Nagrade

Vodimo te na “Ono što nedostaje” u ZKM

Foto: ZKM
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kažu da planina iz čovjeka može izvući ono najbolje, ali i ono najgore. Najvažnije je da je osvajate sa što manje prtljage, a onu metaforičku ionako ćete izgubiti putem. Nije čudno da je planina vječna inspiracija mnogim umjetnostima, a redateljici Selmi Spahić poslužila je za postavljanje “Ono što nedostaje” na daske ZKM-a. Ostavite svu prtljagu, povedite dragu osobu i uživajte u izvedbama u srijedu i četvrtak (24. i 25. travnja). Ziher vas vodi u kazalište – pronađite ovaj post na našoj Facebook stranici, tagirajte osobu koju želite povesti* i ulazite u bubanj za ulaznice. Dobitnike izvlačimo u srijedu, 24. travnja u podne.

*predstava je za osobe starije od 18 godina

Redateljica o predstavi


Planina Everest istovremeno podjednako dobro funkcionira i kao jednostavna geografska činjenica i kao široko primjenjiva metafora. Najviša planina na svijetu, s vrhom smještenim na više od osam tisuća metara visine, u oba je ta smisla čvrsto usječena u nesigurno bivanje između života i smrti. Po pričama svjedoka koji su se uspjeli uspeti a onda i vratiti, na njezinoj snježnoj špici čovjek iznenada ostaje bez mogućnosti odlučivanja, ali istovremeno nikad nije odlučniji u potrebu za donošenjem konačnih odluka. Od kojih je prva sasvim sigurno ostati ili otići.

Negdje pred odlukama koje moraju donijeti, nalaze se i osobe u ovoj predstavi. Dvije sestre koje moraju odlučiti kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao djevojčice. Jedan šesnaestogodišnji mladić koji iz nesređenog doma pokušava pobjeći u svijet odraslih, po prvi puta istražujući svoju homoseksualnost. Njegov otac, odjednom i protiv svoje volje natjeran na propitivanje odavno usustavljenih vrijednosnih stavova. Ili mladi par pred sklapanjem braka, koji se suočava s nikad izgovorenim pitanjima u vlastitom odnosu. U tom smislu, otvara se pogled na obitelj kao još uvijek vrlo precizno definiranu činjenicu, ali na i mogućnost osobnog odabira u trenutku njezina raspada pod teretom društvenog pritiska ili nemogućnosti suočavanja sa samim sobom.

Foto: ZKM

Čitavo to vrijeme, nad protagonistima se nadvija sjena planine Everest, na koju se neki od njih pokušavaju popeti kako bi pronašli mir, a drugi jer za njih više nigdje drugdje ne postoji sigurno mjesto na koje bi se mogli skloniti. Međutim, na brisanom prostoru vječite hladnoće, pravu istinu odjednom postaje nemoguće suspregnuti. Na taj način, uspon na Everest postaje prostorom nove afirmacije, konačnog oslobođenja i života koji je moguć jedino negdje između osobne zbilje i fikcije, želje za slobodom i straha, na samom vrhu najveće planine na svijetu.


Predstava “Ono što nedostaje” dobitnica je Nagrade Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave čiji je autor Tomislav Zajec. Glumačku postavu predstave čine Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez i Goran Guksić.

Be social

Komentari