živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Ususret 30. Muzičkom Biennaleu počeo program “Glazba u mom kvartu”

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Počeo je muzički biennale za velike malene, a u Centru za kulturu i informacije Maksimir započeo je program “Glazba u mom kvartu”. Radi se o programu koji uključuje moderirane, interaktivne i zabavne koncerte suvremene glazbe za velike malene. Ana Batinica na flauti i Aleksandar Jakopanec na violi i električnoj gitari održali su sjajan koncert u suorganizaciji s Hrvatskom glazbenom mladeži i zabavili djecu koja su se u velikom broju okupila na koncertu. (Ovaj odlični duo nastupit će još u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 18. veljače, Centru Za kulturu Trešnjevka CeKaTe 26. veljače i u Kulturnom centru Peščenica KNAP 1. ožujka. Svi koncerti počinju u 13 sati.)

Muzički biennale Zagreb će u travnju ove godine otvoriti svoje jubilarno 30. izdanje, a ususret samom festivalu održat će se oko 15 radionica, različiti koncerti i predstave, koje će obuhvatiti oko 4 tisuće djece diljem Zagreba.

Foto: Press

Osim programa “Glazba u mom kvartu”, u veljači i ožujku, kao zagrijavanje za Muzički biennale očekuju vas i:

  • Interaktivne radionice po školama grada Zagreba pod nazivom “Glazba, prostor, ja” koje vodi Lucija Stanojević
  • Body percussion radionice za male udaraljkaše pod vodstvom Josipa Konfica (3., 5. i 7. travnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka)
  • Dječja lutkarska predstava “Žabica kraljica” skladateljice Sare Glojnarić pod redateljskom palicom Renea Medvešeka (3., 5., 7. i 10. travnja  u Zagrebačkom kazalištu lutaka)

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe.

Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je “Grad i glazba”, a održat će se od 6. do 13. travnja ove godine. Prezentacija i kreacija glazbe u suodnosu s pojmom grada otvara festival i prema mnogobrojnim poljima srodnih (multimedijalne umjetnosti poput, tonski inženjering, akustika i sl.) ili manje srodnih disciplina (urbanizam, arhitektura, filozofija, sociologija).

Be social

Komentari