Vizart

MUVI 06: Filmske priče, multimedijski i web projekti u MSU

muvi
Foto: Press/MDC
Vrijeme čitanja: 3 minute

Šesto izdanje manifestacije video/filma MUVI: muzeji – video – film i prvo festivala multimedijskih i web projekata MUVI LAB, održat će se 1. i 2. prosinca 2016. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar.

Potkraj 2006. godine pokrenuta je manifestacija MUVI: muzeji–video–film zbog nedostatka mjesta gdje će se muzealci, voditelji zbirki filmske građe, zbirki novih medija, voditelji fototeka, filmoteka, profesionalci koji se bave zaštitom audiovizualne građe i proizvodnjom filma, ali i publika susretati, razmjenjivati mišljenja, ideje i razgovarati, možda i o nekim budućim zajedničkim projektima. Stoga su organizatori pozvali muzeje da se predstave izborom svojih filmskih/video zapisa iz muzejskih ili dokumentacijskih zbirki.

Cilj ovogodišnje manifestacije je popularizacija video/filmskih te multimedijskih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama, upoznavanje šire javnosti kroz filmske sadržaje s kulturnom baštinom i istraživanjima koje provode muzeji te otvaranje dijaloga između muzeja i ICT sektora.

Prvoga dana manifestacije u filmskom prikazivačkom dijelu hrvatska će se stručna, ali i šira kulturna javnost imati prilike upoznati s 34 filmska ostvarenja. Projekcije će se održavati u dva prostora: Dvorani Gorgona (21 film) i u Prostoru ‘Ekstenzija (34 filmova). Posjet projekcijama je besplatan.
Uz domaći i strani program filmova nastalih uglavnom u produkciji muzeja, ali i arhiva, udruga, turističkih zajednica, javnih ustanova i umjetnika, gledatelje očekuju razgovori i susreti s autorima, profesionalnim filmskim djelatnicima i muzealcima.
‘Filmske priče’ raspoređene su u četiri tematska bloka i posvećene su baštini, muzejima, muzejskoj građi, umjetnicima, filmovima o izložbama i za izložbe, etnološkim, antropološkim i arheološkim zapisima, zaštiti i edukativnoj djelatnosti.

Foto: www.mdc.hr
Foto: www.mdc.hr

Drugoga dana na Festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB kroz devetnaest prezentacija posjetitelje će voditi muzealci i njihovi vanjski suradnici (inovatori, poduzetnici, znanstvenici) koji će ih uvjeriti da digitalno doba u muzejima već prilično uspješno traje. Tog ćemo se dana upoznati s recentnim primjerima i rješenjima hrvatske muzejske digitalne baštine, ali i uspostaviti dijalog s predstavnicima ICT sektora koji se sve više uključuje u razvijanje muzejskih projekata. Bit će govora o aplikacijama koje su rađene da bi posjetitelje izložaba (uz izložbe Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse i U svijetu zvukova) ili stalnih postava (Tesla lab prikazuje posjetiteljima Tehničkog muzeja Nikola Tesla informacije o Tesli, njegovu životu, pokusima, nacrtima i izumima) potaknule na što aktivnije sudioništvo; interaktivnim 3D igrama kojima se želi pobuditi najčešće interes vrlo mlade, ali i zaigrane publike (3D interaktivna igra Betinski brodograditelj) ili nam putem suvremenoga multimedijskog umjetničkog izraza stvaraju ambijent koji nas vraća u rano doba života crkve Svetoga Donata (multimedijska izložba Starohrvatska baština u novome svjetlu), a čiju veliku vrijednost moramo prepoznati i u rezultatima znanstvenih istraživanja mogućnosti digitalne restauracije boja predmeta iz ranoga srednjega vijeka.

Potencijalima prezentacija digitalne muzejske baštine putem virtualnih zbirki, virtualnih muzeja, web arhiva, online fundusa, online kataloga, 3D prezentaciji modela zasigurno ćemo se još više baviti sljedećih godina, kako bismo stručnoj, ali i široj javnosti što više otvorili virtualna vrata naših muzeja.“, ističu organizatori.

Foto: www.mdc.hr
Foto: www.mdc.hr

Za klasične posjetitelje muzeja multimedijske inovacije pružit će se novi i dinamičniji načini proučavanja sadržaja, a virtualne šetnje, virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti omogućit će ulaske u nove prostore istraživanja i interpretacije muzejskih sadržaja.
Tako ćemo u programu moći pratiti ne samo složene i financijski zahtjevne projekte poput onoga konzorcija Kadei koji je realizirao Digitalne sadržaji Tvrđave Barone, već i inspirativne projekte malih muzeja poput projekta DIY projekt – hologram s likom Marije Jurić Zagorke koji je u povodu 143. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke Centar za ženske studije, koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke, razvio u suradnji s udrugom Radiona.org.

MUVI 06 održava se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a više detalja o svim filmovima i prezentacijama možete pronaći u programu manifestacije.

Be social

Komentari