Glazba

MY BABY (Tvornica): Nastavak jedne dobre koncertne tradicije

my baby
Foto: Monika Bračević
Vrijeme čitanja: 4 minute

Sinoć su MY BABY u Tvornici kulture održali svoj 12. koncert u Hrvatskoj. Povezanost s našom publikom doista je velika i uživo se zbilja osjeti, o čemu smo, uz ostale teme, popričali s MY BABY u intervjuu uoči koncerta.

Kao što je i sama postava benda jučer podijelila dojmove s publikom, broj obožavatelja u Hrvatskoj iz godine u godinu raste. Njihov koncert krajem godine u Zagrebu postaje tradicija koju su sinoć još jednom opravdali i pozvali da se održi i u budućnosti. Tvornica se brzo napunila, kašnjenje se nije ni osjetilo, a MY BABY su uživali barem jednako kao i publika.

Foto: Monika Bračević
The Siids – studijski lijepo, a uživo efektnije i snažnije

Predgrupa su bili The Siids, koje sam slušao prije koncerta Boris Štoka prošle godine. Napredak se osjeti, dvojac zvuči uvjerljivije, snažnije i koncentriranije. U jednu ruku mi se nisu činili prikladnim spojem s MY BABY, a s druge strane mi je bilo žao što ih publika baš nije shvatila.

Mislim da se nekih njihovih pjesama ne bi posramili ni npr. Depeche Mode, ali bih volio da su lirski malo jači. Izveli su svoje popularnije stvari poput Lovers i odlične Meaningless/Weightless, ali i nove Wake i predivnu Freedom. U glazbi vječna diskusija, studio vs. live, kod The Siids je odgovor jednostavan. Studijski su lijepi, ali uživo puno snažniji.

Foto: Monika Bračević
Spremni za MY BABY

Oko 22 sata izlaze MY BABY i ponešto skromno počinje koncert za pamćenje koji će se, sporije nego što sam očekivao, pretvoriti u dobar plesnjak. Kroz ljubičasta svjetla MY BABY pozivaju svoju muzu Mounaiki na istoimenoj pjesmi, vješto sagrađenoj da postavi ton i atmosferu koncerta. Prve anđeoske visoke note pjevačice Cato van Dijck dovode do prvog od mnogo velikih aplauza oduševljenja. Njezin glas jedinstvene je širine i velike snage. Pjeva sa zavidnom staminom, kao i lakoćom kakvu je teško postići i održavati. Uslijedila je Love Dance, jedna od poznatijim ih i ekipa se počinje malo više njihati.

Novi singl Everything dobio je odobravajuće reakcije publike. Iako zbilja drugačija od svega što su izveli sinoć i diskografije im općenito, pjesma je dobro sjela u set. Razbila ujednačenost njihovih pjesama, dodala malo žara i određene ozbiljnosti koja će se brzo preseliti u plesnije brojeve. Spomenuta ujednačenost odnosno ponavljanje, očigledan je dio MY BABY. Reklo bi se, dvosjekli mač. Istovremeno služi za postizanje kohezivnosti cijelog nastupa, podiže atmosferu, ali i dovodi do povremene gladi za promjenom toka.

Foto: Monika Bračević

Iako mi je ovo prvi njihov koncert, čuo sam da je Seeing Red svima među dražima. Dokaz sam dobio sinoć u obliku prvog ozbiljnijeg hype trenutka na koncertu. Nastalo je potpuno ludilo i mislim da je nakon ove pjesme Tvornica bila spremna na sve što MY BABY smjera. „Thinking, I’m gonna quit my day job“, uvodna linija pjesme, sjajno uljuljka i pripremi za pjesmu. Jednakost u bendu osjeti se u doista ravnopravnim prilikama da se svaki član benda scenski iskaže.

Zajedno su najbolji

Tako je bilo dosta solaža, koje su i predviđene u pjesmama, trenutaka kada se očigledno predaje spotlight na jednog člana. Zajedno su najbolji, ali upravo tim ‘pauzama’ preusmjeravanja pažnje publike na određeni instrument postiže se cijenjenje predstavljenog i ukupan dojam veličine te posebnosti benda MY BABY. Uz Cato tu su brat Joost (Sheik) van Dyck na bubnjevima i Daniel (Da Freez) Johnston na gitari.

Mad Mountain Thyme isto je jedna od onih koje su sinoć raspametile, a izdržljivost Catinog glasa oduševila je publiku do stupnja čiste euforije, gotovo obožavanja. Uz ostale, uslijedile su i Cosmic Radio i naravno, Uprising. Potonja je posebna dizalica. Očekivano, dogodio se i bis, uz Make a Hundred i ponovno podizanje uzbuđenja.

Foto: Monika Bračević
Poput droge

Čuo sam zanimljiv komentar u publici, „Ne treba ti droga uz MY BABY, oni su droga“. Poprilično istinito. Njihova glazba i magija repeticije uvlače sve imalo sklonije glazbi i s osjećajem za ritam. Žanrovski isprepleteni između voodooa, funka i gospela te južnjačkog močvarnog bluesa, sebe opisuju kao delta trance louisiana dub indie funk. Pomišljate, super detaljno i specifično. Uživo nije baš detaljno, ali je specifičan i uspješan spoj naizgled nespojivog. Svaki prijelaz im je na mjestu, svaka emocija dočarana sanjivo i upakirana u sjajno osmišljeni nastup uživo. Također, setlista je bila smislena i dobrog redoslijeda.

Skromni veseljaci

Kao izvođači MY BABY se doimaju skromnima, veselima, ovdje da se zabave i prenesu svoju ljubav, energiju i poruku. Pozivanja i ukazivanja na nepravdu i nejednakosti u svijetu su izuzetno potrebna, ali nekako su mi iste poruke sinoć uživo zvučale istrošeno, neusmjereno i šablonski. Međutim, i srećom, dio su MY BABY i kao takve prolaze.

Bila je to večer posvećena vrsnom muziciranju, euforiji i povezanosti s publikom. MY BABY i više nego vrijedi doživjeti uživo. Prije koncerta sam pročitao dosta izvještaja s njihovih koncerata, kao i onaj kolege Luke s nastupa MY BABY na Reflektor festivalu u Tvornici 2017. Pomislio sam da bi me repetitivnost MY BABY isto mogla mučiti, ali uspio sam se ograditi od te, zapravo, činjenice, jer ima dovoljno vrijednog u njima što jednostavno ponese, opusti i raspleše.

Inače, saznao sam za MY BABY pred dvije-tri godine od kolege na satu francuskog, ali nisam poslušao. U međuvremenu sam propustio nekoliko odličnih koncerata. Lekcija: strastveno dane glazbene preporuke se ne ignoriraju. Sljedeće godine očekujem još puniju Tvornicu i, nadam se, njihov iskorak iz sada već glazbene zone komfora.


 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari