londonu, Madridu, Beču i Moskvi nude svakojake zanimljive izložbe za zaljubljenike u povijest, znanost, suvremenu i lijepu umjetnost. Stoga, probudite se iz sezonske hibernacije i ako ste u mogućnosti, posjetite neku od njih.

Anselm Kiefer: “Morgenthau plan”
Rođen krajem Drugog svjetskog rata, Kiefer kritizira opasne mitove koji su uzdignuli Treći Reich na vlast. Spajajući umjetnost i književnost, slikarstvo i skulpturu, umjetnik angažira njemačku povijest i epove predaka o životu, smrti i kozmosu kako bi osnažili lekcije iz prošlosti. Kiefer predstavlja kratkovidnu inicijativu krivogmišljenja kao prikaz ideja, umjetničkih i političkih, koje ignoriraju složenost stvari.”
Vrijeme: 2. svibnja – 8. lipnja 2013.
Mjesto: Galerija Gagosian, New York

Foto: Anselm Kiefer/ gagosian.com
Foto: Anselm Kiefer/ gagosian.com

Wolfgang Tillmanns: “Iz Novog svijeta”
U nizu zapanjujućih fotografija, umjetnik opsjednut idejom globaliziranog planeta, zamišlja svijet s malo geografskih prepreka, a rezultat toga je šira pristupačnost svima.
Vrijeme:  4. svibnja 22. lipnja 2013.
Mjesto: Galerija Andrea Rosen, New York

Yoshitomo Nara
Srastanjem tradicionalnih japanskih motiva s dozom sjaja pop kulture, Yoshitomovi brončani i oslikani likovi u istoj su mjeri prijeteći koliko su i slatki.
Vrijeme: 10. svibnja 29. lipnja 2013.
Mjesto: Pace Galerija, New York

“New Harmony: Apstrakcije između dva svjetska rata, 1919.-1939.”
Izložba je inspirirana slikom iz 1936. Paula Kleea pod nazivom New Harmony i prikazuje djela velikih imena kao što su Alexander Calder, Alberto Giacometti, Fernand Leger, i Francis Picabia, predstavljajući pregled šarenih, ritmičkih radova koji potječu iz međuratnog razdoblja .
Vrijeme: 10. svibnja 8. rujna 2013.
Mjesto: Guggenheim New Yorku

Projekti 100″: Akram Zaatari
Zaatari je jedan od osnivača Arab Image Foundation-a, organizacije koja nastoji pronaći i sačuvati fotografije iz sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i arapskih zajednica diljem svijeta. Raspon eksponata ove izložbe seže od audiokaseta, obiteljskih fotografija, YouTube videa do materijala koji govore o društvenim i političkim okolnostima umjetnikove domovine, Beiruta.
Vrijeme: 11. svibnja – 23. rujna 2013.
Mjesto: MoMA, New York

“Hopperov crtež”
Prvi veliki muzejski postav usredotočen na crteže Edwarda Hoppera, umjetnika koji stoji iza remek djela iz 1942. Nighthawks”.
Vrijeme: 23. svibnja 6. listopada 2013.
Mjesto: Whitney Museum of American Art, New York

Foto: Whitney Museum of American Art/ Facebook.com
Foto: Whitney Museum of American Art/ Facebook.com

“Frida Kahlo, Diego Rivera i remek-djela modernog Meksika”
Izložba sadržava radove koje su prikupili Jacque i Natasha Gelman, istočnoeuropski bivšisupružnici koji su postali meksički građani 1942., a uključuje djela Diega Rivere, Fride Kahlo, Rufina Tamaya, Davida Alfara i drugih. Sadržavat će više od 100 slika, skulptura, fotografija i crteža.
Vrijeme
: 25. svibnja 18. kolovoza 2013.
Mjesto: NelsonAtkins Museum of Art, New York

“AIDS u New Yorku: Prvih pet godina”
Izložba obuhvaća razdoblje od 1981. do 1985. godine, kada su prvi puta organizirani aktivistički pokreti koji će kasnije promijeniti pristup nacije AIDS-u.
Vrijeme: 7. lipnja – 15. rujna 2013.
Mjesto: Povijesno društvo New York-a

“Budućnost ljepote: Trideset godina japanske mode”
Cijela izložba je posvećena revolucionarnim japanskim modnim dizajnerima kojima se pripisuje utjecaj na zapadnu modu kakvu poznajemo. Obratite pažnju na osamdeset haljina dizajnera poput Rei Kawakubo, Yohjia Yamamota i Juna Takahashia.
Vrijeme: 27. lipnja – 8. rujna 2013.
Mjesto: Muzej umjetnosti u Seattleu

“Hippie Chic”
Muzej likovnih umjetnosti u Bostonu okreće se subkulturi 1960-ih i 70-ih za inspiraciju za svoje nadolazeće modne izložbe. Očekujte psihodelični preopterećenje.
Vrijeme: 16. srpnja – 11. studenog 2013.
Mjesto: Muzej likovnih umjetnosti, Boston

“Gola istina i više od toga”
Na početku prošlog stoljeća, fotografije aktova mogli smo naći posvuda – na razglednicama, kutijama cigareta, plakatima, u časopisima i oglasima, kao inspiracija za umjetnike i poticaj za sportaše, kao nastavni materijal, te kao kolekcionarske predmete. Izložba “Gola istina i više od toga” predstavlja zapanjujuću različitost fotografskih prikaza razodjevenog ljudskog tijela koje je postojalo oko 1900. godine. To je doba u kojem su postavljeni temelji za razvoj u javnoj domeni iznimno raznolikih vrsta fotografije koje i dalje najbolje vrše funkciju obavještavanja o svijetu u kojem živimo danas.
Vrijeme: 3. svibnja – 25. kolovoza 2013.
Mjesto: Muzej fotografije, Berlin

Foto: Museum für Fotografie/ Facebook.com
Foto: Museum für Fotografie/ Facebook.com

“Priče o klimatskim promjenama”
Priča o klimatskim promjenama objedinjuje znanost, maštu, artefakte i umjetnosti s različitim vremenskim razdobljima i perspektivama koje daju dalek pogled na našu planetu koja se neprestano razvija. Od klime 19. stoljeća u Londonu, znanstvene fantastike inspirirane vizijama budućnosti, do vjetroagregata i gotovo zaboravljene žarulje sa žarnom niti, izložba će odvesti posjetitelje na fascinantno putovanje kako bi otkrili predmete i priče koji odražavaju ljudsku sposobnost da se prilagode izazovima klimatskih promjena našeg svijeta.
Vrijeme: do 27. lipnja 2014.
Mjesto: Muzej znanosti, Kensington, London

“Gradnja Uspomena: Umjetnost Sjećanja”
Na temelju teorija “umijeća sjećanja” koje je razvio strane Hari Kunzru, ova izložba istražuje povijest mnemotehnika u klasičnim tekstovima, viktorijanskim priručnicima, kartaškim igrama i suvremenim djelima.
Vrijeme: 31. svibnja 2013.  – 24. veljače 2014.
Mjesto: Muzej Victoria i Albert, London

“Joan Miró. Slike.”
Izložba Joan Miró. Slike podudara se sa 120. obljetnicom Joana Miróa, svjetski poznatog  španjolskog slikara, grafičara i kipara, oca moderne avangardne, i jednog od najistaknutijih figura apstraktnog i nadrealističkog pokreta u umjetnosti 20. stoljeća.
Iscrpna izložba radova Joana Miróa, umjetnika i revolucionara koji je pomogao promijeniti stereotipe umjetničkog promišljanja 20. stoljeća, koja obuhvaća radove nastale tijekom posljednjih 30 godina umjetnikova života održat će se u Rusiji po prvi puta. Posjetitelji će moći vidjeti više od 200 radova, 14 skulptura, crteža, knjiga ilustracija, fotografija i grafika iz zbirke zaklade Pilar i Joana Miróa iz Palme u Mallorci.
Vrijeme: 26. travnja – 9. lipnja 2013.
Mjesto: Moskovski muzej suvremene umjetnosti, 10 Gogolevsky Blvd

“Veliki prasak”
U bečkoj se galeriji MUSA otvara izložba posvećena bečkom umjetniku Clausu Mayhoferu Barabbasu (1943. – 2009.) koji je oduvijek slovio kao osobenjak. Poznat je po tome što 60-ih godina prošlog stoljeća nije bio samo poznato lice bečke slikarske scene, nego i glazbene sa svojim avangardnim jazz bendom “Masters of Unorthodox Jazz”. Vrhunac je slave stekao svojom 50 metara dugačkom i gotovo četiri metra visokom slikom “The Big Bang” koja je 1975. bila izložena u bečkom Künstlerhausu. Njegov je umjetnički opus u 80-im godinama gotovo zaboravljen, no 2011. je “The Big Bang” ponovno pronađen u podrumu muzeja i sada je povodom sedamdesetog rođendana umjetnika ponovno predstavljen javnosti u okviru velike retrospektivne izložbe galerije MUSA.
Vrijeme: 14. svibnja – 8. lipnja 2013.
Mjesto: galerija MUSA, Beč

“Tipično nizozemski”
Rijksmuseum Schiphol slavi desetu godišnjicu s izložbom slika koje prikazuju tipične nizozemske scene: nizozemsko ladanje, vode, gradove, plemiće, stanovnike i njihove obitelji. Ovo je Nizozemska koju svatko zna, viđena kroz oči umjetnika poput Fransa Halsa, Johana Bartholda Jongkinda, Jana Karela Appela i Tooropa. Zajedno, ovi radovi predstavljaju atmosferu obnovljenog Rijksmuseuma, koji je ponovno otvoren u svom punom sjaju 13. travnja 2013 sa zbirkom koja sadrži više od 8.000 predmeta – prikazujući najbolje što Nizozemska može ponuditi u umjetnosti i povijesti, od srednjeg vijeka do danas.
Vrijeme: do 1. srpnja 2013.
Mjesto: Rijksmuseum, Amsterdam, Schiphol

Foto: Typically Dutch/ rijksmuseum.nl
Foto: Typically Dutch/ rijksmuseum.nl

“Njemačka misao i slikarstvo, od Friedricha do Beckmanna”
Ova izložba, koja obuhvaća više od 200 radova, nudi osvrt na glavne teme strukturiranog njemačkog razmišljanja od 1800. do 1939. godine. Ona smješta umjetničke radove i i same umjetnike, uključujući Caspara Davida Friedricha, Paula Kleea, Philipp Otto Runge i Otto Dix u intelektualni kontekst svog vremena, te ih suočava s djelima velikih mislilaca, a glavni među njima je Goethe.
Vrijeme: 28. ožujka – 24. lipnja 2013.
Mjesto: Louvre, Pariz

“Refleksije. Od Van Eycka do Magritta.”
Izložba obuhvaća pregled radova iz muzejskog stalnog postava, a fokusira se na odnos između stvarne i reflektirajuće slike u umjetnosti. Od starih majstora do suvremenih, nadrealnih remek-djela umjetnika kao što su Rene Magritte i Jan van Eyck.
Vrijeme: 11. lipnja – 15. rujna 2013.
Mjesto: Muzej Thyssen-Bornemisza, Madrid

Be social

Komentari