Istaknuto
10.05.2022.

Vrijeme čitanja: 13 minute Zakoračili smo u tjedan Eurosonga. Prvo polufinale održava se već večeras, drugo u četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu. Naše ljubiteljice Eurosonga, Eva i Helena, poslušale su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvale svoje dojmove.

28.04.2022.

Vrijeme čitanja: 5 minute Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu.

Glazba

Cantus Ansambl, nakon odličnog nastupa na Muzičkom biennaleu, nastupa u Laubi

13.05.2019. Ziher.hrBerislav Šipuš (Foto: Press)
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon fantastičnog koncerta na 30. muzičkom biennalu Zagreb, na kojem su u suradnji s talijanskim ansamblom Icarus predstavili jednog od najvažnijih osobnosti suvremene glazbe današnjice, talijanskog skladatelja Ivana Fedelea, Cantus Ansambl nastavlja otvarati nove partiture, otkrivati nove glazbene svjetove i predstavljati, za zagrebačku glazbenu scenu, nedovoljno poznate skladatelje. Koncertni ciklus Cantusa održat će se u zagrebačkoj Laubi 20. svibnja ove godine.

U svojem posljednjem koncertu sezone, Ansambl se okreće Rusiji – zemlji i naciji koja je u europskoj i kulturnoj povijesti neizostavna karika, pa čak i osnova na kojoj  su nastajali duhovni i kulturni svjetovi, važni daleko izvan njezin širokih granica. Svibanjskim koncertom Cantus Ansambl će zagrebačkoj publici predstaviti pet ruskih skladateljica i skladatelja različitih generacija, estetika i skladateljsko-tehničkih strategija. Nastupit će Vladimir Tarnopolski, Faradž Karajev, Olga Bočihina, Anna Romaškova i Jurij Voroncov, a u sklopu Cantus Ansambla će se publici predstaviti Marta Schwaiger (sopran) te Srebrenka Poljak (klavir) pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša. U koncert će publiku uvesti razgovor kojeg će s dirigentom i umjetničkim ravnateljem ansambla Berislavom Šipušem voditi nekoć ruska studentica i hrvatska skladateljica, muzikologinja i pijanistica Sanja Drakulić.

Ulaznice se prodaju po cijeni od 30,00 kn sat vremena prije početka koncerta na blagajni Laube, a koncert počinje u 20 sati, dok će uvodni razgovor biti u 19:30 sati.

Cantus Ansambl osnovan je 2001. godine, a nastao je tek kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. No, vrlo brzo raskinuo je inicijalne okvire te nemilosrdno nastavio samostalni prodor i težak rad na kvaliteti programa i njegove egzekucije, izvodeći samo i u međunarodnom kontekstu best of the best i newest of the newest. I upravo zbog opisanog Cantus Ansambl je sve do danas uspio zadržati ulogu predvodnika, ali i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Komentari