Knjige

Top 10: Knjige koje su se ovog ljeta čitale na plaži

Vrijeme čitanja: 4 minute

„Good or bad, habits always deliver results” rekao je Jack Canfield. Znate li tko je on? Ako ne znate, nema veze, nisam ni ja znala dok, po dobroj staroj navici, nisam počela škiljiti tijekom boravka na plaži i bilježiti naslove koji su se posjetiteljima jednog istarskog odmarališta omilili dovoljno da ih ponesu na godišnji odmor.

Za potrebe Ziher-publike, izignorirala sam strana izdanja knjiga, kao i nezaobilazne Jojo Moyes, Lisu Kleypas i Ceciliju Ahern, i složila eklektični popis knjiga ili/i autora koji su dostupni na hrvatskom jeziku.


1. „Sva radosna mjesta” – Jennifer Niven (Profil knjiga, 2020.)


Prva knjiga koju sam spazila na plaži bila je popularna young adult knjiga, „Sva radosna mjesta”. Glavni likovi romana su Violet Markey, djevojka koja oplakuje gubitak starije sestre, i osobenjak Theodore Finch, koji se bori s vlastitim demonima mentalne bolesti. Čitajući ovu knjigu, mogli biste se ponovno zaljubiti u život, pa je ona odličan izbor, kako za mladu publiku, tako i za starije čitatelje.


2. „Kipar” – Chris Carter (Leo – Commerce, 2015.)


Netko je slovenski ručnik ukrasio četvrtom knjigom u serijalu o detektivu Robertu Hunteru. Autor serijala je Chris Carter, Brazilac koji je u SAD-u studirao psihologiju, a bavio se profesionalno i glazbom te bio član muške egzotične plesne skupine – svestranog li lika!

Zaluđenost kriminalistikom je iza mene, ali pomamim se za krimićima i trilerima kad ih vidim ovako pomno odabrane na plaži. Roman islandske autorice Yrse Sigurðardóttir „Last rituals”, koji sam spazila u rukama jedne slovenske gospođe, nije preveden na hrvatski jezik, ali autoričini „DNA”, „Vrtlog” i „Oprost” jesu.


3. „Grad u oblacima” – Anthony Doerr (Profil knjiga, 2021.)


Najzanimljiviji naslov na ovoj plaži definitivno je bio „Cloud cuckoo land” – najnoviji roman američkog autora, dobitnika Pulitzerove nagrade. Ne znam kako, ali u romanu privlačne naslovnice isprepliću se Konstantinopol 1453., Idaho u osamdesetima i budućnost Interstellar style. Za ljubitelje kvalitetne fikcije dovoljno!


4. „Majstor i Margarita” – Mihail Bulgakov (Šareni dućan, 2012.)


Baš kad sam pomislila da su klasici proglašeni nepodobnima za čitanje na plaži, u rukama jedne djevojke spazila sam, ni manje ni više, Bulgakovljev roman „Majstor i Margarita” – hardcore klasik za svakog obožavatelja ruske književnosti.


5. „Svjetioničari” – Emma Stonex (V.B.Z., 2021.)


Pa kaže – roman o misterioznom nestanku trojice čuvara sa svjetionika Maiden Rock u sedamdesetima i o ženama koje su ostale iza njih. Knjiga je nadahnuta istinitim događajima iz 1900. godine na Eilean Mòru, a poslužila je kao inspiracija za film „The Vanishing” s Gerardom Butlerom u glavnoj ulozi. Zvuči obećavajuće!


6. „Moskovska pravila” – Daniel Silva (Znanje, 2010.)


Špijunski roman koji uključuje tajne agente, bivše pukovnike KGB-a i Al-Qa’idu čitao je momak gospođice koja je čitala Bulgakova na plaži. Party animals!


7. „Načela uspjeha” – Jack Canfield (Mozaik knjiga, 2009.)


Knjigu američkog motivacijskog govornika na plaži sam srela u izdanju Vulkan izdavaštva. Jack Canfield je knjigu o uspjehu na svakom području u životu započeo jednostavnom premisom – nastavite li činiti što ste oduvijek činili, nastavit ćete dobivati što ste oduvijek dobivali.

Sudeći po Goodreadsu, Canfield ima hordu obožavatelja, a ova knjiga objedinjuje hrpu self help knjiga.


8. „Neodoljivi susjed” – Penelope Ward (Znanje, 2019.)


Nakon prekida ljubavne veze, Chelsea prijateljuje sa zgodnim, pardon, neodoljivim susjedom, od kojeg ju dijele samo tanki zidovi. Meni ovo zvuči kao nadahnuće za uznemirujući film „The Resident” iz 2011., ali Booktube kaže da je riječ o steamy hot romansi – autoričinom najboljem djelu, k tome!


9. „Sobarica” – Nita Prose (Stilus knjiga, 2022.)


Protagonistica ovog romana je neuroatipična Molly Gray, sobarica u luksuznom hotelu koja, nakon što otkrije mrtvo tijelo jednog od gostiju, postane glavni osumnjičenik za njegovu smrt.

Knjigu nisam čitala, ali na društvenim mrežama nije pobrala pohvale – kude ju zbog nedosljednosti u Mollynom liku, iako murder mystery priča ima potencijal.


10. „Zatvorska vidarica” – Lynette Noni (Znanje, 2021.)


Ova je knjiga prva u istoimenoj trilogiji, u njoj kolo vodi sedamnaestogodišnja Kiva Meridan, koja radi u zloglasnom zatvoru kao vidarica, tj. prison healer. Ovaj roman fantastike možda i nije za mene, ali korisnici Goodreadsa rekoše da je vrijedan hypea.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari