Film

Počinje peta filmska manifestacija MUVI

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

MUVI je filmsko događanje međunarodnog karaktera zamišljeno kao mjesto susreta filma i muzeja, a cilj mu je popularizacija filmskih, multimedijalnih i web projekata uglavnom muzejskih, ali i drugih baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Ovogodišnje peto izdanje MUVI-ja održat će se u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a počinje 5. prosinca u 9:30 sati. Sve projekcije su besplatne, a uz domaći i strani program filmova nastalih u produkciji muzeja, na festivalu će posjetitelji moći uživati u predavanjima, radionicama i raznim prezentacijama.

Foto: Otkrivanje osjeta, 2014., Portugal, Lua Filmes
Foto: Otkrivanje osjeta, 2014., Portugal, Lua Filmes

Filmski program sastoji se od osam tema : muzeji i umjetnici, stalni postavi, izložbe, manifestacije (akcije, radionice, projekti), etnografska istraživanja, edukativna djelatnost, zaštita i filmovi nastali u produkciji inozemnih muzeja. Ove godine to su filmovi iz muzeja Škotske, Kine, Portugala i Slovenije.  Dvadeset i pet filmova bit će prikazano u petak, 5. prosinca dok će se svi filmovi moći tijekom tri dana pogledati u MSU u prostoru ‘Ekstenzija’ svaki dan u radno vrijeme muzeja. Ove godine bit će prikazano pedesetak dokumentarnih filmova i 23 prezentacije.

Foto: Richterov pogled, 2013., HR, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Foto: Richterov pogled, 2013., HR, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Iz kategorije filma nastalog u suradnji s hrvatskim muzejima ističe se Richterov pogled redatelja Bojana Gagića. Riječ je o filmu koji prikazuje park skulptura ispred Richterove kuće na Vrhovcu pokušavajući rekonstruirati pogled Vjenceslava Richtera u vlastiti vrt i izvor nadahnuća. Još se izdvajaju film Šetnja muzejom redatelja Borisa Šepera koji gledatelja vodi kroz stalan postav jedinstvenog Muzeja antičkog stakla u Zadru  i film Spajalice koji prikazuje umjetničke intervencije u javnom prostoru grada Rijeke u korist ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa. Tranzicije redatelja Andre Krstulovića Opare povezuju Ivana Meštrovića i suvremene umjetnike i umjetnost.

Foto: Meštrović: nova dimenzija ll – the making of, 2014., HR, Muzeji Ivana Meštrovića, Split
Foto: Meštrović: nova dimenzija ll – the making of, 2014., HR, Muzeji Ivana Meštrovića, Split

U sklopu inozemnog programa posebno se izdvajaju film Moj Delhi, moj Glasgow autora Davida Scotta u kojem glavni likovi rođeni u Delhiju otkrivaju što je sve indijska kultura donijela u Glasgow, film Otkrivanje osjeta Carlosa M. Barosa koji govori o muzejskoj akciji povodom svjetskog dana Brailleova pisma i dokumentarac Gospodin I.M. Pei koji je nastao u produkciji Suzhou muzeja u Kini i bavi se jednim od najutjecajnijih arhitekata 20. stoljeća, američkim arhitektom kineskog podrijetla Leoh Ming Peijom.

Foto: Gospodin IMPei i Suzhou muzej, Kina, Suzhou muzej, Suzhou
Foto: Gospodin IMPei i Suzhou muzej, Kina, Suzhou muzej, Suzhou

Kroz filmove i predavanja predstavit će se i najpoznatiji festivali baštinskog i etnokulturnog karaktera kao što su FIAMP, Heritage in Motion, ETNOFILm festival i Međunarodni festival arheološkog filma Split. Sastavni dio manifestacije je i MUVI lab u kojemu će autori inovativnih multimedijskih projekata (3D animacija, holograma, mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi, web stranica i blogova) govoriti o tehničkim značajkama, mogućnostima korištenja, ali i o problemima s kojima su se susretali prilikom stvaranja tih multimedijskih i web sadržaja. Raspored događanja možete pogledati na linku.

Be social

Komentari